Yliopistoviestijät palkitsivat Hanna Wassin aktiivisesta viestinnästä
Dosentti Hanna Wass on tänään saanut suomalaisten yliopistoviestijöiden tunnustuspalkinnon aktiivisesta tiedeviestinnästä ja tutkimuksen yhteiskunnallisen tunnettuuden edistämisestä.

Politiikan tutkija Wass on yleisen valtio-opin dosentti ja Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan varadekaani ja yksi Suomen tunnetuimmista politiikan kommentaattoreista. Hanna Wass analysoi mediassa politiikkaa selväsanaisesti ja tuoreita näkökulmia esittäen. Hän on myös aktiivisesti nostanut muita tiedekuntansa tutkijoita julkisuuteen. Hanna Wass on luonut hyvät suhteet toimittajiin muun muassa järjestämällä medialle taustatapaamisia.
Hanna Wass on persoonallisella otteellaan monipuolistanut julkisuudessa toimivan politiikan tutkijan imagoa. Hänen mukaansa asiantuntijuuteen kohdistuu monenlaisia rooliodotuksia. Kun päätöksiä halutaan tehdä tietoon pohjautuen, tutkijoilta kaivataan yhä enemmän politiikkasuosituksia.
– Tutkija joutuu tässä yhtälössä aika ahtaalle: pitäisi olla näkemyksellistä sanottavaa, joka ei saa kuitenkaan vaikuttaa poliittiselta kannanotolta. Näistä keskenään vaikeasti yhteen soviteltavista vaateista olisi hyvä käydä avointa ja analyyttista keskustelua. Olen todella onnellinen, että voin edistää tätä varadekaanina, Hanna Wass sanoo.
Hanna Wass viestii erittäin aktiivisesti monella sosiaalisen median alustalla. Hän ei pelkää tuoda esiin näkemyksiään ja jopa henkilökohtaisia asioitaan, vaikka on joutunut useamman kerran some-myrskyn silmään. Omista ja kollegoidensa kokemuksista sisuuntuneena hän on edistänyt some-häirintätapausten tuen terävöittämistä Helsingin yliopistossa.
– On huima mahdollisuus saada esittää näkemyksiään julkisesti, eikä sitä kannata käyttää mihinkään jutusteluun. Tämä korostaa huolellisen valmistautumisen merkitystä. Olen noudattanut koko urani parikymppisenä saamaani ohjetta: mieti etukäteen muutama keskeinen pointti, jotka haluat sanoa.
Hanna Wass on viestijänä luontaisesti spontaani ja nopea liikkeissään.
– Olen kuitenkin opetellut kysymään luottokollegoideni mielipidettä. Liian harkitsevaksi en kuitenkaan halua ryhtyä, sillä koen tärkeänä, että julkinen viestijärooli vastaa omaa persoonaani.
Hanna Wass on työskennellyt Helsingin yliopistossa vuodesta 2000. Hän tutkii demokratiaa, edustuksellisuutta ja poliittisen käyttäytymisen eri muotoja. Hän on kirjoittanut näistä aiheista yhdessä kollegojensa kanssa yli 200 julkaisua. Hän on johtanut hankkeita ja osahankkeita kansallisissa ja kansainvälisissä konsortioissa, joita ovat rahoittaneet Suomen Akatemia, Suomen Kulttuurirahasto ja Euroopan komissio. Hän on Suomen vaalitutkimuskonsortion perustajajäsen. Tällä hetkellä Wass johtaa Koneen Säätiön rahoittamaa suomalaisten turvallisuus- ja puolustuspoliittisia näkemyksiä tutkivaa NATOpoll-hanketta.
Suomen yliopistojen viestijät jakavat vuosittain palkinnon tiedeviestinnässä ansioituneelle henkilölle tai laitokselle. Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1986, ja se perustettiin kunnioittamaan Turun yliopiston tiedotussihteeri Jorma Rakkolaisen elämäntyötä ja muistoa. Palkinnon tavoitteena on aktivoida ja innostaa yliopistolaisia viestimään tutkimuksesta.
Yliopistoviestijöiden tunnustuspalkinto jaettiin Hanna Wassille valtakunnallisilla Yliopistoviestinnän päivillä Helsingissä 11.–12.1.2024. Tällä kertaa Helsingin yliopiston järjestämään tilaisuuteen osallistui noin 200 yliopistoviestijää eri suomalaisyliopistoista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna Wass, hanna.wass@helsinki.fi, puh. 02941 24919 tai 050 4484 399
X: @hanna_wass
Facebook: hanna.wass.1
Instagram: hannawass/
Lisätietoja valinnasta: viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Taina Kyllönen, Helsingin yliopisto taina.kyllonen@helsinki.fi p. 02941 22175
Hannamaija Helanderviestintäpäällikkö
Puh:0400 675 820hannamaija.helander@helsinki.fiKuvat

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
KUTSU: Ydinturvallisuus, pelko ja Ukrainan kriisi puhututtavat Tiedekulmassa 14.5.12.5.2025 12:39:32 EEST | Kutsu
Helsingin yliopisto ja Säteilyturvakeskus järjestävät asiantuntijaseminaarin ydinturvallisuudesta ja Ukrainan kriisistä Tiedekulmassa keskiviikkona 14.5. kello 17-19, Yliopistonkatu 4:ssä.
Lupaava uusi menetelmä hopean irrottamiseen elektroniikkajätteistä – munkkirasva liuottaa ja erottelee hopean romusta12.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Rasvahapot toimivat liuottimena. Prosessi vaatii lisäksi valoa ja laimennettua vetyperoksidia. Uuden menetelmän myötä voidaan turvata hopean saanti ja vähentää ympäristön kuormitusta.
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme