Digi- ja väestötietovirasto

De nya skiljemarkörerna garanterar att personbeteckningarna räcker till – den första nya personbeteckningen beviljades den här veckan

Dela

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har tagit i bruk nya skiljemarkörer för personbeteckningar. 19 december 2023 beviljades den första personbeteckningen med skiljemarkören Y. Personbeteckningar som redan beviljats ändras inte.

– I den tidigare modellen fanns det ett begränsat antal personbeteckningar för varje födelsedag och vissa dagar har beteckningarna varit för få. Beteckningarna tog precis slut för den allra vanligaste födelsedagen, så vi beviljade den första nya personbeteckningen den här veckan, berättar överdirektör Timo Salovaara vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.

I början av året trädde en förordning  i kraft som gör det möjligt att ta i bruk de nya skiljemarkörerna och som säkerställer att personbeteckningarna räcker till i framtiden. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata fortsätter att bevilja personbeteckningar även med tidigare använda skiljemarkörer så länge de räcker.

Tidigarelagd ibruktagning

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har varje månad uppdaterat sin uppskattning av tidpunkten för ibruktagningen av nya personbeteckningar. Uppskattningen grundar sig på den genomsnittliga mängden beviljade personbeteckningar 2016–2021 och på uppskattningen av det framtida behovet. Man visste att den ökade invandringen kunde tidigarelägga ibruktagningen.

– Vi uppskattade ännu i början av december att ibruktagningen av nya skiljemarkörer skulle ske i januari 2024, men det var nödvändigt att ta i bruk de nya personbeteckningarna redan i år. Vi hade också förberett oss på en snabbare tidtabell, så det gick problemfritt att bevilja en ny typ av personbeteckning ur befolkningsdatasystemet, berättar Timo Salovaara.

De nya skiljemarkörerna i personbeteckningarna

Skiljemarkörerna för personbeteckningar i fortsättningen:

  • För personer födda 2000 eller senare nuvarande bokstäverna A och nya B, C, D, E, F.
  • För personer födda på 1900-talet det nuvarande bindestrecket (-) eller de nya bokstäverna Y, X, W, V, U.
  • För personer födda på 1800-talet det nuvarande plustecknet (+), inga nya skiljemarkörer.

Genom förordningen blev skiljemarkören som ingår i personbeteckningen också en individualiserande del av beteckningen, dvs. personbeteckningarna kan nu endast särskiljas från varandra genom olika skiljemarkörer.

Tidigare har man i systemen kunnat låta bli att beakta skiljemarkören, men efter ibruktagningen av de nya skiljemarkörerna kan man inte längre göra så. Till exempel för de fiktiva personbeteckningarna 100190-999P eller 100190Y999P kan skiljemarkören vara det enda som skiljer dem åt.

– Alla organisationer som använder personbeteckningar i sina system har varit tvugna att i god tid förbereda sig på förändringarna.  På så sätt har man säkerställt att behandlingen av personuppgifter även i fortsättningen fungerar problemfritt i olika system, betonar Timo Salovaara.

Vad är en personbeteckning?

  • Personbeteckningen är ett identifieringssätt som individualiserar personer bättre än enbart namnet. Det finns människor med samma namn, men inte två personer med exakt samma personbeteckning.
  • Personbeteckningen används för att individualisera personer i myndigheters och många privata aktörers register och informationssystem samt i datatrafiken mellan dessa. Med hjälp av personbeteckningen kan man bland annat säkerställa att uppgifter registreras för precis rätt person.
  • Personer som införs i Finlands befolkningsdatasystem ger en personbeteckning. Personbeteckningen togs i bruk i Finland på 1960-talet.
  • Det krävs inga åtgärder av föräldrarna för att ett barn som föds i Finland ska få en personbeteckning. En finsk medborgare född utomlands får en personbeteckning då Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata på begäran av föräldrarna har registrerat barnet i befolkningsdatasystemet. En utländsk medborgare som flyttar till Finland får en personbeteckning då han/hon i samband med beviljandet av uppehållstillstånd eller på sin begäran registretats i befolkningsdatasystemet.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata främjar digitaliseringen av samhället, tryggar tillgången till information och erbjuder tjänster för kundernas livshändelser.

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata sörjer för den grundläggande administrationen av befolkningsdatasystemet och digitaliseringen av samhället. Till myndighetens uppgifter hör bland annat borgerliga vigslar, namn- och adressändringar, förmynderskaps- och intressebevakningsärenden, administration av befolkningsdatasystemet, utveckling av lösningar för elektronisk identitet samt utveckling och underhåll av centraliserade stödtjänster för e-tjänster. Dessa stödtjänster för e-tjänster omfattar bland annat Suomi.fi-webbtjänsten, elektroniska myndighetsmeddelanden (Suomi.fi-meddelanden) samt fullmakter att sköta ärenden för andras räkning (Suomi.fi-fullmakter).

https://dvv.fi/sv

Andra språk

Följ Digi- ja väestötietovirasto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Digi- ja väestötietovirasto

Det lönar sig att upprätta en intressebevakningsfullmakt även om du inte kunde bry dig mindre6.5.2024 09:43:22 EEST | Tiedote

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas kampanj I egna händer påminner igen om att upprätta en intressebevakningsfullmakt. Ämbetsverket utvecklar kontinuerligt nya tjänster för att göra det smidigare att uträtta ärenden åt någon annan, eftersom de behövs när vår befolkning åldras. Det går nu lättare och snabbare att ta i bruk en intressebevakningsfullmakt på nätet. Dessutom blir det snart lättare för intressebevakningsfullmäktige att sköta ärenden som gäller fullmaktsgivarens egendom. Har du redan gjort en intressebevakningsfullmakt?

EVVK? Edunvalvontavaltakirja kannattaa tehdä, vaikka ei voisi vähempää kiinnostaa6.5.2024 09:43:22 EEST | Tiedote

Digi- ja väestötietoviraston Omissa käsissä -kampanja muistuttaa jälleen tekemään edunvalvontavaltuutuksen. Virasto kehittää jatkuvasti uusia palveluja toisen puolesta asioinnin sujuvoittamiseksi, sillä niitä tarvitaan väestömme ikääntyessä. Edunvalvontavaltuutuksen käyttöön ottaminen sujuukin nyt helpommin ja nopeammin verkossa. Lisäksi edunvalvontavaltuutetut pääsevät pian hoitamaan valtuuttajan omaisuuteen liittyviä asioita helpommin. Joko sinä olet tehnyt edunvalvontavaltuutuksen?

Suomi.fi-mobiilisovellus uudistuu 22.4.2024 – Katso miten muutos vaikuttaa sinuun!17.4.2024 15:05:00 EEST | Tiedote

Suomi.fi-mobiilisovelluksen uudet Android- ja iOS-versiot julkaistaan 22.4.2024. Uudistuksen myötä sovelluksen ulkonäkö ja toiminnallisuudet uudistuvat. Uudessa Suomi.fi-mobiilisovelluksessa on parannettu muun muassa sovelluksen käytettävyyttä, saavutettavuutta ja navigaatiorakennetta. Kun uusi sovellus on julkaistu, vanhojen sovellusversioiden käyttäminen ei ole enää mahdollista.

The new versions of Suomi.fi mobile application will be launched 22.4.2024: See how the change affects you!17.4.2024 15:05:00 EEST | Press release

The new Android and iOS versions of the Suomi.fi mobile application will be launched 22.4.2024. As a result of the update, the appearance and functionalities of the application will change. The new application has improved usability, accessibility and navigation structure. Once the new application is published, it will no longer be possible to use older versions of the application.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye