Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA

Asumisoikeusasunnoille riittää kysyntää

Jaa

Asumisoikeusasuntoja (aso) haetaan eniten Helsingistä, mutta aso-asumiselle riittää kysyntää myös suurimpien kasvukeskusten ulkopuolella.

Asumisoikeustalo Jätkäsaasri
Asumisoikeustalo Helsingin Jätkäsaaressa. Aran viestintä

Uusia valtakunnallisia järjestysnumeroita on haettu uudesta Aran aso-järjestysnumeropalvelusta syksyn aikana lähes 30 000. Numero tarvitaan aso-asunnon hakemisen yhteydessä. Kuntien myöntämät numerot ovat voimassa vuoden 2023 loppuun asti, ja ensi vuoden alusta vain asumisoikeusasuntoa voi hakea vain Arasta saadulla numerolla.

Markkinatilanne on vakaa

Aso-asuntojen markkinatilanne on säilynyt vakaana. Asuntotoiveet kohdistuvat etenkin pääkaupunkiseudulle. Kirein aso-asuntojen markkinatilanne on Helsingissä, mutta aso-asumiselle riittää kysyntää myös suurimpien kasvukeskusten ulkopuolella. Melko kireä markkinatilanne vallitsee 12 kunnassa ja tasapainoinen tilanne 25 kunnassa. Ylitarjontaa esiintyy 10 kunnassa, mutta niiden asuntomäärä on vain 5 % kaikista aso-asunnoista. (kuva 1)

Yksiöt eivät kiinnosta

Uusien järjestysnumeroiden hakijoiden keski-ikä on 50 vuotta. Hakijoista yli 55-vuotiaita on ollut 40 %. Lapsiperheiden osuus hakijoista oli 28 %.

Puolet hakijoista toivoo kerrostaloasuntoa, rivitaloasunto kiinnostaa joka neljättä hakijaa. Vaikka reilusti yli puolet hakijoista on yhden hengen talouksia, vain muutama prosentti toivoo kodikseen yksiötä. Toiveiden kärjessä ovat kaksiot (41 %) ja kolmiot (35 %).

Käyttövastikkeet selvästi markkinavuokria alhaisempia

Joulukuussa 2023 aso-asuntojen käyttövastike oli koko maassa keskimäärin 12,6 euroa neliöltä. Vuoden takaiseen verrattuna käyttövastikkeet kohosivat 3,8 %. Vuodelle 2024 on luvassa selvästi suurempia korotuksia pääoma- ja hoitomenojen nopean kasvun takia.

Helsingissä käyttövastikkeet olivat keskimäärin 32 % edullisempia kuin vastaavan kokoisten asuntojen markkinavuokrat. Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Turussa ja Oulussa vastikkeet jäivät 22–24 % alle markkinavuokrien. Käyttövastikkeet olivat hieman ara-vuokria kalliimpia Helsingissä ja Espoossa. Lahdessa, Tampereella ja Oulussa käyttövastikkeet olivat noin 9 % edullisempia kuin ara-vuokrat. (kuva 2)

Tiedot ilmenevät Aran asuntomarkkinakatsauksesta, joka perustuu ensimmäistä kertaa Aran uuteen asumisoikeusrekisteriin.

Kaksi tilastokuvaa ladattavissa alla:
Kuva 1. Asumisoikeusasuntojen markkinatilanne Suomessa 2023.
Kuva 2. Asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet ja vertailu vapaarehoitteisiin vuokriin sekä ara-vuokriin suurissa kapungeissa 2023.


Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Asumisoikeustalo Jätkäsaasri
Asumisoikeustalo Helsingin Jätkäsaaressa.
Lataa
Aso-asuntojen markkinatilanne
Asumisoikeusasuntojen markkinatilanne Suomessa 2023.
Lataa
Aso-asuntojen käyttövastikkeet
Asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet ja vertailu vapaarehoitteisiin vuokriin sekä ara-vuokriin suurissa kapungeissa 2023.
Lataa

Linkit

Tietoa julkaisijasta

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) vastaa keskeisesti valtion asuntopolitiikan toimeenpanosta. Se myöntää asumiseen ja rakentamiseen liittyviä avustuksia, tukia ja takauksia sekä ohjaa ja valvoo ARA-asuntokannan käyttöä. ARA on myös mukana asumisen kehittämiseen ja asuntomarkkinoiden asiantuntijuuteen liittyvissä hankkeissa ja tuottaa alan tietopalvelua.

ARA kuuluu ympäristöministeriön hallinnon alaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye