Like Kustannus

Uutuuskirja kokoaa yksiin kansiin kaikki Suomessa vuodesta 1969 alkaen tapahtuneet poliisisurmat

Jaa

Rikoskirjailija Linda Rantasen uutuuskirjassa käsitellään kaikki vuoden 1969 jälkeen tapahtuneet virkatehtävää suorittaneen poliisin kuolemaan johtaneet rikokset sekä kaksi tapausta, joissa poliisi on kokenut vakavaa väkivaltaa ja läheltä piti -tilanteen. 

Vuosien 1969–2019 välillä useat poliisit ovat Suomessa menehtyneet tai loukkaantuneet vakavasti, kun heihin on virkatehtävän aikana kohdistettu väkivaltaa. Suomalaiset poliisisurmat –uutuuskirja valottaa näitä tapahtumia tutkintapöytäkirjoihin ja kirjailijan tekemiin lukuisiin haastatteluihin nojaten.  Faktapohjainen kerronta pitää otteessaan ensimmäiseltä sivulta alkaen.  

Kirjan taustalla on Linda Rantasen halu muistuttaa poliisin työn tärkeydestä ja siitä, että univormun alla poliisit ovat tavallisia ihmisiä, äitejä, veljiä, isiä ja siskoja, jotka asettavat itsensä alttiiksi vaaroille muiden turvallisuuden tähden.  

Teos valottaa surmatapauksia ja antaa myös lukijalle runsaasti tietoa poliisin toiminnasta Suomessa.  

Tiesitkö, että:  

  • Suomen itsenäisyyden aikana poliiseja on kuollut virkatehtävissä ainakin 132 

  • Kieltolain ollessa voimassa poliiseja kuoli vuoden aikana enemmän kuin keskimäärin koko 2000-luvulla yhteensä − yli neljäkymmentä 

  • Mikäli sotavuosia ei lasketa, synkimmät vuodet poliisikuolemien kannalta olivat 1958 ja 1969. Kumpanakin vuonna menehtyi neljä poliisia virkatehtävissä. 

  • Vaikka kuolemaan johtavat tapaukset ovat paremman koulutuksen ja varustelutason ansiosta vähentyneet, suomalainen poliisi kohtaa työssään väkivaltatilanteita päivittäin. 

  • Poliisiin kohdistuvaa väkivaltaa on tilastoitu heikosti, mutta saatavissa olevien tietojen perusteella se on 2000-luvulla kaksinkertaistunut. 

  • Poliisiin kohdistuneet virkamiehen väkivaltaiset vastustamiset lähtivät kaikkien jyrkkään kasvuun vuonna 2019. Kun vuoden 2012–2018 keskiarvo oli 423, viimeisen kolmen vuoden aikana keskiarvo on ollut 628. 

  • Suomessa työskentelee tällä hetkellä enää noin 7500 poliisia, kun vielä vuonna 2010 yhteiskuntamme turvallisuutta valvoi  8000 poliisia. 

Linda Rantanen on uuden polven rikoskirjailija, joka työskentelee rikostoimittajana Iltalehdessä. Hänen aiempia menestysteoksiaan ovat mm. Rikosten Rauma, Rikosten Turku ja Kun kukaan ei kuule

Suomalaiset poliisisurmat ilmestyy painettuna, e-kirjana sekä Antti Reinin lukemana äänikirjana. Teos on arvostelu- ja käsittelyvapaa 7.2.2024. 

Linda Rantasen haastattelupyynnöt, pdf-vedokset ja arvostelukappaleet: adele.couavoux@like.fi  

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Like Kustannus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye