Uusi omistaja: pyydä valtakirja yhtiökokoukseen osallistumiseksi – Maanmittauslaitoksen vinkit huoneistotietojärjestelmän murrosvaiheeseen
Viime aikoina julkisuudessa on keskusteltu uuden huoneistotietojärjestelmän tuomista ruuhkista ja Maanmittauslaitoksen ruuhkan vaikutuksista uuden omistajan mahdollisuuteen osallistua yhtiökokoukseen. Murrosvaiheessa ostajien, kiinteistönvälittäjien ja isännöitsijöiden kannattaa hyödyntää Maanmittauslaitoksen vinkit, kuten valtakirjan käyttö, sähköpostiosoitteiden hyödyntäminen yhtiökokousta koolle kutsuttaessa sekä poikkeustilanteessa oman hakemuksen käsittelyn kiirehtiminen.

Maanmittauslaitoksessa asuntojen omistusten rekisteröinnit ovat pahasti ruuhkautuneet, kun asiakkaat ovat tulleet sankoin joukoin sähköistämään osakekirjojaan eivätkä Maanmittauslaitoksen lisärekrytoinnit ole vielä helpottaneet tilannetta.
Uusi omistaja: osallistu valtakirjalla yhtiökokoukseen
Jos asunto on juuri vaihtanut omistajaa, ei uusi omistaja ole vielä ehtinyt huoneistotietojärjestelmään – joko siksi, ettei uusi omistaja ole vielä hakenut rekisteröintiä tai siksi, että Maanmittauslaitoksessa omistuksenvaihtoa ei ruuhkan takia ole vielä ehditty käsitellä.
Kun kiinteistönvälittäjä, myyjä tai ostaja tilaavat asunnon tietoja isännöintiyritykseltä, kannattaa isännöintiyrityksen kehottaa osapuolia valtakirjan tekemiseen, jos taloyhtiön yhtiökokous lähestyy.
Valtakirja edelliseltä omistajalta uudelle omistajalle oikeuttaa osallistumaan taloyhtiön yhtiökokoukseen ja äänioikeuteen kokouksessa. Kauppakirja ei riitä oikeuttamaan yhtiökokoukseen osallistumista.
Taloyhtiö: hyödynnä saatavilla olevia osoitteita yhtiökokouskutsussa
Isännöitsijä tai taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja näkee Maanmittauslaitoksen sähköisestä palvelusta taloyhtiön osakeluettelon ja osakkaiden eli omistajien yhteystietolistan. Osakkailta voi löytyä postiosoitteen lisäksi myös sähköpostiosoite.
Yhtiökokoukseen kutsumiseen kannattaakin nyt murrosvaiheessa käyttää huoneistotietojärjestelmästä saatavilla olevia yhteystietoja, jotta taloyhtiön hallitus saa kutsuttua yhtiökokouksen laillisesti koolle. Jos vanha omistaja saa yhtiökokouskutsun, hänen kannattaa välittää se uudelle omistajalle.
Uusi omistaja: poikkeustilanteessa edistä omistuksesi rekisteröintiä
Kun ostaa tai perii asunnon taloyhtiöstä, pitää ostajan tai perijän hakea asuntoon omistuksen rekisteröintiä kahden kuukauden kuluessa.
Poikkeustilanteessa uusi omistaja voi myös kiirehtiä oman asiansa käsittelyä, jos omat oikeudet esimerkiksi remontin aloittamiseen tai yhtiökokoukseen osallistumiseen ovat vaarantumassa. Yksittäiset, perustelluista syistä kiirehdityt hakemukset ratkaistaan nopeimmillaan muutamassa päivässä. Käsittelyjärjestys perustuu eri asiakasryhmien oikeuksiin ja velvollisuuksiin.
Maanmittauslaitos pahoittelee ruuhkia ja kehottaa tulemaan myöhemmin
Maanmittauslaitos on lisännyt ja lisää edelleen kapasiteettia omistuksen rekisteröintiin. Asiakasmäärät syksyllä ja edelleen joulukuussa ovat yllättäneet Maanmittauslaitoksen.
- Olemme pahoillamme asiakkaille ruuhkasta koituneesta harmista ja vaivasta. Tekninen kehitys tuo ajan saatossa helpotusta rekisteröinteihin, mutta nyt käsittely on vielä manuaalista, sanoo huoneistojen omistuksesta vastaava johtaja Janne Murtoniemi Maanmittauslaitoksesta.
Maanmittauslaitos pyytääkin asunnonomistajia siirtämään osakekirjan sähköistämistä ainakin useammalla kuukaudella pahentuneen ruuhkan takia. Omistajilla on 10 vuotta aikaa sähköistää osakekirjansa.
Isolla osalla suomalaisista paperinen osakekirja on pankissa lainan vakuutena, ja heidän ei tällä hetkellä kannata tehdä mitään. Maanmittauslaitos selvittää pankkien ja lainsäätäjän kanssa mahdollisuuksia sähköistää pankeissa olevia osakekirjoja isoissa erissä.
- Asiakastyytyväisyytemme on pysynyt pitkistä jonoista ja käsittelyajoista huolimatta hyvällä tasolla. Asiakkaat ovat osanneet hyödyntää ns. kiirehtimiskaistaa silloin, kun oma tilanne on edellyttänyt omistuksen rekisteröintiä erityisen nopeasti, Murtoniemi kertoo.
Taloyhtiöiden takaraja huoneistotietojärjestelmään siirtymiselle on 31.12.2023. Joulunalusviikolla taloyhtiöistä 86 prosenttia on huoneistotietojärjestelmässä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Janne MurtoniemiJohtaja
Puh:+358 40 710 8862janne.murtoniemi@maanmittauslaitos.fiLinkit
- Uudelle omistajalle ja asunnonomistajalle: vinkit sujuvaan asiointiin
- Maanmittauslaitoksen joulun ajan poikkeusaukioloajat
- Oman omistuksen rekisteröintiä odottavalle: hakemusten käsittelyaikaennusteet
- Uudelle omistajalle ja asunnonomistajalle: Tarkista omaan tilanteeseesi paras toimintatapa asiointiapurista
- Taloyhtiöille: näin siirrät taloyhtiön osakeluettelon 31.12.2023 mennessä
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Mökinomistajan muistilista – mistä näkee tontin rajat, kuka tiellä saa kulkea?29.4.2025 08:51:01 EEST | Tiedote
Kun kesä ja mökkikausi taas koittavat, mökkiin ja sen omistamiseen liittyvät asiat mietityttävät monia. Maanmittauslaitoksen muistilista antaa vastaukset tärkeimpiin mökinomistajien kysymyksiin.
Tulviiko Suomessa tänä keväänä? Tutkimus osoittaa, että tulvien ajankohdat ovat muuttuneet arvaamattomiksi28.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitos on mukana tutkimuksessa, jossa on saatu viitteitä siitä, että tulvat ovat alkaneet siirtyä keväästä muihin vuodenaikoihin. Tutkijat rakentavat Suomen joista digitaalista mallia, joka auttaa ennakoimaan tulvien vaikutuksia ja varautumaan sään ääri-ilmiöihin.
Laki muuttuu: Maanmittauslaitos hoitamaan itärajan esteaidan korvausmenettelyt 1.5. alkaen25.4.2025 13:34:20 EEST | Tiedote
Suomen itärajalle nousevaan esteaitaan liittyvää korvausmenettelyä tehostetaan siten, että Maanmittauslaitos ratkaisee 1.5. lähtien korvausasiat Rajavartiolaitoksen sijaan. Tasavallan presidentti vahvisti lakimuutoksen perjantaina 25.4.
Tahallinen häirintä itärajalla piinaa lentoliikennettä ja yhteiskunnalle miljoonien arvoista aineistonkeruuta, nyt Maanmittauslaitoksen tutkijat testaavat ratkaisuja ongelmaan15.4.2025 07:56:54 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitoksen tutkijat kehittävät ja testaavat satelliittipaikannuksen häirinnän tunnistusta ja sen vahinkojen torjuntaa huhtikuussa käynnistyvän EU:n rahoittaman tutkimushankkeen avulla. Ratkaisuja tullaan testaamaan Pohjois-Karjalassa. Ongelmanratkaisulle on huutava pula, sillä paikannushäirintä aiheuttaa turvallisuusriskejä ja taloudellista vahinkoa viranomaisille ja yrityksille.
Kolme miljoonaa rajapyykkiä epätarkasti kartalla – epäselvät tapaukset ratkeavat rajankäynnissä8.4.2025 07:12:47 EEST | Tiedote
Suomen metsissä ja tonttien kulmilla on noin 12 miljoonaa rajapyykkiä, joista joka neljännen sijainti ei ole tarkasti tiedossa. Modernit, tarkat mittalaitteet on saatu maanmittarien käyttöön vasta tällä vuosituhannella. Epätarkkoja sijainteja mitataan tarkoiksi aina maanmittaustoimitusten yhteydessä sekä tarvittaessa erillisessä rajankäynnissä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme