Talvi tuntuu monin tavoin liikkujan elimistössä

Jaa

Voiko talvella lähteä sortseilla lenkille? Pitääkö syödä enemmän kuin kesällä? Kolme liikuntafysiologia kertoo, miten talvi vaikuttaa liikkujan fysiologiaan ja suorituskykyyn.

Nollakelissä voi lähteä huoletta lenkille sortseissa, sanoo Dominique Gagnon. Enni-Maria Hietavala muistuttaa, että kylmä lisää liikkujan energiantarvetta.
Nollakelissä voi lähteä huoletta lenkille sortseissa, sanoo Dominique Gagnon. Enni-Maria Hietavala muistuttaa, että kylmä lisää liikkujan energiantarvetta. Jyväskylän yliopisto/Petteri Kivimäki Jyväskylän yliopisto

Kun valo on vähissä ja pakkanen puree, liikunnan harrastaja tuntee sen kehossaan. 

Kolme liikuntafysiologian asiantuntijaa Jyväskylän yliopistosta kertoo, millaisin mekanismein talvi liikkumiseen vaikuttaa ja mitä kuntoilijan ja urheilijan on hyvä tietää kylmän vaikutuksista. 

Dominique Gagnon on liikuntafysiologi, joka tutkii etenkin lämpörasituksen vaikutusta aineenvaihduntaan. Hän työskentelee yliopistonlehtorina Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa.

Hän kertoo, miksi kylmässä voi harjoitella pidempään. 

Enni-Maria Hietavala on liikuntafysiologi ja urheiluravitsemuksen asiantuntija, joka tutkii syömiskäyttäytymistä. Hän työskentelee yliopistonlehtorina liikuntatieteellisessä tiedekunnassa.

Hietavala kertoo, miten talviliikkujan kannattaa syödä ja juoda – ja mikä aktivoi elimistölle hyödyllistä ruskeaa rasvaa.

Maria Schildt tutkii harjoittelun ja fyysisen aktiivisuuden vaikutuksia hyvinvointiin. Hän työskentelee yliopistonopettajana Jyväskylän avoimessa yliopistossa. 

Schildt sanoo, että valo ohjaa ihmisen sisällä olevaa biologista kelloa, joka säätelee elimistön fysiologisten prosessien vuorokausirytmejä ja vaikuttaa sitä kautta myös suorituskykyyn. 

Schildin mukaan ihmiset ovat keskimäärin vahvimmillaan iltapäivällä.

Linkki Tiedonportti-digilehteen: https://www.jyu.fi/fi/artikkeli/talvi-tuntuu-monin-tavoin-liikkujan-elimistossa-liikuntafysiologit-kertovat-hyodyt-ja-haitat

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Nollakelissä voi lähteä huoletta lenkille sortseissa, sanoo Dominique Gagnon. Enni-Maria Hietavala muistuttaa, että kylmä lisää liikkujan energiantarvetta.
Nollakelissä voi lähteä huoletta lenkille sortseissa, sanoo Dominique Gagnon. Enni-Maria Hietavala muistuttaa, että kylmä lisää liikkujan energiantarvetta.
Jyväskylän yliopisto/Petteri Kivimäki Jyväskylän yliopisto
Lataa

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Apulaisprofessori Paavo Penttilä on inspiroitunut luonnon materiaaleista27.5.2025 07:05:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen uuden apulaisprofessorin Paavo Penttilän tavoitteena on tuottaa uudenlaista tietoa kasvien soluseinien rakenteista ja ominaisuuksista. Tietoa voidaan hyödyntää esimerkiksi vastustuskykyisten viljelyskasvien ja hiiltä sitovien uusien puumateriaalien kehittämisessä. Penttilä on juuri saanut tutkimukseensa 1,5 miljoonan euron rahoituksen Novo Nordisk -säätiöltä.

Kotkan kaupunki on perhoslajistoltaan Suomen rikkain kunta26.5.2025 07:05:00 EEST | Tiedote

Kunnallisen maan käytön suunnittelu eli kaavoittaminen vaikuttaa luonnon monimuotoisuuteen, jonka ylläpitämiseksi päättäjät tarvitsevat tietoa kuntansa lajirikkaudesta ja uhanalaisten lajien määrästä. Lajirikkaus on suurinta hyönteisissä, joista parhaiten tunnetaan perhoset. Jyväskylän yliopiston tutkijat arvioivat suomalaisten kuntien perhoslajiston monimuotoisuutta ja uhanalaisten lajien määriä havaiten Kotkan kaupungin olevan perhoslajistoltaan Suomen rikkain kunta. Kaikkien uhanalaisin perhoslajisto löytyi Enontekiön kunnasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye