Kemianteollisuus ry

Kemianteollisuuden suhdannenäkymät poikkeuksellisen heikot: ”Tilanne on selkeästi huonompi kuin koronakriisin pahimpina aikoina"

Jaa

Kemianteollisuuden suhdannetilanne jatkuu poikkeuksellisen heikkona, eivätkä näkymät ensi vuodelle ole sen paremmat. Tilauskannat ovat heikoimmalla tasolla sitten tammikuun 2020. Pitkään jatkuneesta työvoimapulasta huolimatta alan työllisyyskehitys näyttää heikolta; joka neljäs yritys ennakoi lomautuksia.

– Kemianteollisuuden yritysten tilanne on tällä hetkellä heikko. Joulukuun jäsenkyselyymme vastanneista yrityksistä 47 prosenttia arvioi tilanteen erittäin huonoksi tai huonoksi. Tilanne on selkeästi huonompi kuin koronakriisin pahimpina aikoina, Kemianteollisuuden toimitusjohtaja Mika Aalto sanoo.

Kemianteollisuudelle tärkeillä aloilla, kuten teollisuudessa ja rakentamisessa, veto on poissa. Tämä heijastuu alan tilausmääriin, jotka ovat laskeneet jo pidemmän aikaa. Tilauskannan osalta Suomessa tilanne on EU:n keskiarvoa ja esimerkiksi Saksaa tukalampi. Eikä niilläkään mene hyvin.

Keski-Euroopan energiaintensiivistä teollisuutta, joka on merkittävä työnantaja sekä välituotteiden valmistaja, on koetellut viime vuosina kallis energia. Näihin aloihin kuuluvat muun muassa metsä-, rakennustuote- ja kemianteollisuus sekä metallien jalostus.

Energiakriisin jäljiltä sähkön ja maakaasun hinta on Euroopassa selkeästi normaalia korkeammalla tasolla. Tämä on pakottanut energiaintensiivisen teollisuuden Euroopassa supistamaan tuotantoaan jopa 15–20 prosenttia. Tämä ei ole kuitenkaan kääntynyt Suomen kemianteollisuudelle kilpailueduksi.

– Kemianteollisuuden jäsenkysely osoittaa, että olemme Keski-Euroopan kanssa samassa veneessä. Alueen ongelmat vähentävät kysyntää ja investointihaluja täällä Suomessakin. Ani harva kemianteollisuuden yritys on hyötynyt tilanteesta, vaikka tällaisiakin arveluita on esitetty, Aalto sanoo.

Joulukuun jäsenkyselyn avoimissa vastauksissa painottuu huoli alkuvuoden 2024 tilanteesta.
–  Kysyntä on loppunut kuin seinään, kommentoi Kemianteollisuuden jäsenyritys suhdannetilannetta kyselyssä.

Suomen työmarkkinamallikeskustelut päättyivät perinteiseen työmarkkinakoplaukseen

Työministeri Arto Satosen toimeksiannosta käydyt vientivetoisen mallin keskustelut päättyivät viime viikolla tuloksettomina. Työmarkkinaosapuolet kävivät rakentavaa keskustelua Suomen työmarkkinamallista, mutta jotta asiassa olisi päästy eteenpäin, SAK:n jäsenliitot halusivat tuoda keskusteluihin vientivetoisen mallin lisäksi muun muassa hallitusohjelmaan liittyviä paikallisen sopimisen, työrauhan ja työttömyysturvan asioita.

Työnantajien edustajat, joita olivat Kemianteollisuuden lisäksi Teknologiateollisuuden työnantajat, Palvelualojen työnantajat Palta, Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT, Kaupan liitto sekä Valtion työmarkkinalaitos, olisivat olleet valmiita aloittamaan neuvottelut toimeksiannon mukaisesti, samoin osa palkansaajajärjestöistä.  Kemianteollisuuden mielestä työmarkkinaosapuolilla oli näytön paikka, joka jäi perinteisen työmarkkinakoplauksen takia pelkäksi tussahdukseksi.

Jäsenyritystemme syksyä ja talvea ovat hankaloittaneet poliittiset työtaistelut, joihin ei Suomessa tällä hetkellä liity ajallista rajoitetta. Niiden tarkoitus on ollut kohdistua maan hallitukseen, mutta  vahinkoa on aiheutettu tarkoituksella yrityksille ja Suomen vientivetoiselle taloudelle tilanteessa, jossa vientiteollisuuden näkymät muutenkin ovat alavireiset.  Samalla on vaarannettu suomalaiset työpaikat. Vaikea nähdä, että ammattiliittojen valittu toimintatapa johtaa johonkin rakentavaan lopputulokseen.

– Työrauhalainsäädännön uudistus tulee tässäkin mielessä enemmän kuin tarpeeseen, toteaa Kemianteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä.

Kemianteollisuuden jäsenyrityksille suunnatussa kyselyssä yritykset korostivat, että työtaistelutoimet sopivat huonosti nykyiseen yritysten toimintaympäristöön.

– Lakoilla vaarannetaan yritysten toimintaa. Jos asiakkaita menetetään, vaarana ovat lomautukset, irtisanomiset ja jopa konkurssit. Pelkästään negatiivisia vaikutuksia Suomen talouteen. Miksi yrityksiä rangaistaan hallituksen toimista?, yksi yritys kysyy jäsenkyselyssä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kemianteollisuus ry

Twitter
LinkedIn

Kemianteollisuus ry on kemianteollisuuden ja sen lähialojen elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen edunvalvontajärjestö, jonka tehtävänä on toimialan kilpailukyvyn ja toimintaedellytysten edistäminen Suomessa. Kemianteollisuus ry:llä on lähes 400 jäsenyritystä sekä 14 jäsen- ja yhteistyöyhdistystä.

Kemianteollisuus on yksi merkittävimmistä teollisuuden toimialoista Suomessa. Sen osuus teollisuuden tuotannosta ja tavaraviennistä on noin viidennes. Suoraan, välillisesti ja tulovaikutusten kautta työllistämme lähes 100 000 suomalaista ja investoimme Suomeen vuositasolla reilut miljardi euroa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kemianteollisuus ry

Kehysriihessä on muistettava vastuullinen ja puhdasta siirtymää tukeva teollisuuspolitiikka – kasvun edellytykset pitää varmistaa9.4.2024 15:38:52 EEST | Tiedote

Hallituksella on edessään Suomen suunnan kannalta tärkeä tehtävä, kun se ensi viikon kehysriihessä etsii keinoja tehdä välttämättömiä sopeutuksia. Rajusti alijäämäistä ja velkavetoista kansantaloutta on syytäkin uudistaa merkittävällä tavalla. Toimien tulee kuitenkin varmistaa kasvun edellytykset vientiteollisuudessa.

Kemianteollisuuden kysely: Poliittiset lakot iskevät kovaa pieniin suomalaisyrityksiin – tilanne alalla heikompi kuin koronakriisin pahimpaan aikaan20.3.2024 09:04:18 EET | Tiedote

Kemianteollisuuden yrityksillä menee poikkeuksellisen heikosti, selviää tuoreesta jäsenkyselystä. Pitkään jatkuneen synkän suhdannetilanteen ja poliittisten lakkojen ryydittämänä peräti puolet yrityksistä arvioi tämänhetkisen tilanteensa huonoksi. Yritysten arviot omasta tilanteestaan ovat heikompia kuin koronakriisin pahimpina aikoina.

Vientiliitot: Massiivinen lakko vientiteollisuuteen vakava uhka Suomen taloudelle – satamien pitäminen panttivankina vahvistaa tarvetta poliittisten lakkojen rajoittamiselle6.3.2024 12:20:14 EET | Tiedote

Ammattiliittojen vientiteollisuuteen ilmoittamat uudet, massiiviset poliittiset lakot pahentavat olennaisesti vientiyritysten taloudellista tilannetta. Suomen talouden on jo ennakoitu supistuvan, ja muutosneuvotteluiden, lomautusten ja irtisanomistenkin määrä on kasvanut alkuvuoden aikana. Mittavat lakot vahvistavat tarvetta poliittisen lakko-oikeuden rajaamiselle.

Poliittisten lakkojen jatkamisella vaarannetaan yritysten toiminta Suomessa – "On selviä viitteitä siitä, että lomautukset tulevat lakkojen takia lisääntymään"2.2.2024 17:10:03 EET | Tiedote

Ei ole ehtinyt lakkoliivi tipahtaa edellisestä poliittisesta lakosta, jonka kohteena olivat 53 kemianteollisuuden yritystä ja sitä suurempi määrä toimipaikkoja, kun Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ilmoittivat tänään perjantaina uusista lakkotoimista 14.–16. helmikuuta väliselle ajalle. Toimet kohdistuvat yli 40:een kemianteollisuuden yritykseen ja lukuisille niiden toimipaikoille. Poliittisia lakkoja ilmoitettiin osin samoihin yrityksiin, jotka ovat juuri parhaillaan lakon kohteena.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye