Perheyritysten liitto ry

PerheyritysPULSSI: Suhdanteissa synkkyys syvenee - perheyrityksissä ei silti povata konkursseja

Jaa

Perheyritysten kasvunäkymät vaikuttavat synkemmiltä kuin vielä alkusyksystä. Jopa 39 prosenttia perheyrityksistä kertoo, että niiden liikevaihto pienenee tänä vuonna. Tuoreen PerheyritysPULSSIn valopilkkuna loistaa se, että perheyrityksissä ei juuri povata konkursseja – vain kaksi prosenttia pitää konkurssiriskiä mahdollisena, vaikka taantuma jatkuisi.

Perheyritysten liiton PerheyritysPULSSI-kysely selvitti perheyritysten liikevaihdon ja investointien näkymiä sekä työllisyyttä marras-joulukuun 2023 vaihteessa. Loppuvuoden suhdannetilanne ja -näkymät vaikuttavat erittäin heikolta.  
 
”Perheyrityksistä 49 prosenttia arvioi loppuvuoden suhdanteita heikoiksi. Kevättalven näkymiä vain kahdeksan prosenttia vastaajayrityksistä luonnehtii hyviksi. Taloudellinen tilanne on yrityksille hyvin vaikea”, selvittää Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen. ”Lakot ovat vasta alkaneet ja ne heikentävät jo nyt yritystoimintaa. Kevät näyttääkin todella huolestuttavalta, sillä jo nyt 27 prosenttia perheyrityksistä arvioi, että lakoista on jo nyt aiheutunut jonkin verran haittaa, vaikka laajemmat lakkoaallot ovat vasta edessä päin”, hän muistuttaa.  

null
Vastaajien arvio liikevaihdon kehityksestä edelliseen vuoteen verrattuna PerheyritysPULSSI

Vaikka taloudellinen tilanne jatkuisi heikkona, vastaajayrityksissä arvioidaan, että konkurssiriski on niiden kohdalla erittäin pieni (69 prosenttia vastaajista) tai melko pieni (23 prosenttia vastaajista). Vain kaksi prosenttia perheyritysvastaajista arvioi konkurssiriskien uhkaavan yritystään. 

Pula osaavista työntekijöistä jatkuu 
 
Suomen työllistävistä yrityksistä noin 70 prosenttia on perheyrityksiä. Osaavia työntekijöitä on yhä haastava löytää yrityksiin. Näin arvioi jopa 61 prosenttia perheyrityksistä PerheyritysPULSSIssa. Vanhala-Harmanen sanoo, että erityisesti tiettyihin asiantuntijatehtäviin on hankala löytää sopivia osaajia.  

”Seuraavan puolen vuoden aikana henkilöstömäärä tulee vähenemään 38 prosentissa vastaajayrityksissä ja henkilöstömäärän kasvua ennustaa vain 25 prosenttia perheyrityksistä”, Vanhala-Harmanen kertoo. ”Nykyinen korkea työllisyysaste estää Suomea luisumasta syvemmälle taantumaan”, hän jatkaa. 

Liikevaihdot laskusuunnassa 
 
Perheyritysten liikevaihdon kehityksessä näkyy laskua alkusyksyyn verrattuna. ”Nyt 39 prosenttia vastaajayrityksistä ilmoittaa liikevaihdon laskusta tänä vuonna. Myönteistä on silti, että 36 prosenttia perheyrityksistä arvioi, että niiden liikevaihto kasvaa tänä vuonna. Vastaajista 25 prosenttia kertoo, että liikevaihto pysyy ennallaan edelliseen vuoteen verrattuna”, Vanhala-Harmanen painottaa. 

Vielä elokuussa 2023 Perheyritysten liiton jäsenkyselyn mukaan kaksi kolmesta perheyrityksestä näki liikevaihtonsa joko pienenevän (31 prosenttia) tai pysyvän ennallaan (36 prosenttia) tänä vuonna edelliseen vuoteen verrattuna. Liikevaihdon kasvua ennakoi silloin noin joka kolmas vastaaja. 

Investointijarruina korkojen nousu, kansainvälinen epävarmuus ja kohonnut inflaatio 
 
Ensi vuoden investointinäkymissä on synkkyyttä. Lähes 39 prosenttia vastaajayrityksistä kertoo investoivansa vuonna 2024 vähemmän kuin tänä vuonna.  

Vanhala-Harmasen mukaan perheyritysten investointeja hidastavat erityisesti korkojen nousu, kansainvälinen epävarmuus ja kohonnut inflaatio. ”Investointeja jarruttavat myös energian hinnan nousu, raaka-aineiden hintojen nousu ja työvoiman saatavuuden ongelmat”, hän sanoo. 

null
Kyselyyn vastanneista 46% arvioi suhdannekehityksen pysyvän nykyisellään myös alkuvuonna 2024. Yli 45 % arvioi kehityksen heikoksi tai melko heikoksi. PerheyritysPULSSI

”Perheyritykset toimivat vastuullisesti ja pitkäjänteisesti. Niiden erityinen merkitys ja arvo korostuu haastavina taloudellisina aikoina. Myönteinen signaali kyselymme mukaan on se, että 25 prosenttia perheyrityksistä aikoo kuitenkin investoida enemmän ensi vuonna kuin tänä vuonna”, Vanhala-Harmanen summaa.  
 

PerheyritysPULSSI on Perheyritysten liiton neljä kertaa vuodessa jäsenilleen tekemä kysely. Suurin osa vastaajista on omistajia yrityksissä, joiden liikevaihto on 10–50 miljoonaa euroa ja jotka työllistävät 10–250 henkeä. Vastaajat ovat tyypillisesti omistajayrittäjiä teollisuuden, palveluiden ja kaupan aloilta. Kyselyyn vastasi 125 eri yritystä 27.11.- 5.12.2023 välisenä aikana.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Korkojen nousu ja epävarma tilanne nousivat kärkeen vastaajien arvioidessa investointeja hidastavia tekijöitä
Korkojen nousu ja epävarma tilanne nousivat kärkeen vastaajien arvioidessa investointeja hidastavia tekijöitä
Lataa
Vastaajien arvio liikevaihdon kehityksestä edelliseen vuoteen verrattuna
Vastaajien arvio liikevaihdon kehityksestä edelliseen vuoteen verrattuna
Lataa
Kyselyyn vastanneista 46% arvioi suhdannekehityksen pysyvän nykyisellään myös alkuvuonna 2024. Yli 45 % arvioi kehityksen heikoksi tai melko heikoksi.
Kyselyyn vastanneista 46% arvioi suhdannekehityksen pysyvän nykyisellään myös alkuvuonna 2024. Yli 45 % arvioi kehityksen heikoksi tai melko heikoksi.
Lataa
Huonoista suhdannenäkymistä huolimatta neljännes vastaajista arvioi lisäävänsä investointeja vuonna 2024. 32% arvelee tason pysyvän nykyisellään, 39% arvelee investoivansa ensi vuonna tätä vuotta vähemmän. 4% vastaajista ei investoi lainkaan vuonna 2024.
Huonoista suhdannenäkymistä huolimatta neljännes vastaajista arvioi lisäävänsä investointeja vuonna 2024. 32% arvelee tason pysyvän nykyisellään, 39% arvelee investoivansa ensi vuonna tätä vuotta vähemmän. 4% vastaajista ei investoi lainkaan vuonna 2024.
Lataa

Liitteet

Perheyrityksen liitto edustaa suomalaisia perheyrityksiä ja niiden omistajia sekä edistää niiden roolia yhteiskunnassa. Perheyritysten liiton 500 jäsenyritystä työllistävät yhteensä n. 180 000 henkilöä. Liiton keskivertojäsenyrityksen liikevaihto on noin 10 miljoonaa euroa ja jäsenyritysten yhteenlaskettu liikevaihto 40,5 mrd. euroa.  

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Perheyritysten liitto ry

Poliittisilla lakoilla tuntuvia vaikutuksia - lykkäävät perheyritysten rekrytointeja20.3.2024 06:00:00 EET | Tiedote

Poliittisista lakoista on aiheutunut suomalaisten perheyritysten toiminnalle paljon haittaa. Perheyritysten liiton jäsenyritykset ilmoittavat, että lakoista on seurannut 84 prosentille perheyrityksistä haittaa. Jopa yli kolmannes yrityksistä arvioi, että haittaa on aiheutunut erittäin tai melko paljon. Satamien sulkemiseen kohdistuneet lakot ovat suoraan heikentäneet kasvunäkymiä ja tulosodotuksia sekä vähentäneet investointeja. Poliittiset lakot jarruttavat myös perheyritysten rekrytointeja ja aiheuttavat lomautuksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye