Varsinais-Suomen ELY-keskus

Viljelymaisema keskiössä - Paimionjokilaakson maisemahanke on käynnistynyt

Jaa

Valtakunnallisesti arvokkaan maisema-alueen suojeluun tähtäävä Paimionjokilaakson maisemahanke on käynnistynyt syksyllä 2023. Ympäristöministeriön rahoittaman ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen toteuttaman hankkeen myötä Paimionjokilaakson alueelle laaditaan maisemanhoito- ja käyttösuunnitelma. Hanke toteutetaan yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa.

Juntolan vesivoimalaitos.
Juntolan vesivoimalaitos. Alina Juntunen

Hankkeen alkuvaiheessa on keskitytty hankeviestintään, sidosryhmien kokoamiseen ja alueella toimivien tahojen tavoittamiseen.

Osallistuimme Kansainvälisenä maisemapäivänä 20.10.2023 maisemakävelyyn, jossa huomiota kiinnitettiin alueen hienosti hoidettuun kulttuurimaisemaan Paimion Askalassa. Lisää avoimia yleisötapahtumia järjestetään keväällä 2024. 

Parhaillaan hankesivuillamme on meneillään palautekysely, jonka kautta haluamme kuulla paikallisilta sekä Paimionjoen alueesta kiinnostuneilta mielipiteitä ja ajatuksia. Palautetta toivotaan 15.1.2024 mennessä: 

Jokilaakson%20maisemaa.
Jokilaakson maisemaa. Alina Juntunen

Maisemahankkeessa laaditaan hoito- ja käyttösuunnitelma

Paimionjokilaakson viljelymaisema on yksi Varsinais-Suomen kymmenestä valtakunnallisesti arvokkaasta maisema-alueesta. Paimionjokilaaksossa on nähtävissä historian kerroksellisuus. Merkkejä asutuksesta on jokilaakson alueelta löydetty aina kivikaudelta lähtien. Nyt alueen maisema-arvot halutaan turvata ja vaalia hoito- ja käyttösuunnitelman keinoin. Hoito- ja käyttösuunnitelman keskeisiä tavoitteita ovat maisema-arvojen ja kulttuuriperinnön säilyttäminen sekä kehittäminen tulevaisuudessa. Maisemallisesti arvokkaan alueen erityispiirteet on analysoitava ja kartoitettava, jotta maisemanhoitoon voidaan antaa suosituksia.

Hoito- ja käyttösuunnitelman valmistuttua arvokkaalle maisema-alueelle on mahdollista hakea maisemanhoitoalueen statusta vaalimaan alueen historiallisten ominaispiirteiden ja elinvoimaisen kulttuurimaiseman säilymistä. Perustamisen edellytyksenä on alueen asukkaiden kanssa yhteistyössä laadittu ohjeistava maiseman hoito- ja käyttösuunnitelma.

Rukkikyl%E4n%20riihet.
Rukkikylän riihet. Alina Juntunen

Maisemanhoitoa ja käyttösuunnitelmaa tehdään yhteistyössä paikallisten kanssa

Alueella toimii lukuisia yhdistyksiä, joiden arvokas työpanos näkyy maisemassa ja tämä halutaan suunnitelmassa tuoda esille. Tehdyt projektit ovat hyvä pohja tulevien suositusten laadinnalle ja niiden valossa voidaan myös odottaa tulevien projektien toteutuvan. Maisemanhoito ja käyttösuunnitelmaa halutaan tehdä paikallisten maanomistajien ja yhdistysten kanssa yhteistyössä sillä paikallistieto ja toisaalta näkemykset alueen tulevaisuudesta ovat ensisijaisen tärkeässä asemassa. Maisemaa ei kuitenkaan voida hoitaa alueen ulkoa käsin, vaan kaikki saa alkunsa alueen sisältä.

Lisätietoja: 

Alina Juntunen, projektin vetäjä, Varsinais-Suomen ELY-keskus
p. 0295 022 157
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Hankesivusto:

Maisemanhoitosuunnitelma Paimionjokilaaksoon (ely-keskus.fi)

Lisätietoa:

Valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet (ymparisto.fi)

Maisemanhoitoalueet vaalivat maaseutumaisemien kulttuuri- ja luontoarvoja (ym.fi)

Avainsanat

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus

Mökköisten sillan uusiminen alkaa Loimaalla – liikenne kiertoreitille töiden ajaksi8.4.2024 14:55:05 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus aloittaa Mökköisten sillan uusimistyöt Loimaalla maantiellä 12603 (Auvaistentie). Työt alkavat valmistelevilla töillä tällä viikolla ja sillan purkutyöt käynnistyvät ensi viikolla (vk 16). Siltatöiden ajaksi joudutaan liikenne ohjaamaan kiertoreitille. Liikenne sillalla katkaistaan maanantaina 15.4.2024 klo 11. Siltatyöt valmistuvat lokakuun 2024 loppuun mennessä.

Siltojen korjaus- ja uusimistöitä Porissa, Huittisissa ja Kokemäellä – liikenne kiertoreitille Pyölän sillan uusimisen ajaksi1.4.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus aloittaa Pyölän sillan uusimistyöt Huittisissa maantiellä 12823 (Räikänmaantie) pääsiäisen jälkeen viikolla (viikko 14). Siltatöiden ajaksi joudutaan liikenne ohjaamaan kiertoreitille. Lisäksi viikolla 15 aloitetaan sillan peruskorjaustyöt Kokemäellä maantiellä 12804 sijaitsevalla Sonnilanjoen sillalla (Risteentie) ja viikolla 16 maantiellä 2560 (Noormarkuntie) sijaitsevalla Myrrän sillalla. Molemmissa sillankorjauskohteissa ajoneuvoliikenne kavennetaan yhdelle ajokaistalle. Työnaikaisilla liikennejärjestelyillä pyritään minimoimaan liikennehaittoja. Siltatyöt valmistuvat syyskuun 2024 loppuun mennessä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye