Suomen ja Ruotsin lääkehintaerot johtuvat pääosin tukkuhintojen eroista
Ruotsissa apteekit saavat ottaa vastaa ostoalennuksia lääkeyrityksiltä ja siirtää niitä kuluttajahintoihin. Suomessa ostohinta-alennukset on lääkelaissa kielletty. Kiellolla on haluttu varmistaa apteekkien riippumattomuus ja se, etteivät lääkeyritysten antamat alennukset ohjaa apteekkien lääkeostoja tai lääkkeiden suosittelua asiakkaille.
Kaupan Liiton Copenhagen Economicsilta tilaaman ja tänään (9.1.) julkaiseman selvityksen mukaan Suomen ja Ruotsin lääkehinnoissa on merkittäviä eroja. Selvityksen mukaan Ruotsissa itsehoitolääkkeet ovat keskimäärin 37 prosenttia ja reseptilääkkeet 11 prosenttia Suomea edullisemmat.
Apteekkariliitto muistuttaa, että Suomen ja Ruotsin lääkehinnoittelujärjestelmät poikkeavat merkittävästi toisistaan. Suomessa reseptilääkkeiden hinnat ovat täysin säänneltyjä, ja poliittisen päättäjän käsissä.
-Apteekki ei voi mitenkään vaikuttaa reseptilääkkeen hintaan, joka muodostuu tukkuhinnasta, veroista ja apteekin katteesta. Keskimäärin kaksikolmasosaa lääkkeen hinnasta on tukkuhintaa, verojen osuus on keskimäärin 16 prosenttia ja apteekin alle 20 prosenttia, muistuttaa Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen.
Itsehoitolääkkeiden hintaerot selittyvät pääosin sillä, että Ruotsissa apteekit saavat ottaa vastaa ostoalennuksia lääkeyrityksiltä ja siirtää niitä kuluttajahintoihin. Suomessa apteekit eivät näin voi tehdä.
-Rajoituksella on haluttu varmistaa apteekkien riippumattomuus ja se, etteivät lääkeyritysten antamat alennukset ohjaa apteekin lääkeostoja tai lääkkeen suosittelua asiakkaille.
Hirvosen mukaan näyttäisi siltä, että vertailussa on unohdettu myös Suomessa käytössä oleva apteekkivero, joka nostaa sekä resepti- että itsehoitolääkkeiden hintoja keskimäärin liki 8 prosenttia. Ruotsissa vastaavaa veroa ei ole. Myöskään selvityksen laskenta-aineistoa ei ole julkaistu, eikä esimerkiksi vertailuihin valituista tuotteista ole ollut saatavilla kattavaa listausta pyynnöstäkään.
Apteekkimyynnillä varmistetaan lääkitysturvallisuutta
Suomessa itsehoitolääkkeet ovat nikotiinikorvaustuotteita lukuun ottamatta vain apteekkien myynnissä lääkitysturvallisuuden varmistamiseksi.
-Turvallinen itsehoitolääkkeen käyttö edellyttää, että itsehoitolääke valitaan ja käytetään oikein, ja tähän apua saa apteekin ammattilaisilta. Suomessa on katsottu, ettei ole kansalaisten eikä yhteiskunnan edun mukaista, että lääkkeistä kehittyy tarjoustuote, joka lisää tarpeetonta käyttöä. Esimerkiksi nikotiinikorvaustuotteiden myynti on yli nelinkertaistunut vuoden 2006 jälkeen, kun niiden myynti vapautettiin.
Hirvonen muistuttaa, että itsehoitolääke ei ole verrattavissa tavanomaisiin kulutushyödykkeisiin. Kesäkuussa 2023 päivitetty itselääkityksen Käypä hoito -suosituskin korostaa, että itsehoitolääkkeillä voi olla vakavia haittavaikutuksia tai yhteisvaikutuksia muiden samanaikaisesti käytettyjen lääkkeiden kanssa.
-Lääkkeiden hinnoittelujärjestelmät ovat hyvin erilaisia eri maissa, eikä lääkkeen hinnan muodostumisella ole yhteyttä apteekkijärjestelmään. Lääkkeiden hinnoittelusta päättää Suomessa valtioneuvosto.
Lisätietoja: Merja Hirvonen, toimitusjohtaja, Apteekkariliitto, p. 040 588 0841, merja.hirvonen@apteekkariliitto.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Aija PirinenViestintäpäällikkö
Puh:010 6801 442aija.pirinen@apteekkariliitto.fiErkki KostiainenViestintäjohtaja
Puh:050 566 8188erkki.kostiainen@apteekkariliitto.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Suomen Apteekkariliitto ry (www.apteekkariliitto.fi) on yksityisiä apteekkeja edustava yhdistys. Apteekkariliitto kehittää eettisesti ja ammatillisesti korkeatasoista apteekkitoimintaa osana terveydenhuoltoa ja tuottaa jäsenilleen apteekkitoimintaa tukevia palveluita.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Apteekkariliitto
Itsehoitolääkeselvitys valmistui – Apteekkariliitto: Myyntipaikkojen laajentaminen lisää lääkkeiden tarpeetonta käyttöä ja voi kuormittaa entisestään terveydenhuoltoa3.10.2024 11:09:01 EEST | Tiedote
Apteekkariliitto näkee, että itsehoitolääkkeiden myyntipaikkojen laajentaminen apteekkien ulkopuolelle ei millään tavalla tue rationaalista lääkehoitoa.
Selvitys: Apteekkien farmaseuttinen työ tuo hyvinvointialueille 855 miljoonan euron säästöt vuodessa23.9.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Apteekkien tarjoama neuvonta vähentää julkisten terveyspalveluiden käyttöä.
Henkilöstöpalveluyhtiö Farmania siirtyy kokonaan Apteekkariliitolle20.8.2024 09:30:00 EEST | Tiedote
Apteekkariliitto vahvistaa omistustaan henkilöstöpalveluita apteekeille ja lääke- sekä terveysalan yrityksille tarjoavasta Farmaniasta, kun yhtiön perustajaosakas ja nykyinen toimitusjohtaja, proviisori Marianne Hovi myy vähemmistöosuutensa yhtiöstä Apteekkariliitolle. Yhtiön uutena toimitusjohtaja aloittaa KTM Miina Pulkkinen.
Selvitys: Apteekkien itsehoitoneuvonta tuo hyvinvointialueille yli puolen miljardin euron säästöt8.8.2024 06:00:00 EEST | Tiedote
Apteekkien farmaseuttisen työn synnyttämistä säästöistä ja arvosta on valmistunut tuore selvitys. Ilman apteekkien itsehoitoneuvontaa perusterveydenhuollon lääkärikäyntien määrä lisääntyisi arvion mukaan viidenneksellä.
Apteekkirokotusten käynnistämiseen etsitään toimivia malleja12.7.2024 12:03:14 EEST | Tiedote
Rokotusten järjestäminen apteekeissa edellyttää muun muassa vastuulääkäriä ja erillisen terveyspalveluyrityksen perustamista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme