HUS

Ätstörning kan ge bestående men i tänderna

Dela

Ätstörningspatienter behöver särskild tillsyn för att sköta mun- och tandhälsan. Ett vanligt problem i tänderna för ätstörningspatienter är tanderosion orsakad av magsyra.

Ätstörning kan ge bestående men i tänderna. Användning av sura drycker och födoämnen, minskad salivutsöndring och uppkastning i anknytning till bulimi kan leda till erosion, det vill säga kemisk upplösning av tandytan. Då emaljen slits och tandbenet blottas kan tanden uppvisa symtom genom att ila. Emalj och tandben som gått förlorad kan inte återställas.

”Muntorrhet och minskad salivutsöndring i samband med ätstörningar kan öka risken för tanderosion och dessutom orsaka skador i munnens slemhinnor, jästinfektioner och inflammation i mungipan. Till följd av svåra slitageskador och infektioner orsakade av karies kan man också bli tvungen att rotfylla eller dra ut tänder”, säger specialisttandläkare Marjut Sakko från HUS enhet för munsjukdomar.

Ätstörningspatienter har ofta god munhygien

Behandling av ätstörningen är den primära åtgärden för att skydda tänderna. Sunda och regelbundna matvanor där man undviker sura drycker och födoämnen, tillräcklig salivutsöndring samt regelbunden undersökning av munnen förebygger sjukdomar i munnen och tänderna.

”Ätstörningspatienter har ofta god munhygien, men trycket vid borstning kan vara överdrivet och därför kan det förekomma mer tandköttsrecession och borstningsskador än vanligt. Genom att borsta tänderna direkt efter uppkastning exponeras tänderna också för mekaniskt slitage av borstningen. Efter uppkastning ska tänderna sköljas med vatten och borstas tidigast efter en halv timme. Blekning av tänderna och användning av blekande tandkrämer ska undvikas”, säger Sakko.

Kontroller av munhälsan är viktiga i förebyggandet av ätstörningar

Regelbundna kontroller av munhälsan hos barn och unga kan ha en central roll när det gäller att förebygga och tidigt konstatera ätstörningar. Den vårdkedja som HUS och Nylands välfärdsområden publicerat syftar till att säkerställa tandvård i rätt tid för ätstörningspatienter och skapa en enhetligare vårdpraxis för ätstörningspatienternas tandvård.

Mer information för media:
Kontaktuppgifter till HUS medietjänst

Kontakter

Marjut Sakko
specialisttandläkare
HUS, Huvud- och halscentrum
tfn 040 651 2558
marjut.sakko@hus.fi

Om HUS

HUS Helsingfors universitetssjukhus är Finlands största aktör inom den specialiserade sjukvården. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

På HUS får nästan 700 000 patienter vård varje år. Hos oss arbetar närmare 27 000 proffs för patientens bästa. Vi ansvarar för ordnandet av specialiserad sjukvård inom Nyland. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar i Finland och inom Södra Finlands samarbetsområde koncentrerats till oss.

HUS – Den främsta vården

HUS medietjänst betjänar media mån.–tor. kl. 10–16, fre. kl. 10–15 på tfn 050 427 2875 eller per e-post viestinta@hus.fi

hus.fi/sv

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye