Toimintakyky keskiössä Keusoten fysio- ja toimintaterapiassa sekä apuvälinepalveluissa
Fysio- ja toimintaterapiassa edistetään asiakkaan liikkumista ja toimintakykyä, terveyttä ja hyvinvointia. Apuvälinepalveluista puolestaan saa lainaan arkea helpottavia apuvälineitä, kun oma toimintakyky on heikentynyt. Kaikissa näissä tavoitteena on tukea asiakkaan itsenäistä suoriutumista erilaisissa arjen toiminnoissa. Asiakkaat ovat eri ikäluokista ja mitään tietyttä diagnoosia ei edellytetä.

– Jos vähän kärjistetään fysio- ja toimintaterapeuttien työnjakoa, niin fysioterapeutit hoitavat keskivartalosta alaspäin kannustaen ja mahdollistaen ihmisen pääsyä liikkeelle. Toimintaterapeutit painottavat käsien käytön mahdollisuuksia arjessa, hahmotusta ja muistia. Käytännössä tietysti kumpikin ammattiryhmä katsoo ihmistä ja asiakkaan tilannetta kokonaisuutena, kertoo Nurmijärven terveysasemalla työskentelevä toimintaterapeutti Soile Sillman.
Fysio- ja toimintaterapian roolit voi määrittää myös niin, että fysioterapiassa haetaan isoa liikettä, ja toimintaterapiassa keskitytään hienomotoriikkaan sekä toiminnan ohjailun eri osa-alueisiin. Käytännössä fysio- ja toimintaterapeutit tekevät myös paljon yhteistyöstä.
– Esimerkiksi Järvenpäässä JUSTissa työskentelemme samalla käytävällä, joten lähin toimintaterapeutti löytyy 10 askeleen päästä. Meidän osaamisemme nivoutuu ristiin rastiin ja vähän päällekkäin, ja sitä hyödynnämme myös käytännön työssä, kertoo fysioterapeutti Satu Alvela.
Fysio- ja toimintaterapian vastaanotoille ei tarvita lähetettä
Fysioterapiaan Keusoteen tullaan hoidontarpeen arvion kautta eli yhteydenotto tapahtuu samalla tavalla kuin lääkärin tai hoitajan vastaanotolle. Toimintaterapeuteille on oma puhelinnumero takaisinsoittoperiaatteella.
– Joskus asiakkaat voivat olla vähän hämilläänkin, miksi ovat toimintaterapeutin tai fysioterapeutin vastaanotolla eivätkä lääkärin. Meillä on kuitenkin paljon mahdollisuuksia auttaa asiakasta, ja tarvittaessa tietysti konsultoidaan lääkäriä tai ohjataan asiakas myös lääkärin vastaanotolle, Leena Sinkkova, Hyvinkään terveysasemalla työskentelevä toimintaterapeutti kertoo.
– Teemme esimerkiksi arvioita asiakkaan toimintakyvystä osana kuntoutussuunnitelmaa tai työkykyarviota, haastattelemalla ja tutkimalla selvitämme asiakkaan kivun tai toimintahäiriön syitä ja annamme erilaista ohjausta ja neuvontaa kuntoutumiseen. Mutta on hyvä muistaa, että tarvittaessa myös suoravastaanottokoulutuksen käynyt fysioterapeutti voi kirjata 1–5 päivää sairauslomaa tuki- ja liikuntaelimistön vaivoissa, jos työkykyisyys on alentunut. Eli esimerkiksi sitä varten ei tarvita lääkäriä, huomauttaa Satu.
Apuvälinepalveluista myös ohjausta ja neuvontaa
Keusoten fysio- ja toimintaterapeuteilla on hyvin aktiivinen ote työskentelyyn eri ammattiryhmien kanssa. Toimintaterapeutti Sinkkova kertoo, että työtä voidaan tehdä yhdessä vaikkapa sosiaalityöntekijän tai taloyhtiön edustajan kanssa, jos heitä tarvitaan asiakkaan toimintakyvyn lisäämiseen. Yksi keskeinen yhteistyötaho on apuvälinepalvelu.
– Apuvälinepalveluissa me teemme arvioita, mistä apuvälineestä olisi asiakkaalle hyötyä, ja ohjaamme ja neuvomme apuvälineisiin liittyvissä asioissa, kertoo fysioterapeutti, apuvälinevastaava Minna Olin.
Apuvälinepalveluihin ei tarvita lähetettä eikä ajanvarausta. Paikalle voi vain saapua aukioloaikoina.
– Apuvälinepalvelut ovat usein ihmiselle ensimmäinen kontakti, kun toimintakyky on alentunut tai on vaikkapa tapahtunut onnettomuus. Meidän tehtävämme onkin silloin arvioida, tarvitseeko asiakas jotakin muutakin apua. Pystymme tästä bongaamaan myös tilanteet, jotka voisivat ajautua paljon vakavammiksi, jos emme olisi heitä ohjanneet eteenpäin, Olin kertoo
Parhaimmillaan fysio- ja toimintaterapeuttien yhteistyö apuvälinepalveluiden kanssa onkin erittäin nopeaa.
– Minulla oli juuri eräs herra vastaanotolla. Hänen vaimonsa alkoi puhua, että vessankorokkeesta voisi olla herralle hyötyä. Pyysin heitä odottamaan hetken, hilpaisin alakertaan apuvälinepalveluihin, ja saimme asiakkaalle heti hänen tarvitsemansa apuvälineen, Alvela kertoo.
Antoisaa työssä vaikuttaakin olevan juuri ihmisten auttaminen ja sitä edistävä hyvä yhteishenki ja kollegoiden tuki. On mahtavaa nähdä, kun asiakas pystyy tekemään jotain, mihin ei ennen ole pystynyt tai esimerkiksi kipu lievittyy.
– Kun näkee, että asiakas terapiajakson aikana onnistuu ja että hänellä on mahdollisuuksia tehdä haluamiaan ja tärkeiksi kokemiaan asioita, niin tulee tunne, että nyt on palkka tienattu, tämän takia kävin kouluni. Se on työn tuottamaa iloa parhaimmillaan tässä työssä, Sillman tiivistää.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mari Lamppu, Kuntoutuspalveluiden koordinoiva esihenkilö
mari.lamppu@keusote.fi
050 4970 824
Tietoja julkaisijasta
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimen ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Pornaisten, Tuusulan ja Mäntsälän alueella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)
Hyvinvointialueiden aluehallitusten puheenjohtajat: Hyvinvointialueiden tulevaisuus rakennetaan luottamukselle20.5.2025 11:01:43 EEST | Tiedote
Hyvinvointialueiden ensimmäiset vuodet ovat olleet monella tapaa poikkeuksellisia. Historiallisen rakenteellisen muutoksen ohella olemme kohdanneet nopeasti muuttuvan toimintaympäristön, kiihtyvän kustannuskehityksen, kasvavan palvelutarpeen, henkilöstöpulan sekä asukkaiden kasvavat odotukset. Vaikka olemme vasta alkutaipaleella, on selvää, että alueuudistus on tullut jäädäkseen. Samalla hyvinvointialueiden pitkäjänteinen kehittäminen vaatii realistisia ja kestäviä edellytyksiä sekä puoluerajat ylittävää yhteistä näkemystä sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen tulevaisuudesta.
Keusote vahvistaa vaikuttavaa ja vastuullista tekoälyn käyttöä15.5.2025 13:58:51 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella (Keusote) lähdetään rohkeasti vahvistamaan tekoälyn ja automaation vaikuttavaa ja vastuullista käyttöä. Tavoitteena on lisätä ammattilaisten aikaa asiakkaiden kohtaamiseen, tehostaa tietotyötä ja hallinnollisia prosesseja sekä hyödyntää nykyistä paremmin arvokasta sote-dataa.
Aluehallitus esittää palveluverkon uudistamista – tavoitteena vaikuttavammat ja taloudellisesti kestävät sotepalvelut14.5.2025 11:16:04 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) aluehallitus on 13.5.2025 kokouksessaan hyväksyi äänestyksen jälkeen esityksen palveluverkon kehittämisestä osana tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaa. Esitys etenee aluevaltuuston käsittelyyn 22.5.25.
OmaKeusote-mobiilisovellus vastaanotettu hyvin arvosanoin13.5.2025 09:44:47 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) maaliskuun alussa julkaisema OmaKeusote-mobiilisovellus on otettu hyvin vastaan: sovelluksella on jo liki 8000 rekisteröitynyttä käyttäjää ja palaute on ollut pääasiassa kiittävää.
Valtuustoseminaarin pääaiheena palveluverkko ja talous8.5.2025 18:23:19 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) valtuustoseminaarissa torstaina 8.5.25 käytiin perusteellista ja taustoittavaa keskustelua hyvinvointialueen rahoituksesta, taloudesta ja tulevista hyvinvointialueen tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman säästötoimenpiteistä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme