HSY

Puunpolton päästöt jäävät leijumaan naapurustoon pakkasella

Jaa

HSY:n mittausten mukaan puunpoltto heikentää pääkaupunkiseudun pientaloalueiden ilmanlaatua varsinkin kylminä talvi-iltoina. Silloin savupiipusta tupruavat päästöt eivät pääse laimenemaan, vaan ne jäävät leijumaan matalalle pihapiipiireihin. Puunpoltosta syntyy erityisesti pienhiukkasia ja PAH-yhdisteitä, jotka ovat haitallisia ihmisen terveydelle.

Talon katolla olevasta savupiipusta tupruaa savua.
Puunpolton savut näkyvät HSY:n ilmanlaatumittauksissa erityisesti pakkasiltoina. Kuva: HSY / Tapio Ranta

Sääolot ja puunpolttotavat vaikuttavat päästöjen määrään

Tulisijojen käyttö aiheuttaa savua eli päästöjä ilmaan. Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) mittausten mukaan puunpoltossa syntyy muun muassa runsaasti pienhiukkasia ja syöpäriskiä lisääviä PAH-yhdisteitä. Puunpolton savuhaittoihin vaikuttavat erityisesti sääolosuhteet sekä se, miten oikeaoppisesti kukin polttaa puuta.

- Vaikka suurin osa ihmisistä ei kärsikään puunpolton savuista, voivat savut aiheuttaa esimerkiksi astmaatikoille vakavia oireita. Savut voivat kulkeutua ulkoa myös sisätiloihin, kertoo HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Outi Väkevä

Jos sää on tuulinen, puunpoltosta syntyvät ilmansaasteiden pitoisuudet jäävät alhaisemmiksi. Silloin ilmansaasteet pääsevät laimenemaan helpommin kuin kovalla pakkasella. Myös omat puunpolttotavat vaikuttavat oleellisesti siihen, kuinka paljon haitallisia päästöjä pääsee naapurustoon. 

- Kukin voi vaikuttaa oman asuinalueensa ilmanlaatuun. Kun opettelee polttamaan puuta mahdollisimman oikeaoppisesti, sillä on suuri merkitys päästöjen määrään. Tärkeintä on polttaa vain kuivaa puuta eikä minkäänlaisia roskia, kuten maitotölkkejä tai muovikääreitä, Väkevä opastaa.

Vinkit vähäpäästöiseen puunpolttoon

Väkevä antaa kahdeksan tehokasta vinkkiä siihen, miten kukin voi vähentää puunpoltosta aiheutuvia haitallisia päästöjä.

  1. Käytä vain kuivaa puuta. Älä polta koskaan roskia.
  2. Noudata oman tulisijasi käyttöohjeita.
  3. Poista tuhkat tulipesästä ja arinan alta. Varmista, että hormi vetää kunnolla.
  4. Lado puut väljästi vaakatasoon.
  5. Täytä tulipesästä korkeintaan puolet. Polta puut useassa erässä.
  6. Sytytä puut päältä tai yläosasta ellei käyttöohjeet neuvo toisin.
  7. Varmista, että palaminen saa tarpeeksi ilmaa.
  8. Tarkkaile piipusta tulevan savun väriä. Mitä vaaleampi väri, sitä puhtaammin puu palaa.

Lisätietoa: Vinkit vähäpäästöiseen puunpolttoon: poltapuhtaasti.fi

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Talon katolla olevasta savupiipusta tupruaa savua.
Puunpolton savut näkyvät HSY:n ilmanlaatumittauksissa erityisesti pakkasiltoina. Kuva: HSY / Tapio Ranta
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Julkisilla hankinnoilla on suuri vaikutus luonnonvarojen käyttöön – Uusi HSY:n hanke edistää kiertotaloutta julkisissa hankinnoissa7.5.2024 09:10:05 EEST | Tiedote

Kun julkisissa hankinnoissa otetaan huomioon kiertotalousnäkökulma, voidaan vähentää julkisen sektorin ilmastopäästöjä ja vaikuttaa luonnonvarojen kestävään käyttöön. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on mukana uudessa kansainvälisessä Circular Minds -hankkeessa, jossa edistetään kiertotaloutta julkisissa hankinnoissa kahdeksassa eri maassa.

HSY:n Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen rakennetaan 32 hehtaaria niittyjä pölyttäjien elinympäristöksi6.5.2024 08:46:00 EEST | Tiedote

HSY edistää luonnon monimuotoisuutta perustamalla niittyjä Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen vanhan kaatopaikan päälle. Tavoitteena on rakentaa noin 35 hehtaaria niittyjä seuraavien vuosien aikana. Niityillä luodaan sopivia elinympäristöjä erilaisille pölyttäjille. Niittyjen perustamisen vaikutusta alueen pölyttäjiin, kasvillisuuteen ja lintuihin seurataan säännöllisesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye