Oma kieli ry

Presidenttiehdokkaista kuusi kertoi kantansa yhteiskunnan englanninkielistymiseen – kukaan heistä ei halua Suomea, jossa eletään englanniksi

Jaa

Oma kieli ry kysyi presidenttiehdokkaiden näkemyksiä suomalaisessa yhteiskunnassa käynnissä olevasta englanninkielistymiskehityksestä. Kuusi ehdokasta kertoi kyselyssä kantansa. He olivat Mika Aaltola, Sari Essayah, Pekka Haavisto, Jussi Halla-aho, Harry Harkimo ja Olli Rehn.  Li Andersson, Alexander Stubb ja Jutta Urpilainen eivät vastanneet kyselyyn. Kyselyyn vastanneista ehdokkaista kukaan ei halua, että Suomesta rakennetaan maa, jossa voi elää englanniksi. 

Ehdokkaat vastasivat Oma kieli ry:n kyselyssä viiteen monivalintakysymykseen, joissa he ottivat kantaa koulutuksen sekä julkisten ja yksityisten palveluiden tarjoamiseen englanninkielisinä Suomessa. Lisäksi he arvioivat sitä, tuleeko kaikkien Suomessa pysyvästi asuvien osata suomea tai ruotsia, ja pitäisikö Suomesta rakentaa maa, jossa voi elää englanniksi. Kysymykset olivat pääosin samoja, joita on kysytty myös kansalaisilta kyselytutkimus Kansalliskielibarometrissa syyskuussa 2023.

Vastanneiden ehdokkaiden linja periaatteellisissa kysymyksissä on kansalliskielimyönteinen. Kaikki vastanneet ehdokkaat pitävät tärkeänä, että jokainen täällä pysyvästi asuva osaa suomea tai ruotsia. Kukaan kyselyyn vastanneista ehdokkaista ei myöskään halua rakentaa Suomea, jossa voi elää englanniksi.

Viisi kuudesta vastanneesta ehdokkaasta arvioi, että koulutuksen taso Suomessa heikkenee, mikäli englannin käyttäminen opetuskielenä yleistyy. Harry Harkimo ei ottanut koulutuskysymykseen kantaa.

Yksityisiä palveluita koskenut kysymys paljastaa kuitenkin linjaeroja ehdokkaiden välillä. Esitetty väite kuului: "On syrjivää palvella kuluttajia Suomessa vain englanniksi, koska läheskään kaikki eivät osaa englantia tai halua asioida englanniksi." Vastanneista ehdokkaista vain kolme – Aaltola, Essayah ja Halla-aho – oli väitteestä samaa mieltä. Harkimo oli jokseenkin eri mieltä ja korosti yrittäjien vapautta saada itse päättää palvelun tuottamisen kieli. Rehn ja Haavisto puolestaan valitsivat vaihtoehdon "en osaa sanoa". He molemmat perustelivat vastaustaan osaavan, ulkomaisen työvoiman saamisella nopeasti töihin.

Kansalliskielibarometrissa 82 % suomalaisista piti pelkästään englanninkielisenä tarjottavia yksityisiä palveluita syrjivinä.

Myös julkisten palveluiden yhä kattavampi tarjoaminen englanninkielisinä jakoi ehdokkaiden mielipiteitä. Esitetty väite kuului: "Viranomaispalveluiden tarjoaminen kattavasti englanninkielisinä haittaa kotoutumista ja on kallista." Vastanneista ehdokkaista jokseenkin samaa mieltä olivat Essayah ja Halla-aho, ja jokseenkin eri mieltä Aaltola, Harkimo ja Rehn. Haavisto valitsi vaihtoehdon "en osaa sanoa", ja esitti perusteluissaan ehdotuksen siitä, että esimerkiksi yritys tulisi voida perustaa englannin kielellä. 

Kansalliskielibarometrissa 56 % suomalaisista piti kattavien englanninkielisten julkisten palveluiden järjestämistä kotoutumista hidastavana ja kalliina. 

Ehdokkaat ilmaisevat vastauksissaan selkeän, periaatteellisen tukensa kansalliskielten asemalle. Aihealuekohtaiset kysymykset ja vapaat vastaukset tuovat esille kuitenkin myös linjaeroja. Osa ehdokkaista näkee koulutuksen, julkisten palveluiden ja yksityisten palveluiden tarjoamisen yhä laajamittaisemmin englanninkielisinä haitallisena. Mitä kattavammin elämä sujuu englanniksi, sitä hitaammin käy kotoutuminen ja kielen oppiminen. Osa ehdokkaista taas päinvastoin arvioi, että työvoimatarve on niin polttava, että työelämä ja palvelut on järjestettävä riittävässä määrin englanniksi toimivina.

Oma kieli ry:n kanta on, että suomen ja ruotsin kielen asema ja tulevaisuus kaikkien suomalaisten ja Suomessa pysyvästi asuvien yhteisinä kielinä ratkeaa eri yhteiskunnan aloilla tehtävien valintojen summana. Lisääntyvä englannin kielen käyttö opetuskielenä, suomalaisen työelämän yleisenä käyttökielenä, julkisten palveluiden automaattisesti kaikkialla mukana roikotettavana kolmantena kielenä sekä monien yksityisten palveluiden ainoana kielenä johtaa juuri siihen, mitä kyselyyn vastanneet presidenttiehdokkaat ja suomalaiset selkeästi vastustavat: englanninkieliseen Suomeen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oma kieli ry

Kansalliskielibarometri vahvistaa: suomalaiset eivät hyväksy englannin nostoa yleiskieleksi koulutuksessa, palveluissa ja työelämässä9.4.2024 18:27:23 EEST | Tiedote

Oma kieli ry:n toteuttaman Kansalliskielibarometrin toinen osa on julkaistu. Kyselytutkimuksessa on selvitetty suomalaisten asenteita englannin kielen käyttöön koulutuksen, julkisten ja yksityisten palveluiden sekä työelämän kielenä. Suomalaiset pitävät englannin kielen nostoa yleiseksi käyttökieleksi suomen ja ruotsin rinnalle haitallisena ja epätoivottavana. Esimerkiksi pelkästään englanninkielisenä tarjottava asiakaspalvelu yksityisissä yrityksissä saa täystyrmäyksen: 86 % vastaajista pitää erittäin tai melko tärkeänä, että Suomessa palvelua saa aina suomeksi tai ruotsiksi, paikkakunnasta riippuen.

Kansalliskielibarometri 2023: Suomalaiset arvostavat kansalliskieliä suomalaisen yhteiskunnan yhteisinä kielinä4.12.2023 07:07:00 EET | Tiedote

Suomalaiset arvostavat kansalliskieliä suomalaisen yhteiskunnan yhteisinä kielinä. Tämä selviää Oma kieli ry:n yhdessä tutkimuslaitos Kantar Publicin kanssa toteuttamasta Kansalliskielibarometri 2023 -mielipidetutkimuksesta. Suomen tai ruotsin kielen osaaminen nähdään tärkeänä osana suomalaisuutta. Selkeä enemmistö vastaajista pitää englannin kielen lisääntyvää käyttöä esimerkiksi koulutuksessa, työelämässä sekä julkisissa ja yksityisissä palveluissa haitallisena.

Kansalliskielet tarvitsevat valtiovallan tukea – Oma kieli ry:n hallitusohjelmatavoitteet julkaistu19.5.2023 07:34:00 EEST | Tiedote

Suomessa on käynnissä voimakas englanninkielistymiskehitys. Englanninkielistä koulutusta on merkittävästi lisätty, julkisia palveluita järjestetään yhä laajemmin myös englanninkielisenä ja monet yritykset tarjoavat asiakkailleen palvelua ainoastaan englanniksi. Jos näin jatketaan, rakennetaan Suomea, jossa englannin kieli vähitellen nousee yleiseksi käyttökieleksi kansalliskielten rinnalle tai ohi, perustuslain vastaisesti. Oma kieli ry on julkaissut kansalliskielten aseman vahvistamiseksi hallitusohjelmatavoitteensa, joissa ehdotetaan mm. suunnanmuutosta korkeakoulujen kielipolitiikkaan.

Valkompassen om språk har öppnats för allmänheten – nationalspråkens ställning bekymrar riksdagskandidaterna6.3.2023 10:26:16 EET | Tiedote

Nationalspråkens ställning och det att engelska används allt oftare i stället för finska eller svenska i Finland bekymrar riksdagskandidaterna. Är det viktigt att alla som bor permanent i Finland kan finska eller svenska? Diskriminerar kundservice som endast erbjuds på engelska personer vars kunskaper i engelska är otillräckliga eller obefintliga? Behöver vi öka andelen engelskspråkig utbildning i Finland? Dessa och andra språkpolitiska frågor har hittills besvarats av 683 riksdagskandidater i den nya Valkompassen om språk.

Kielivaalikone avattu äänestäjille – eduskuntavaaliehdokkaat huolissaan kansalliskielten asemasta6.3.2023 10:26:14 EET | Tiedote

Kansalliskielten asema sekä englannin lisääntyvä käyttö suomen ja ruotsin kielen sijasta herättävät huolta kansanedustajaehdokkaissa. Onko tärkeää, että kaikki pysyvästi Suomessa asuvat osaavat suomea tai ruotsia? Onko tarpeen lisätä englanninkielisenä järjestettävää koulutusta? Syrjiikö pelkästään englanniksi tarjottava asiakaspalvelu niitä, jotka eivät osaa kovin hyvin tai lainkaan englantia? Näihin ja muihin kielipoliittisiin kysymyksiin on vastannut jo 683 eduskuntavaaliehdokasta ensimmäistä kertaa toteutettavassa Kielivaalikoneessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye