Jan Koski väittelee CAR T -soluhoidoista
Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun projektitutkija, FM Jan Koski väittelee perjantaina 15.12. Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa CAR T-soluhoidon tehostamisesta. CAR T -menetelmässä potilaan omia valkosoluja muokataan geneettisesti niin, että ne käyvät syövän kimppuun.
Syövän immuunihoidot, ja yhtenä sen toteutustavoista CAR T-soluhoidot, ovat tuoneet uusia mahdollisuuksia syövän hoitoon. Tällä hetkellä markkinoilla olevilla CAR T-soluvalmisteilla hoidetaan vaikeita verisyöpiä. CAR T-soluhoidoissa on kuitenkin edelleen kehitystarpeita, minkä vuoksi CAR-T-soluterapiaan liittyvää tutkimusta tehdään koko ajan.
Veripalvelun projektitutkija, FM Jan Koski väittelee perjantaina 15.12. Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta Enhancing CAR T-cell function through structural modifications and small-molecule drugs. Se liittyy Veripalvelun kehittämään uuteen CAR-runko-osaan ja Orionin kanssa vuosina 2021-2022 tehtyyn tutkimusyhteistyöhön, jossa CAR-rakennetta kehitettiin ja vakautettiin.
Vaikka CAR T-soluterapialla on saavutettu merkittäviä tuloksia hoidettaessa vaikeita verisyöpiä, niin syövän uusiutumista ja resistenssiä esiintyy edelleen. CAR T -soluteknologiaa onkin kehitetty lukuisilla erilaisilla lähestymistavoilla, joiden avulla hoidon esteitä on pyritty poistamaan.
- Yksi kulmakivi CAR T-solujen toiminnan parantamiseksi on itse CAR:in rakenne. Rakennetta voidaan optimoida paremman vakauden saavuttamiseksi, ja toisaalta estää sen vuorovaikutuksia muiden molekyylien kanssa. Rakenteen optimoimiseksi on myös huomioitava sen vuorovaikutukset toisen CAR-molekyylin kanssa, Jan Koski kertoo.
Väitöksen toisena näkökulmana on CAR T-solujen tehostaminen tai kohdesolujen heikentäminen muita reittejä. Syöpäsolujen tehokkaaksi tuhoamiseksi voidaan käyttää esimerkiksi pienimolekyylisiä lääkeaineita tai muita toimintaa tehostavia molekyylejä.
Väitöstilaisuus järjestetään perjantaina 15.12.2023 kello 12 osoitteessa Puistosairaala, Niilo Hallman -sali, Stenbäckinkatu 11, Helsinki. Vastaväittäjänä on professori Riitta Lahesmaa Turun yliopistosta ja kustoksena verensiirtolääketieteen professori Kim Vettenranta Helsingin yliopistosta.
Väitöskirja on luettavissa täällä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Iira HartikainenViestinnän asiantuntija
Puh:+358293001422iira.hartikainen@veripalvelu.fiKuvat
Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu tuottaa sairaaloille potilaiden hoidossa tarvittavia turvallisia ja tehokkaita verivalmisteita sekä laboratoriopalveluja. Huolehdimme veren keräämisestä vapaaehtoisilta verenluovuttajilta potilashoidon tarpeiden mukaisesti. Tarjoamme sairaaloille myös kantasolu- ja elinten siirtoja tukevia palveluita. Veripalvelu on voittoa tavoittelematon organisaatio. Vuosibudjettimme on noin 60,5 milj. euroa ja palveluksessamme on noin 500 henkilöä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SPR Veripalvelu
Varuskuntaluovutukset verihuollon kulmakiviä2.10.2024 08:15:00 EEST | Tiedote
Veripalvelulla ja Puolustusvoimilla on molemmilla tärkeä rooli yhteiskunnan valmiuden ylläpitämisessä sekä normaali- että poikkeusoloissa. Organisaatioilla on myös pitkä, yhteinen historia, joka ulottuu 1940-luvun sotavuosiin. Nykyisin yhteistyötä tehdään organisaatioiden välillä monella tasolla. Merkittävä osa yhteistyötä ovat verenluovutustilaisuuksien järjestäminen varuskunnissa.
Veripalvelussa tehty jo 70 tieteellistä väitöskirjaa26.9.2024 08:30:00 EEST | Tiedote
Suomen Punaisen Ristin Veripalvelussa valmistuu jo 70. väitöskirja, kun FM Salla Markkinen väittelee 27.9. 2024 munuaissiirtojen kudossopivuuden kehittämisestä genomitutkimuksen avulla. Veripalvelussa tehdyt väitöstutkimukset ovat vuosikymmenten aikana edistäneet merkittävällä tavalla potilaiden hoitoa.
”Kantasolusiirteen saaminen merkitsee koko elämää”18.9.2024 11:50:00 EEST | Tiedote
Maailman kantasoluluovuttajien päivää vietetään lauantaina 21.9.2024. Vuosittain Suomessa noin 100 potilasta tarvitsee veren kantasoluja vapaaehtoiselta luovuttajalta. Heistä noin joka kuudes on lapsi. Yksi vapaaehtoisen kantasoluluovuttajan avulla pelastuneista potilaista on 21-vuotias Rasmus Virolainen.
Hengenpelastajaliigan kuudes kausi alkaa – Nouseeko Jokerit kärkikamppailuun?16.9.2024 12:00:00 EEST | Tiedote
Mestiksen ja Veripalvelun Hengenpelastajaliigan kuudes kausi käynnistyy maanantaina 16.9.2024. Mielenkiinto kohdistuu erityisesti viime kauden tulokkaaseen Jokereihin, joiden kannattajien odotetaan tänä vuonna taistelevan kärkipaikoista entistä kovemmin.
Verisolujen tuottama vesikkeli auttaa lääketieteellistä tutkimusta12.9.2024 08:08:00 EEST | Tiedote
Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun tuotekehitystiimi on kehittänyt menetelmän, jolla voidaan eristää verisolujen tuottamia ulkoisia kalvorakkuloita eli vesikkeleitä (extracellular vesicles, EV). Vesikkeleitä voidaan käyttää apuna lääketieteellisessä tutkimuksessa esimerkiksi sairauksien tunnistamisessa ja uusien hoitomuotojen kehitystyössä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme