Maanmittauslaitoksen tutkijat mittaavat maankuoren liikkeitä Etelämantereella - tietoa tarvitaan Suomessa asti
Tammikuusta helmikuuhun 2024 suomalaistutkijat tekevät Etelämantereella mittaustöitä, joiden avulla saadaan tarkempaa tietoa mannerjäätikön sulamisen vaikutuksista merenpinnan nousuun. Toisena tärkeänä tehtävänä on globaalin paikannustarkkuuden parantaminen uusien laitteiden avulla.

Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI:n tutkijat Jyri Näränen ja Arttu Raja-Halli lähtevät 17. tammikuuta Etelämantereelle suorittamaan geodeettisia eli muun muassa Maan muotoon ja sen muutokseen liittyviä mittauksia. Tutkimusta tehdään mittaamalla painovoiman ajallisia muutoksia sekä satelliittipaikannuksen keinoin.
Retkikunnan toteuttaja on Ilmatieteen laitoksessa toimiva Suomen Etelämanner-operaatiot FINNARP. Sen määränpäänä on Suomen tutkimusasema Aboa, joka sijaitsee Kuningatar Maudin maalla noin 130 kilometrin päästä rannikolta ja noin 5000 kilometrin päässä Etelä-Afrikan Kapkaupungista.
Juuri tutkimusaseman sijainti antaa erinomaiset mahdollisuudet Paikkatietokeskuksen tutkijoiden tekemille geodeettisille mittauksille, joissa tutkitaan Maan kuoren liikkeitä. Etelämantereen maannoususta voi saada tarkinta tietoa vain tutkimuksilla paikan päällä. Tietoa tarvitaan, sillä Etelämantereen maannousulla voi olla vaikutuksia pitkällä aikavälillä myös Suomelle. Tutkimus lisää ymmärrystä myös Suomessa edelleen tapahtuvasta jääkauden jälkeisestä maannoususta ja mekanismeista sen takana.
- Tutkimuksen tavoitteena on syventää ymmärrystä alueella tapahtuvasta maannoususta ja muistakin maankuoren liikkeistä. Siihen vaikuttavat sekä viime jääkauden olosuhteet että nykyiset jäämassojen liikkeet, joihin maankuori reagoi nopeasti. Koska suurin osa Etelämantereesta on paksun jääpeitteen alla, ja satelliiteilla voidaan havainnoida vain jääpeitteen pinnan korkeuden muutoksia, tarvitaan maannousumallinnusta, jotta voidaan arvioida ilmastonmuutoksen vaikutusta jäätiköiden tilavuuteen ja Etelämantereen vaikutusta merenpinnan nousuun. Tutkimuksemme luo pohjaa entistä tarkemmalle maannousun mallintamiselle Kuningatar Maudin maalla ja laajemminkin Etelämantereella. Etelämanner on avain Pohjoisen pallonpuoliskon merenpinnan nousun mallintamiselle, koska suurin osa sieltä vapautuneesta vedestä päätyy pohjoisille merialueille, kertoo tutkimuspäällikkö Jyri Näränen.
Paikannustarkkuus paranee
Paikkatietokeskuksen tutkijoiden toisena tehtävänä on päivittää Aboan asemalla 20 vuotta palvellut satelliittipaikannusvastaanotin uuteen, jolla voidaan vastaanottaa myös mm. Eurooppalaisen Galileo -järjestelmän signaalia. Tutkijat asentavat lisäksi Aboalle kaksi tutkaheijastinta kaukokartoitussatelliiteille. Heijastimien avulla luodaan pohja uudelle tutkimusmenetelmälle alueen maankuoren liikkeiden mittaamiseksi.
- Aboalle asennettavan uuden satelliittipaikannusvastaanottimen avulla saadaan tarkkaa paikkatietoa Etelämantereelta tuhansien kilometrien alueelta, joka olisi muutoin tarkan satelliittipaikannuksen ulottumattomissa. Vastaanotin tarkentaa myös Etelämantereen koordinaattijärjestelmää ja sitä kautta paikkatietoa hyödyntävien tutkimusten tarkkuutta ja luotettavuutta. Tarkkaa tietoa Etelämantereelta hyödynnetään globaalien koordinaattijärjestelmien päivittämisessä. Satelliittipaikannus, myös täällä Suomessa, tapahtuu pohjimmiltaan globaaleissa järjestelmissä. Satelliitit kiertävät Maapalloa, jonka mallintamiseen tarvitaan mittauksia kaikkialta pallon pinnalta, kertoo tutkija Arttu Raja-Halli.
Aboa-tutkimusasemalle lähtee vuosittain Suomen retkikunta, jonka kokoonpano vaihtelee tutkimusaiheiden mukaan. Tänä vuonna tehtävä satelliittipaikannusvastaanottiminen uusiminen on tärkeä panostus infrastruktuuriin, jonka tuottama tieto palvelee tutkijoita ja yhteiskuntaa vuosiksi eteenpäin.
Lisätiedot
Prof. Osastonjohtaja Hannu Koivula, Geodesian ja geodynamiikan osasto 050 430 1639 etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Tutkimuspäällikkö Jyri Näränen, Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus puh. 050 435 7258, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi (tavoitettavissa 11.1. aikana. Yhteydenotoissa tavoittaa parhaiten sähköpostilla)
Kuvat

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Mökinomistajan muistilista – mistä näkee tontin rajat, kuka tiellä saa kulkea?29.4.2025 08:51:01 EEST | Tiedote
Kun kesä ja mökkikausi taas koittavat, mökkiin ja sen omistamiseen liittyvät asiat mietityttävät monia. Maanmittauslaitoksen muistilista antaa vastaukset tärkeimpiin mökinomistajien kysymyksiin.
Tulviiko Suomessa tänä keväänä? Tutkimus osoittaa, että tulvien ajankohdat ovat muuttuneet arvaamattomiksi28.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitos on mukana tutkimuksessa, jossa on saatu viitteitä siitä, että tulvat ovat alkaneet siirtyä keväästä muihin vuodenaikoihin. Tutkijat rakentavat Suomen joista digitaalista mallia, joka auttaa ennakoimaan tulvien vaikutuksia ja varautumaan sään ääri-ilmiöihin.
Laki muuttuu: Maanmittauslaitos hoitamaan itärajan esteaidan korvausmenettelyt 1.5. alkaen25.4.2025 13:34:20 EEST | Tiedote
Suomen itärajalle nousevaan esteaitaan liittyvää korvausmenettelyä tehostetaan siten, että Maanmittauslaitos ratkaisee 1.5. lähtien korvausasiat Rajavartiolaitoksen sijaan. Tasavallan presidentti vahvisti lakimuutoksen perjantaina 25.4.
Tahallinen häirintä itärajalla piinaa lentoliikennettä ja yhteiskunnalle miljoonien arvoista aineistonkeruuta, nyt Maanmittauslaitoksen tutkijat testaavat ratkaisuja ongelmaan15.4.2025 07:56:54 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitoksen tutkijat kehittävät ja testaavat satelliittipaikannuksen häirinnän tunnistusta ja sen vahinkojen torjuntaa huhtikuussa käynnistyvän EU:n rahoittaman tutkimushankkeen avulla. Ratkaisuja tullaan testaamaan Pohjois-Karjalassa. Ongelmanratkaisulle on huutava pula, sillä paikannushäirintä aiheuttaa turvallisuusriskejä ja taloudellista vahinkoa viranomaisille ja yrityksille.
Kolme miljoonaa rajapyykkiä epätarkasti kartalla – epäselvät tapaukset ratkeavat rajankäynnissä8.4.2025 07:12:47 EEST | Tiedote
Suomen metsissä ja tonttien kulmilla on noin 12 miljoonaa rajapyykkiä, joista joka neljännen sijainti ei ole tarkasti tiedossa. Modernit, tarkat mittalaitteet on saatu maanmittarien käyttöön vasta tällä vuosituhannella. Epätarkkoja sijainteja mitataan tarkoiksi aina maanmittaustoimitusten yhteydessä sekä tarvittaessa erillisessä rajankäynnissä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme