Helsingin seudun kauppakamari

Yritykset Helsingin seudulla kokevat jo hyötyvänsä tekoälyn käytöstä

Jaa

Yritykset Helsingin seudulla arvioivat hyötyvänsä jo tekoälyn käytöstä, käy ilmi Helsingin seudun kauppakamarin jäsenyrityksilleen tekemästä kyselystä. 57 prosenttia alueen yrityksistä kertoo hyötyneensä tekoälyn käytöstä jonkin verran, paljon tai erittäin paljon.

Onko yrityksenne hyötynyt tekoälyn käytöstä? Helsingin seudun kauppakamarin Suhdannepulssi-kysely marras-joulukuu 2023. N = 403
Onko yrityksenne hyötynyt tekoälyn käytöstä? Helsingin seudun kauppakamarin Suhdannepulssi-kysely marras-joulukuu 2023. N = 403

30 prosenttia Helsingin seudun yrityksistä toteaa, ettei tekoälyn käytöstä ole ollut lainkaan hyötyä ja prosentin mielestä siitä on ollut jopa haittaa. Ainoastaan 12 prosenttia ei osaa sanoa kantaansa tekoälyn hyödyllisyyteen omassa yrityksessä.

”Yritykset Helsingin seudulla ovat ottaneet tekoälyn vaihtelevasti käyttöön. Osa hyödyntää sitä rutiinien hoidossa, pieni osa on saanut jo paljon hyötyä, mutta suurin osa vastaajista tuntuu hakevan tekoälyn käyttötarkoitusta ja merkitystä osana liiketoiminnan kehittämistä”, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin vaikuttamistyön johtaja Markku Lahtinen.

Lahtisen mukaan Chat GPT:n julkaisun jälkeen vuonna 2022 oli viimeistään selvää, että tekoälyn tuomat uudet mahdollisuudet yrityksissä täytyy kunnolla selvittää, jos sitä ei ole vielä tehty.

"Luovan tekoälyn mahdollisuudet ovat lähes rajattomat toimintojen tehostamisesta kokonaan uusien liiketoimintojen ja kilpailuetujen luomiseen", Lahtinen sanoo.

Helsingin seudun kauppakamari tukee jäsenyrityksiään tekoälyn käyttöönotossa ja käyttämisessä. 

Näin kysely tehtiin

Helsingin seudun kauppakamarin kyselyyn vastasi 403 Helsingin seudun jäsenyritysten toimitusjohtajaa. Kysely tehtiin Suhdannepulssi-kyselyn yhteydessä aikavälillä 28.11.–5.12.2023. Helsingin seudun kauppakamarilla on noin 7 400 jäsenyritystä. Helsingin seudun kauppakamarin toiminta-alue kattaa 21 kuntaa Uudenmaan alueella.

Lisätiedot:

Markku Lahtinen, vaikuttamistyön johtaja, Helsingin seudun kauppakamari, markku.lahtinen@helsinki.chamber.fi, +358 50 571 3564.

Heini Larros, viestintäjohtaja, Helsingin seudun kauppakamari, heini.larros@helsinki.chamber.fi, +358 40 526 9728

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Onko yrityksenne hyötynyt tekoälyn käytöstä? Helsingin seudun kauppakamarin Suhdannepulssi-kysely marras-joulukuu 2023. N = 403
Onko yrityksenne hyötynyt tekoälyn käytöstä? Helsingin seudun kauppakamarin Suhdannepulssi-kysely marras-joulukuu 2023. N = 403
Lataa
Helsingin seudun kauppakamarin vaikuttamistyön johtaja Markku Lahtinen.
Helsingin seudun kauppakamarin vaikuttamistyön johtaja Markku Lahtinen.
Lataa

Helsingin seudun kauppakamari vahvistaa yritysten menestystä osallistumalla aktiivisesti Helsingin seudun kehittämiseen. Kauppakamariin kuuluu 21 kunnan alueelta yli 7 000 palveluja, kauppaa ja teollisuutta edustavaa yritystä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari

Suhdannepulssi: Helsingin seudun yritysten näkymät yhä heikot – reilu kolmannes arvioi poliittisten lakkojen vähentävän mahdollisuuksiaan tarjota töitä3.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Yritykset Helsingin seudulla arvioivat seuraavan kolmen kuukauden suhdannenäkymät heikoiksi. Negatiivisiksi ne arvioivat myös yrityksensä liikevaihdon, kannattavuuden ja työvoimatarpeiden kehityksen seuraavan kolmen kuukauden aikana, käy ilmi Helsingin seudun kauppakamarin Suhdannepulssista. Vaimeat suhdannenäkymät eivät ole kohentuneet joulukuusta. Kyselyyn vastanneista alueen yrityksistä 39 prosenttia arvioi, että poliittisten lakkojen suma vähentää niiden mahdollisuuksia tarjota työpaikkoja vuonna 2024.

Uudellamaalla yhä liian vähän korkeakoulupaikkoja alueen tarpeeseen nähden – ”Uusimaalaiset nuoret selkeästi huonommassa asemassa kuin koko Suomessa keskimäärin”13.3.2024 00:10:00 EET | Tiedote

Suomessa on 0,93 korkeakoulun aloituspaikkaa yhtä toisen asteen tutkinnon suorittanutta kohti. Uudellamaalla suhdeluku on 0,76, selkeästi pienempi kuin suurissa tai keskisuurissa korkeakoulumaakunnissa, selvitti Helsingin seudun kauppakamari. Tilanne ei ole korjaantunut edellisestä selvityksestä vuonna 2022.

Helsingin seudun kauppakamari arvioi: Pääkaupunkiseudulla lopetti viime vuonna ennätysmäärä yrityksiä – ”Kaupan alan yritysten määrän väheneminen huolestuttavaa”21.2.2024 07:00:00 EET | Tiedote

Pääkaupunkiseudulla lopetti toimintansa 9 450 yritystä vuonna 2023, arvioi Helsingin seudun kauppakamari Tilastokeskuksen alkuvuoden lukuihin perustuen. Lopettaneita yrityksiä olisi arvion mukaan 17 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Luvuissa ei ole huomioitu alkutuotantoa ja kiinteistöalan yrityksiä. Kaupan alalla lopettaneiden yritysten määrä on ollut suuri kahtena edellisvuonna. Lopettaneiden kaupan alan yritysten määrä pääkaupunkiseudulla oli suurempi kuin aloittaneiden tammikuusta 2022 syyskuuhun 2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye