Biologinen lääke voidaan pian vaihtaa apteekissa edullisempaan vaihtoehtoon
Potilaalle määrätty biologinen lääke voidaan huhtikuusta 2024 alkaen vaihtaa apteekissa edullisempaan vaihtokelpoiseen valmisteeseen. Lääkevaihdolla halutaan lisätä hintakilpailua ja vähentää lääkekorvauskustannuksia.
Lääkäreillä on ollut jo vuodesta 2017 alkaen lakisääteinen velvollisuus määrätä edullisinta potilaan hoitoon soveltuvaa biologista lääkettä. Huhtikuun 2024 alussa vaiheittain käynnistyvä biologisten lääkkeiden lääkevaihto mahdollistaa lääkkeen vaihdon edullisempaan valmisteeseen myös apteekissa.
Biologinen alkuperäislääke ja biosimilaari ovat hoidollisesti samanarvoisia
Biologinen lääke on valmiste, jonka vaikuttava aine on biologinen aine. Biologinen lääke annetaan yleensä infuusiona laskimoon tai pistoksena ihon alle. Biologisia lääkkeitä käytetään muun muassa diabeteksen, reumasairauksien, tulehduksellisten suolistosairauksien, astman ja syövän hoitoon. Biologisten lääkkeiden lääkemääräykset ovat voimassa vain vuoden kerrallaan.
Biosimilaari on samankaltainen, yhtä tehokas ja yhtä turvallinen kuin alkuperäinen biologinen lääke. Se sisältää samaa vaikuttavaa ainetta kuin alkuperäislääke.
Lääkevaihdon laajeneminen apteekkeihin toteutetaan porrastetusti
Ensimmäisenä lääkevaihdon piiriin tulevat huhtikuusta 2024 alkaen enoksapariinivalmisteet, joita käytetään laskimotukosten estoon ja hoitoon. Tammikuussa 2025 lääkevaihto apteekeissa laajenee insuliineja lukuun ottamatta kaikkiin muihin biologisiin lääkkeisiin, joilla hoidetaan esimerkiksi reumaa, psoriasista, astmaa ja tulehduksellisia suolistosairauksia.
Diabeteksen hoidossa käytettävien glargininsuliinien lääkevaihto alkaa huhtikuussa 2025 ja muiden pitkävaikutteisten insuliinien tammikuussa 2026. Lyhytvaikutteiset insuliinit eivät kuuluu lääkevaihdon piiriin. Alle 18-vuotiaiden potilaiden biologisia lääkkeitä ei vaihdeta apteekissa. Fimean lääkehaun avulla voi tarkistaa, mitkä lääkkeet ovat biologisia lääkkeitä.
Laiteneuvonnalla varmistetaan turvallinen lääkevaihto
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea määrittelee keskenään vaihtokelpoiset biologiset lääkkeet neljä kertaa vuodessa.
Alkuperäisen biologisen lääkkeen ja biosimilaarin antolaitteiden toiminta voi erota toisistaan. Vaihtokelpoisten valmisteiden antolaitteet ovat kuitenkin siinä määrin samankaltaisia, että vaihto voidaan toteuttaa turvallisesti apteekin farmaseuttisen henkilökunnan antaman laiteneuvonnan jälkeen. Apteekit opastavat antolaitteiden käytössä. Lääkehoitoon liittyvistä asioista kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa.
Muutoksen tavoitteena säästöt
Biosimilaarit lisäävät hintakilpailua biologisten valmisteiden välillä, ja niiden avulla voidaan saada merkittäviä säästöjä lääkekustannuksiin. Biosimilaarit myös tuovat useampia vaihtoehtoja sairauksien hoitoon ja voivat parantaa sitä kautta biologisten lääkkeiden saatavuutta.
Biosimilaarien laajemmalla käyttöönotolla on arvioitu saavutettavan miljoonien eurojen vuosittaiset säästöt valtion lääkekorvauskustannuksissa.
Lue lisää:
Fimea:
Biologisten lääkkeiden lääkevaihto
Lääkehaku
STM:
Biologisten lääkkeiden reseptit ovat voimassa vain vuoden kerrallaan (29.11.2023)
Lisätietoja antaa:
-
- Jukka Sallinen, yksikön päällikkö, p. 029 522 3410
- Niklas Ekman, jaostopäällikkö, erikoistutkija, p. 029 522 3321
- Apteekkien ohjaus: Tommi Rantalainen, yliproviisori, p. 029 522 3294
- Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea
Fimean vuoden 2024 vastuullisuusraportti on julkaistu29.4.2025 12:57:26 EEST | Tiedote
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean vastuullisuusraportti vuodelta 2024 on julkaistu. Fimea yhteiskunnallinen vastuu pohjautuu lakisääteisiin tehtäviimme ja pyrimme osana valtionhallintoa varmistamaan yhteiskunnan kestävän kehittymisen YK:n Agenda 2030 -toimintaohjelman mukaisesti. Tähtäämme väestön hyvinvoinnin ja palvelujen turvaamiseen.
Cross-border ePrescription is perceived to improve access to medicines, tools are needed for patient counselling to improve medication safety29.4.2025 10:34:52 EEST | Tiedote
Estonian and Finnish pharmacists recognize the positive impact on access to medicines as the most important benefit of Cross-border ePrescription.
Gränsöverskridande recept upplevs förbättra tillgången till läkemedel, men för att förbättra läkemedelssäkerheten behövs verktyg för rådgivning29.4.2025 10:24:54 EEST | Pressmeddelande
Estniska och finländska yrkespersoner inom farmaci anser att den viktigaste nyttan med gränsöverskridande recept är att läkemedlens tillgänglighet förbättras vid resor utomlands.
Rajat ylittävän reseptin koetaan parantavan lääkkeiden saavutettavuutta, mutta lääkitysturvallisuuden parantamiseksi neuvontaan tarvitaan työkaluja29.4.2025 10:24:54 EEST | Tiedote
Virolaiset ja suomalaiset farmasian ammattihenkilöt näkevät rajat ylittävän reseptin tärkeimpänä hyötynä lääkkeiden saavutettavuuden paranemisen ulkomailla matkustettaessa.
Varo huijausmainoksia verkkosivustoilla ja sosiaalisessa mediassa14.3.2025 14:19:31 EET | Tiedote
Internetin kautta tuotteita ostettaessa on tärkeää olla erityisen tarkkana, sillä monilla verkkosivustoilla ja sosiaalisen median palveluissa voi kohdata harhaanjohtavaa markkinointia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme