Risk för graviditetsdiabetes även för personer med normalvikt
Sunda levnadsvanor är viktiga: även normalviktiga kvinnor löper risk för graviditetsdiabetes och senare för typ 2-diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar.
En studie som gjorts vid HUS visar att även normalviktiga kvinnor som drabbats av graviditetsdiabetes kan ha liknande förändringar i ämnesomsättningen som överviktiga kvinnor med graviditetsdiabetes.
Även för normalviktiga kvinnor med graviditetsdiabetes är sunda levnadsvanor under graviditeten viktiga och det gäller även efter graviditeten.
”Motion och hälsosam kost kan minska risken att drabbas senare. Om man har övervikt i början av graviditeten är det bra att se till att viktökningen är måttfull under graviditeten”, säger Heidi Sormunen-Harju, specialistläkare i kvinnosjukdomar och förlossningar och tf avdelningsöverläkare på HUS Akuten.
Graviditetsdiabetes ökar risken att drabbas av typ 2-diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar efter graviditeten och tidigare studier har visat att även normalviktiga löper ökad risk att drabbas. Den studie som genomfördes vid HUS bekräftade saken på ämnesomsättningsnivå.
Graviditetsdiabetes har snabbt blivit vanligare under det senaste årtiondet och det är känt att det även påverkar hälsan för det barn som ska födas.
Förändringar i ämnesomsättningen redan innan konstaterad graviditetsdiabetes
I den nyligen publicerade studien framgår det också att precis som överviktiga kvinnor har normalviktiga kvinnor förändrad ämnesomsättning till och med innan de drabbas av graviditetsdiabetes.
Målet är att identifiera de kvinnor som löper risk att drabbas och vidta förebyggande åtgärder redan innan graviditeten. För det behövs dock mer information om förändringar i ämnesomsättningen i form av markörer som förutser graviditetsdiabetes.
I studien hittades också förändringar där normalviktiga och överviktiga kvinnor med graviditetsdiabetes skiljde sig från varandra, men viktskillnaderna förklarade inte avvikelserna. Skillnaderna var förknippade med mekanismerna hos de olika undertyperna av graviditetsdiabetes.
Från tidigare studier vet man att överviktiga personer med graviditetsdiabetes har högre insulinresistens, medan normalviktiga med graviditetsdiabetes har en förhållandevis knapp insulinproduktion med tanke på deras tillstånd.
Den metaboliska profilen fastställdes för 755 mödrar
Den studie som genomfördes vid HUS omfattade blodprov från 755 gravida. Blodproven hade tagits vid tre tillfällen under graviditeten. Referensgruppen bestod av 490 gravida kvinnor som inte var överviktiga eller hade graviditetsdiabetes.
Kvinnorna delades in i tre grupper; normalviktiga med graviditetsdiabetes, överviktiga med graviditetsdiabetes och överviktiga som inte har graviditetsdiabetes. Viktindexet för de överviktiga kvinnorna var över 30.
I blodproven studerades den metaboliska profilen som ger en bred bild av ämnesomsättningen i kroppen. Den metaboliska profilen fastställdes med hjälp av den finländska företaget Nightingale Healths panel där det ingår över 200 variabler för ämnesomsättningen, såsom faktorer i anknytning till fett- och sockeromsättning, fettsyror och aminosyror.
Normalviktiga och överviktiga med graviditetsdiabetes samt överviktiga som inte har graviditetsdiabetes skiljde sig på samma sätt från referensgruppen och skillnaderna syntes redan i början av graviditeten. Till exempel många värden som hänför sig till kolesterol och apolipoprotein B avvek redan innan personer som inte var överviktiga drabbades av graviditetsdiabetes. Dessa förändringar i ämnesomsättningen är förknippade med förhöjd risk att senare drabbas av typ 2-diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar.
Forskningsmaterialet kom från blodprov som samlats in från kvinnor under graviditeten under åren 2005–2014 till studierna RADIEL och PREDO.
Länk till forskningsartikeln:
Metabolomic Profiles of Nonobese and Obese Women With Gestational Diabetes
Kontakter
Heidi Sormunen-Harjuspecialistläkare i kvinnosjukdomar och förlossningar, tf avdelningsöverläkareHUS Akuten, Teratologiska informationstjänsten
Tel:+358 40 560 3977heidi.sormunen-harju@hus.fiOm HUS
HUS Helsingfors universitetssjukhus är Finlands största aktör inom den specialiserade sjukvården. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.
På HUS får nästan 700 000 patienter vård varje år. Hos oss arbetar närmare 27 000 proffs för patientens bästa. Vi ansvarar för ordnandet av specialiserad sjukvård inom Nyland. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar i Finland och inom Södra Finlands samarbetsområde koncentrerats till oss.
HUS – Den främsta vården
HUS medietjänst betjänar media mån.–tor. kl. 10–16, fre. kl. 10–15 på tfn 050 427 2875 eller per e-post viestinta@hus.fi
Andra språk
Följ HUS
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från HUS
HUS-sammanslutningens styrelse sammanträder den 12 april9.5.2025 09:39:55 EEST | Pressmeddelande
Sammanslutningens styrelse sammanträder måndagen den 12 april för att behandla HUS budgetförslag för 2026. På sitt möte behandlar sammanslutningens styrelse också verksamheten och ekonomin i januari–mars, färdplanen för HUS Psykiatri för 2025–2040 samt en eventuell försäljning av en del av HUS Fastighetstjänster Ab. HUS Fastighetstjänster Ab är en del av koncernen HUS Fastigheter. Föredragningslistan för mötet finns här. Sammanslutningens styrelse leder HUS verksamhet, förvaltning och ekonomi. Sammanslutningens styrelse har 17 ledamöter och av dem är två företrädare för Helsingfors universitet. Sammanslutningens styrelse sammanträder cirka en gång per månad.
HUSin yhtymähallitus kokoontuu 12.5.9.5.2025 09:39:55 EEST | Tiedote
Yhtymähallitus kokoontuu maanantaina 12.5. käsittelemään HUSin talousarvioesitystä vuodelle 2026. Yhtymähallitus käsittelee kokouksessaan myös tammi-maaliskuun toimintaa ja taloutta, HUSin Psykiatrian tiekarttaa vuosille 2025–2040 sekä HUS Kiinteistöpalvelut Oy:n mahdollista liiketoiminnan osan myyntiä. HUS Kiinteistöpalvelut Oy on osa HUS Kiinteistöt -yhtiöryhmää. Kokouksen esityslistan voi lukea täältä. Yhtymähallitus johtaa HUSin toimintaa, hallintoa ja taloutta. Yhtymähallituksessa on 17 jäsentä, joista kaksi on Helsingin yliopiston edustajia. Yhtymähallitus kokoontuu noin kerran kuukaudessa. HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.
Tankar om familjeplanering hos personer som upplever könsdysfori utreds genom en enkätstudie8.5.2025 08:43:02 EEST | Pressmeddelande
Genom studien fås värdefull information om till exempel intresset hos personer med könsdysfori att bevara fertiliteten och intresset för assisterad befruktning.
Sukupuolidysforiaa kokevien ajatuksia perhesuunnittelusta selvitetään kyselytutkimuksella8.5.2025 08:43:02 EEST | Tiedote
Tutkimuksella saadaan arvokasta tietoa esimerkiksi sukupuolidysforiaa kokevien kiinnostuksesta hedelmällisyyden säilyttämiseen ja hedelmöityshoitoihin.
Eksjukhuset tar emot de första patienterna den 12 maj7.5.2025 08:30:00 EEST | Pressmeddelande
Patientverksamheten inleds måndagen den 12 maj vid Eksjukhuset som fokuserar på behandling av ögonsjukdomar. Jouren för ögonsjukdomar tar emot patienter på sjukhuset från och med klockan 7.30.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum