Suomen ympäristökeskus

Kansalaistieteestä innostavaa tekemistä oppitunneille ja aineistoa tutkijoille

Jaa

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) luotsaamissa hankkeissa osallistetaan lapsia ja nuoria tutkimusaineiston keräämiseen. Tavoitteena on luoda valtakunnallinen kansalaistiedeverkosto, jonka avulla kerätään havaintoja meren ja vesistöjen rannoilta. Erityisesti pienen roskan esiintymisestä kaivataan lisää tietoa. Lisäksi kansalaisten muovitarinoita kerätään muovin käyttöä arjessa selvittävään tutkimukseen.

Pienen roskan havainnointia tehdään siivilöimällä rantahiekkaa neliömetrin kokoiselta alalta.
Pienen roskan havainnointia tehdään siivilöimällä rantahiekkaa neliömetrin kokoiselta alalta. Kuva: Niina Talvensaari Suomen ympäristökeskus

Kansalaishavainnot ja -tarinat täydentävät tutkijoiden keräämää tietoa 

Tutkimukseen perustuva päätöksenteko vaatii taustalleen tietoa ympäristön tilasta ja ihmisten käyttäytymisestä. Koska tutkijat eivät ehdi kaikkialle, kansalaisten avulla tietoa saadaan runsaammin ja kattavammin ympäri Suomen. 

“Omakohtainen osallistuminen tiedon keräämiseen lisää oppilaiden ymmärrystä tieteen teosta ja tiedon käyttömahdollisuuksista. Sitä voi tehdä niin peruskoulun kuin lukionkin kaikilla luokilla, ja ottaa käyttöön myös kerhoissa ja luontokouluissa", kertoo tutkija Anna-Riina Mustonen Suomen ympäristökeskuksesta. 

Valmiit materiaalit ohjeistavat roskaisuuden ja vedenlaadun havainnointiin

Syken tutkijat ovat laatineet ohjeet havaintojen tekemiseen ja niiden raportointiin, sekä koonneet lisätehtäviä aihepiiristä rikastuttamaan opetusta. Havainnoitavia asioita ovat rantojen roskaisuus, rantahiekan seassa olevat pienet, alle 2,5 cm kokoiset roskat, sekä veden lämpötila, pH, sinilevä ja näkösyvyys.

null
Veden näkösyvyyttä mitataan pyöreän secchi-levyn avulla. Pieni näkösyvyys voi kertoa esimerkiksi rehevöitymisestä tai runsaasta saven tai humuksen määrästä vedessä. Kuva: Pinja Näkki Suomen ympäristökeskus

Kansalaishavainnointia kehitettiin edellisvuonna yhteistyössä Suomen Partiolaisten ja Tampereen yliopiston kanssa, ja seuraavaksi tavoitteena on saada koulut mukaan toimintaan.

“Tietomme erityisesti rantahiekan pienistä roskista sekä sisävesien roskaisuudesta ovat vielä puutteelliset. Havaintojen avulla pystymme koostamaan ensimmäisen kansallisen arvion sisävesien roskaisuudesta”, Mustonen kertoo.

Onkin siis olennaista raportoida tekemänsä havainnot, jotta niitä voidaan hyödyntää. Raportointi tehdään helpolla verkkosovelluksella, jota voi käyttää kätevästi älypuhelimella. 

Lapset ovat motivoituneita kansalaistutkijoita

Materiaalien kehittämisen rinnalla Tampereen yliopiston tutkijat keräävät tutkimusaineistoa, jonka tarkoituksena on tutkia lasten ja nuorten ympäristökansalaisuuden kokemuksia kansalaistieteeseen osallistumisen yhteydessä. Tutkijat ovat haastatelleet 10–14-vuotiaita partiolaisia sekä aikuisia partiojohtajia. Partiolaiset ovatkin suhtautuneet kansalaistieteeseen innostuneesti.

“Lasten kertomuksissa korostuu tutkimisen ja löytämisen riemu: tuntuu hyvältä, kun tekee havainnon tai löytää vaikkapa muovinsirun hiekasta. Tutkiminen on siis innostavaa sinänsä. Aikuiset partiojohtajat taas pitävät erityisen tärkeänä sitä, että havainnot menevät yhteiseen käyttöön: samalla kun touhutaan luonnossa, voidaan olla avuksi ammattitutkijoille”, kertoo tutkija Essi Aarnio-Linnanvuori Tampereen yliopistosta.

Tarinoiden avulla tutkitaan muovin merkitystä arjessa

Tutkimusaineistoa voi tuottaa myös havainnoimalla muovin käyttöä kotona. Oppilaat pääsevät valmiin materiaalin avulla tutkimaan muovia omassa arjessaan ja purkamaan havaintojaan ryhmätyöskentelyn keinoin. Orientoitumisen jälkeen muovin kestävään käyttöön syvennytään kirjoittamalla tarina. Syken vetämän PlastLIFE-hankkeen tutkijat keräävät muovitarinoita selvittääkseen millainen muovin rooli on lasten ja nuorten arjessa ja miten muovin käyttöä voisi muuttaa ympäristön kannalta kestävämpään suuntaan. 

Tervetuloa osastollemme Educa-messuille 26.–27.1.

Suomen ympäristökeskuksen ja Tampereen yliopiston tutkijat ovat tavattavissa Educa-messuilla 26.–27.1. Syken messuosastolla 6m30. 

Suomen ympäristökeskuksen, Suomen Partiolaisten ja Tampereen yliopiston SPARKA-hanketta rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö. Muovien kestävään kiertotalouteen tähtäävän PlastLIFE-hankkeen rahoituksesta vastaa EU:n LIFE-ohjelma. Syken koordinoimassa hankkeessa on mukana 17 suomalaista organisaatiota.

null

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:0295 251 072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Kuvat

Pienen roskan havainnointia tehdään siivilöimällä rantahiekkaa neliömetrin kokoiselta alalta.
Pienen roskan havainnointia tehdään siivilöimällä rantahiekkaa neliömetrin kokoiselta alalta.
Kuva: Niina Talvensaari Suomen ympäristökeskus
Lataa
Veden näkösyvyyttä mitataan pyöreän secchi-levyn avulla. Pieni näkösyvyys voi kertoa esimerkiksi rehevöitymisestä tai runsaasta saven tai humuksen määrästä vedessä.
Veden näkösyvyyttä mitataan pyöreän secchi-levyn avulla. Pieni näkösyvyys voi kertoa esimerkiksi rehevöitymisestä tai runsaasta saven tai humuksen määrästä vedessä.
Kuva: Pinja Näkki Suomen ympäristökeskus
Lataa
Pikkututkijoita etsimässä pientä roskaa. Kansalaishavainnointi on innostavaa tekemistä kaikenikäisille, ja sitä voi toteuttaa niin kouluissa, kerhoissa kuin erilaisessa järjestötoiminnassa.
Pikkututkijoita etsimässä pientä roskaa. Kansalaishavainnointi on innostavaa tekemistä kaikenikäisille, ja sitä voi toteuttaa niin kouluissa, kerhoissa kuin erilaisessa järjestötoiminnassa.
Kuva: Maiju Lehtiniemi Suomen ympäristökeskus
Lataa

Linkit

Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.

Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki

0295 251 000
https://www.syke.fi/fi-FI

On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Finnish Environment Institute’s expertise in nature assessments and the IPBES Plenary9.12.2024 08:30:00 EET | Press release

The Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES) will hold its 11th Plenary session from December 10 to 16 in Windhoek, Namibia. The Plenary will consider two landmark assessment reports: the Nexus Assessment, which examines interconnections between global crises in biodiversity, water, food, health and climate change, and the Transformative Change Assessment, focusing on the system shifts required to safeguard nature for a just and sustainable world. These reports bring together the best available scientific evidence from around the world and across knowledge systems, including Indigenous and local knowledge, to support decision-making and action. Several experts from the Finnish Environment Institute (Syke) are actively involved in IPBES’s work.

Syken asiantuntemus luontoarvioinneissa ja IPBES-täysistunnossa9.12.2024 08:30:00 EET | Tiedote

Kansainvälinen luontopaneeli IPBES pitää 11. täysistuntonsa 10.–16. joulukuuta Windhoekissa, Namibiassa. Täysistunnon päätteeksi julkaistaan kaksi merkittävää arviointiraporttia: luonnon monimuotoisuuden kytköksiä tarkasteleva kytkösraportti (Nexus Assessment) ja luonnon turvaamisen vaatimaa järjestelmämuutosta tarkasteleva kestävyysmurrosraportti (Transformative Change Assessment). Raportit koostavat tutkimustietoa päätöksenteon ja toiminnan tueksi. IPBESin työssä on mukana myös useita Suomen ympäristökeskuksen (Syken) asiantuntijoita.

Förhandsbesked: Kommunernas klimatutsläpp minskar kraftigt3.12.2024 08:00:00 EET | Pressmeddelande

Enligt Finlands miljöcentrals förhandsbesked har kommunernas växthusgasutsläpp i fjol minskat med cirka 9 procent jämfört med år 2022. Den positiva utvecklingen beror huvudsakligen på att energisektorn, det vill säga el- och fjärrvärmeproduktionen har blivit renare. Utsläppen från användningen av konsumtionsel minskade emellertid med cirka 32 procent och utsläppen från eluppvärmning med cirka 35 procent. Utsläppen från användningen av fjärrvärme minskade med cirka 21 procent.

Ennakkotieto: Kuntien ilmastopäästöt reippaassa laskussa3.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Suomen ympäristökeskuksen ennakkotiedon mukaan kuntien kasvihuonekaasupäästöt ovat laskeneet viime vuonna noin 9 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna. Myönteinen kehitys johtuu pääosin energiasektorin eli sähkön- ja kaukolämmöntuotannon puhdistumisesta. Kulutussähkön päästöt pienenivät peräti noin 32 prosenttia ja sähkölämmityksen päästöt noin 35 prosenttia. Kaukolämmön päästöt laskivat noin 21 prosenttia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye