Audiomedia Oy

Muusikko Liisa Akimof: Puurakennukselle 400 vuoden elinkaari – rakentamisen käytännöt uudistettava

Jaa
Liisa Akimof
Liisa Akimof

Kun toimittaja Liisa Akimof voitti vuonna 2013 myynnissä olleen Huopalahden asema-alueen ja sen rakennusten tarjouskilpailun, hänellä oli unelma.  – Tavoitteena oli kunnostaa vanhat rakennukset ja rakentaa uutta perinteisiä rakentamisen menetelmiä käyttäen. Rakennusmateriaaliksi halusin liimattoman yksiaineisen massiivipuun, jolla pystyi toteuttamaan perinteisiä rakentamisen fysikaalisia ominaisuuksia omaavia helppohuoltoisia rakennuksia, joilla on 400 vuoden elinkaari.

Kaupassa tuli asema-alueen tontin lisäksi suojeltuja rakennuksia, kuten yli satavuotias Bruno Granholmin suunnittelema jugend-tyylinen asemarakennus ja sen lisäksi vahtitupa, maakellari, sauna ja aitta, joiden peruskorjauksessa hengittävät rakenteet palautettiin ja siirryttiin koko alueella maalämpöön. Alue on täynnä historiaa, kuten kasvipuutarha, kanala ja sikala, mitkä kertovat sen ajan elämästä. Tarjosipa aseman päärakennus Karjalan evakoillekin väliaikaisen majoituksen.

– Alueelle saatiin vanhan ennen sotaa otetun ilmakuvan perusteella lisää rakennusoikeutta ja tehtiin asemakaavamuutos, joka mahdollisti uusien asuntojen rakentamisen. Halusin alusta alkaen teknologisesti yksinkertaisen ratkaisun, joka on ekologinen, taloudellinen, terveellinen ja kierrätettävä. Erityisesti liimattoman massiivipuun löytäminen teetti paljon töitä.

Akimof löysi Aalto Haitekin, Toholammilla perheyrityksessä kehitetyn aaltomaiseen muotoon sorvatun massiivipuuelementin valmistajan. –He olivat pellepelottimia, jotka olivat kehittäneet yksinkertaisen legopalikan tapaisen liimattoman massiivipuuelementin rakentamiseen. Siitä kierretangoilla toisiinsa sidottavat palikat muodostavat elementin, jossa ei ole lisäaineita. Minulle oli tärkeää, että pystyn tällä rakentamaan satoja vuosia ja monta sukupolvea kestävän rakennuksen se on täysin kierrätettävä ja biohajoava materiaali vielä purkamisen jälkeenkin.

– Haluan kyseenalaistaa nykyiset rakentamisen käytännöt ja hakea ratkaisuja sadan vuoden takaa. Minun rakentamiseni filosofia perustuu vanhoihin tekniikoihin ja materiaaleihin, joilla kyetään rakentamaan kestäviä rakennuksia. Jos talo kestää 300 vuotta tai pitempään, siihen käytetty puumäärä ehtii samassa ajassa kasvaa metsässä kolme kertaa uudelleen, se on aidosti kestävää rakentamista.

Vanhat rakentamisen tekniikat tuottavat kestäviä rakennuksia

Massiivista puuelementtiä kutsutaan nimellä Wave Layered Timber (WLT). Se voidaan valmistaa mistä tahansa puulajista, latoa pystyyn tai vaakaan ja muotoilla kaarevaksi. WLT rakentamiseen ei tule ilmarakoja tai kylmäsiltoja ja rakennuspalikat on helppo kuljettaa vaikeastikin saavutettaviin paikkoihin. Aalto Haitek ratkaisulla on toteutettu Huopalahden aseman rakennusten lisäksi useita keskisuuria pilottikohteita kotimaassa. Kokkolaan ja Muurameen on rakennettu kevyen liikenteen kaarisillat, Toholammille kaarevan muotoinen päiväkoti ja Mäntsälään majoituskohde.

–Neljän asunnon kaksikerroksisen uudisrakennuksen sisä- ja ulkopintoihin tuli huokoinen puukuitulevy, minkä päälle savirappaus sisäseiniin ja ulos tuulirako sekä ulkovuori. Eristeenä käytimme puhallusvillaa ja kutterinpurua, puulattiat käsiteltiin pellavaöljyllä, taloon tehtiin painovoimainen ilmanvaihto, leveät räystäät ja jyrkkä katto. Putket ja sähköt vedettiin pintavetoina, koska en tehnyt sisustusihmettä, vaan toimivan helposti huollettavan talon, kuvailee Akimof.

Kun koronan seurauksena Aalto Haitekin valmistaja meni konkurssiin, Akimof hankki puutavaran ja työntekijät vuokraamaansa konkurssipesän tiloihin valmistamaan elementit. – Asennuksessa käytimme tuohta kivijalan ja puun välissä sekä pellavarivettä elementtien välissä. Rakentamisessa elementtien asentaminen kesti noin kuukauden. Kestimme koronan, Ukrainan sodan hintapiikin, sähkön hinnan ja korkojen nousun ja rakennus valmistui.

–Onneksi löysin samanhenkisen arkkitehtitoimiston Livadyn, joka on erikoistunut terveelliseen, ympäristöä säästävään ja kestävään rakentamiseen.

Aaltopuun valmistusta tulisi jatkaa Suomessa – mahdollisuuksia merkittävän vientiin

Aaltopuun valmistus tulevaisuudessa tulisi Akimofin mielestä pelastaa suomalaisen patentinhaltijan WLT Capital Oy:n toimesta Suomeen. –Aaltopuu on upea tuote, jota kohtaan on monissa maissa kiinnostusta ja josta voi tulla merkittävä vientituote. Me voimme viedä tieto- taitoa, koska tällä teknologialla voidaan rakentaa nopeasti paikan päällä ja käyttää paikallista puuta ja työvoimaa. 

– Yksinkertainen rakentamisen ratkaisu sopii esimerkiksi kolmansien maiden rakennushankkeisiin ja vaikkapa Ukrainan jälleenrakentamiseen. Kotimaan markkinoilla tuote tarjoaa mahdollisuuksia suomalaisille sahoille, jotka eivät tarvitse isoja investointeja kuten muiden massiivipuuratkaisujen valmistaminen.

Aaltopuun menetelmä tulee Akimofin mielestä paketoida valmiisiin rakennusratkaisuihin, kuten muutkin valmistalot. – Yhtä lailla se mahdollistaa ”tee se itse” rakentamisen. Toisaalta nykyisin ei pidä liikaa jättää rakentamista omatoimisuuden varaan, vaikka minun kohdallani se toimi ja tällä teknologialla voitiin rakentaa omatoimisesti järkevällä hinnalla.

Akimof muistuttaa, että menetelmää on testattu niin monessa kohteessa, että sen toimivuus rakentamisessa on osoitettu.  – On hyvä, että tutkimusta VTT:ssä Aaltopuun ominaisuuksista jatketaan. Minun kokemukseni asuntojen sisäilmasta ovat erinomaisia. Täällä asuu allerginen vuokralainen, joka ei kyennyt nukkumaan aikaisemmissa asunnoissa lainkaan. Nyt pystyy.

Puurakentamisen läpimurron esteenä on Akimofin mielestä Suomessa liiallinen sääntely, rakennusvalvonta ja rakennusliikkeiden asenne, joka ilmenee vähättelynä. – Vanhoja hirsitaloja pidetään rötisköinä, vaikka ne saattavat olla satavuotiainakin paremmassa kunnoissa kuin erityisesti viime vuosikymmeninä tehdyt rakennukset. Jos puu kastuu, se kuivuu. Puurakentaminen vastaa uusiutuvana ekologisiin tavoitteisiin ja toimii ilmastomuutoksen torjunnassa hiiltä varastoivana materiaalina.

–Mitä kaikkea puusta voi tehdäkään! Uudet Musiikkitalon urkujen Sibelius monumentista innoituksen saaneet pillistöt on printattu puupelletistä. Puu soi Musiikkitalossa, kun sen sisäseinätkin ovat puupaneelia, muistuttaa Akimof.

Markku Laukkanen
markku.laukkanen@audiomedia.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liisa Akimof
liisa.akimof@productionhouse.fi

Kuvat

Liisa Akimof
Liisa Akimof
Lataa
Punainen talo
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Marjatta ja Eino Kollin Säätiön rahoittama ”Puussa on tulevaisuus” –viestintähanke julkaisee ajankohtaisia metsätaloutta ja sen parissa tehtävää tutkimustyötä koskevia artikkeleita. Säätiö tukee erityisesti maa- ja metsätalouteen sekä rakentamiseen liittyvää tutkimus- ja kehitystyötä painottaen erityisesti toimintaa, jolla on elinympäristömme kannalta positiivinen vaikutus pitkällä tähtäimellä. Säätiön toiminnan keskeisiin teemoihin perustuvat artikkelit ovat vapaasti hyödynnettävissä joko lähdemateriaalina tai julkaistavissa sellaisenaan. Artikkelit julkaistaan myös   www.puussaontulevaisuus.fi ja https://www.kollinsaatio.fi/saatio/ajankohtaista sivustoilla. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Audiomedia Oy

Metsäteollisuuden Kaisu Karvala: Metsäbiotalous seuraavaan komission ohjelmaan8.5.2024 11:01:14 EEST | Artikkeli

Metsätalous vahvemmin ilmastostrategiaan Metsäteollisuus ry:n EU-asioiden johtajan Kaisu Karvalan mukaan tavoitteena on saada metsätalous vahvemmin mukaan seuraavan komission ohjelmaan. – Tavoitteemme on saada kirjaus biotalouden merkityksestä eurooppalaiselle omavaraisuudelle sekä strategiselle autonomialle seuraavan komission 5-vuotisagendalle. Tässä meillä on samanlainen tahtotila ja tavoite hallituksen kanssa. –Vaikka komission 2040-tiedonanto on selvästi parempi kuin komission muut viime kauden tiedonannot, olen yrittänyt hillitä sitä intoa, että kaikki muuttuisi ympäristöasioista vastanneen komissaari Franz Timmermansin komissiosta lähdön jälkeen. Komission lainsäädäntöä kirjoittavat virkamiehet istuvat edelleen paikallaan ja joillain heistä saattaa olla lähtökohtaisesti negatiivinen käsitys metsäteollisuudesta. Vaikka poliittinen tahtotila on nyt aiempaa parempi, on meidän silti keskityttävä lainsäädännön yksityiskohtiin, muistuttaa Karvala. Metsäteollisuudessa on meneillään pal

Metsänomistajien enemmistö turhautunut metsäkeskusteluun2.5.2024 12:14:46 EEST | Artikkeli

Vain joka neljäs metsänomistaja on tyytyväinen Suomessa käytävään voimakkaaksi koettuun metsäkeskusteluun. – Metsänomistajien enemmistön mielestä keskustelussa tulisi käsitellä nykyistä enemmän metsänomistajia, taloutta ja työllisyyttä, sanoo Taloustutkimuksen Tommi Saarnio. –Toinen tärkeä tutkimuksen johtopäätös on, että enemmistö metsänomistajista kokee metsäkeskustelun tarkoituksenhakuisena, tunnepitoisena ja metsänomistajia syyllistävänä, eikä tasapuolisena ja tosiasioihin pohjautuvana. Aiempien tutkimusten tapaan myös tässä toistuu se, että metsäkeskustelua pidetään tunteikkaana, muttei tosiasioihin pohjautuvana. – Vain vajaa viidennes metsänomistajista kokee metsäkeskustelun tosiasioihin pohjautuvana ja vielä harvempi kokee sen tasapuolisena. –Tulosten perusteella tuntuu siltä, että metsäomistajat ovat aika turhautuneita nykyiseen keskusteluun. He kokevat, että heitä ei kuunnella, metsäala ei osallistu tarpeeksi näkyvästi keskusteluun ja että muut hyötyvät keskustelusta. Metsäala

Ympäristöministeri Kai Mykkänen: Biotalouden merkitys ilmastopolitiikassa kasvaa10.4.2024 07:20:00 EEST | Tiedote

Ympäristöministeri Kai Mykkänen haluaa biotalouden nousevan vahvasti uuden EU:n komission ohjelmaan. – Uskon, että biotalous nähdään siinä nykyistä kattavammin ja myönteisemmässä valossa myös osana teollisuuspolitiikkaa. Komissio on havahtumassa nyt aiempaa vakavammin eurooppalaisen omavaraisuuden turvaamisen myös teollisuusmateriaaleissa, johon biotalous tarjoaa suuria mahdollisuuksia korvaamaan fossiilisia materiaaleja. –Me tähtäämme siihen, että vuoden 2040 ilmastotavoitteiden laatimista koskevassa vaikuttamisessa biotalous on isossa roolissa. Se on meille tärkeä mahdollisuus, koska Suomi on selkeästi edelläkävijä näissä hankkeissa. Mykkänen näkee biotalousstrategiassa ja uusien puupohjaisten tuotteiden kehitystyössä vilkkuvaa valoa tunnelin päässä. – Komission suunnalta tulee nyt selkeä viesti siitä, että Green Dealista tulee tehdä teollinen hiilenhallintaan tähtäävä Deal, mikä viestii selkeää painopisteen muutosta myös Suomen kannalta edulliseen suuntaan. –Myös ilmastokomissaari W

Ympäristöministeri Kai Mykkänen: EU ulotti toimivaltaansa liian pitkälle metsäaloitteissa3.4.2024 08:56:58 EEST | Artikkeli

Ympäristöministeri Kai Mykkäsen mukaan seuraavan komission on muutettava suuntaa enemmän maa- ja metsätaloutta ymmärtävään suuntaan. – Tämä on seurausta siitä, että nykyisen komission kiihdyttämä Green Deal - ajattelu on saanut vahvan poliittisen vastavoiman. Ilmastopolitiikan päätavoite päästä eroon fossiilisista ja saada Eurooppa ilmaston kannalta kestävälle uralle, mutta se tulee tehdä nykyistä tasapainoisemmalla tavalla. –Komission suunnalta tulee nyt selkeä viesti siitä, että Green Dealista tulee tehdä teollinen hiilenhallintaan tähtäävä Deal. Se viestii selkeää painopisteen muutosta Suomen kannalta edulliseen suuntaan, kun ilmastopolitiikan keinoja katsotaan monipuolisemmin ja tasapainoisemmin kuin aikaisemmin. Mykkäsen mukaan Suomi tekee metsäasioissa vahvaa edunvalvonnan yhteistyötä Ruotsin kanssa. – Pyrimme entistä vahvemmin ennakolliseen vaikuttamiseen, kun seuraavan komission työohjelma on nyt kirjoitusvaiheessa. Haluamme vaikuttaa ajoissa ja olemaan hallituksessa yhteneväis

Yhteiskuntasuhdepäällikkö Anniina Kostilainen: Metsäsektorin yhteiskunnallista hyväksyttävyyttä lisättävä20.3.2024 09:10:41 EET | Artikkeli

Sahateollisuuden yhteiskuntasuhdepäällikkö Anniina Kostilainen haluaa monipuolistaa metsäkeskustelua tuomalla siihen enemmän ääniä. – Metsäalalla on töissä valtavasti monenlaisista taustoista ja arvopohjilla olevia ihmisiä. Monet heistä ovat tehneet pitkän työuran ja suhtautuvat vastuullisesti metsiin ja toteuttaneet metsän vaalimisen periaatetta omassa työssään. –Moni heistä kokee hyvin vieraaksi tämän nykyisen metsäkeskustelun. He kysyvät, mitä minä olen tehnyt väärin ja miksi minä olen syytettyjen penkillä. Näiden metsäammattilaisten ääniä haluaisin kuulla metsäkeskustelussa enemmän. Metsäkeskustelun polarisaatio on Kostilaisen mukaan seurausta siitä, että metsäkeskustelua käydään etupäässä etujärjestöjen ja organisaatioiden näkökulmasta. – Kun viestit ovat yksipuolisia ja ne edustavat jumiutuneita organisaatioiden kantoja ja edunvalvontaa, aito keskustelu ei ole mahdollista. –Nykyisessä sirpaloituneessa mediassa moni näkökulma jää kuulematta, kun linnoittaudutaan yksipuolisesti oma

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye