Monimuotoiset perheet -verkosto

Uusi opas poliiseille antaa tietoa monimuotoisista perheistä

Jaa

Monimuotoiset perheet -verkosto on julkaissut oppaan poliiseille. Maksuton opas antaa vinkkejä, millaisia eri perhemuodoille tyypillisiä haasteita poliisit saattavat työssään kohdata ja miten he voivat tukea näissä tilanteissa olevia. Oppaassa on myös mukana verkostolle uusia teemoja.

Poliisioppaan kansi

Monimuotoiset perheet -verkoston tänään julkaisema opas antaa uusia näkökulmia poliisin kohtaamisiin perheiden kanssa. Monimuotoiset perheet poliisin työssä -opas sisältää osuudet esimerkiksi suruviestin viemisestä, lähisuhdeväkivallasta ja kärjistyneistä huoltajuuskiistoista.

Näistä osuuksista poliisi saa tietoa, millaisia asioita on tärkeää huomioida suruviestin viemisessä monimuotoiseen perheeseen tai miten huoltajuuskiistoissa voivat vaikuttaa vanhemmuuden erilaiset muodot. Julkaisu haastaa tarkastelemaan omia oletuksia ja ennakkoluuloja, mikä on erityisen tärkeää monimuotoisuutta kohdatessa.

Opas esittelee myös eri perhemuodot ja -tilanteet poliiseille. Poliisit saavat tietoa esimerkiksi sijoitetun lapsen, kahden kulttuurin perheen, yhden vanhemman perheen, uusperheen ja sateenkaarivanhemman tukemiseen sekä lapsen tai puolison kuoleman tai lapsettomuuskriisin kokeneen perheen kohtaamiseen.

Oppaan kokoamisessa on tehty yhteistyötä Poliisiammattikorkeakoulun opettajan ylikonstaapeli Marko Lehtorannan kanssa. Poliisiammattikorkeakoulun opiskelijat ovat myös saaneet kommentoida julkaisua syksyn aikana. 

– Opiskelijamme odottavat jo oppaan julkaisua, koska ovat kokeneet sen sisällön hyödylliseksi ja mielenkiintoiseksi. Olen saanut kiitosta, että avaamme keskustelua tärkeästä aiheesta, Lehtoranta kertoo. 

Sateenkaarevien poliisin asiakkaiden kohtaamista on kommentoinut Suomen Sateenkaaripoliisit ry:n puheenjohtaja, rikosylikonstaapeli Noora Halmeenlaakso

– Olen varma, että tämä kattava ja käytännönläheinen opas herättää ajatuksia kaikissa lukijoissa omasta tai läheisten taustasta riippumatta. Toivon, että poliisilaitosten tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusryhmät ryhtyvät toimeen oppaan saattamisessa jokaisen poliisissa työskentelevän luettavaksi, Halmeenlaakso sanoo. 

Uusi näkökulma keskusteluun lähisuhdeväkivallasta

Asiantuntijatietoa eri perheryhmistä on ollut kokoamassa Monimuotoiset perheet -verkoston työelämän erityisasiantuntija Tiina-Emilia Kaunisto. Hän on koostanut oppaaseen esimerkiksi tietoa, miten suruviestissä on tärkeää huomioida perheiden monimuotoisuus ja miten perheiden monimuotoisuus voi vaikuttaa lähisuhdeväkivallassa.

– Otamme oppaassa esille uusia näkökulmia, jotka ovat jääneet tähän saakka näkymättömiin. Meillä on tärkeä näkökulma esimerkiksi lähisuhdeväkivaltakeskusteluun, jota ei voi ohittaa. Tarvitsemme myös lisää tutkimusta oppaan esille nostamista teemoista, Kaunisto lisää.

Häneltä voit kysyä poliiseille tarkoitettuja maksuttomia koulutuksia ja oppaan painettuja versioita.

Lue lisää - Poliisioppaan voit ladata Monimuotoiset perheet -verkoston verkkosivuilta.

Tervetuloa webinaariin 12. maaliskuuta 2024

Tervetuloa myös oppaan teemoja käsittelevään Poliisit ja monimuotoiset perheet -webinaariin tiistaina 12. maaliskuuta 2024 kello 8.30-10.00.

Webinaarissa kuulet tärkeimmät asiat, mitä oppaasta on hyödyllistä muistaa sekä lisää tietoa eri perheryhmistä. Aiheina on myös väkivalta lähisuhteissa, suruviestin vieminen, huoltajuuskiistojen kärjistyminen ja omien ennakkoluulojen haastaminen.

Ilmoittaudu mukaan webinaariin sunnuntaihin 10. maaliskuuta 2024 mennessä tästä linkistä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Monimuotoiset perheet -verkosto tuo yhteen kymmenen perhejärjestöä, joiden yhteenlasketut kohderyhmät edustavat noin 1/3 kaikista suomalaisista perheistä. Verkoston tavoitteena on koota tietoa monimuotoisten perheiden kohtaamista haasteista sekä mahdollisista ratkaisuista ja saattaa tämä tieto päättäjien ja lainvalmistelijoiden ulottuville.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Monimuotoiset perheet -verkosto

Perhejärjestöt: Järjestöjen rahoitusleikkaukset haittaavat ennaltaehkäisyä, syntyvyyttä sekä työn ja perheen yhteensovittamista12.4.2024 11:06:17 EEST | Tiedote

Monimuotoiset perheet –verkoston perhejärjestöt arvioivat, että järjestöjen rahoitusleikkauksilla voi olla arvaamattoman suuria ja pitkäkestoisia vaikutuksia. Vaikutukset voivat näkyä paitsi hyvinvoinnin heikkenemisenä ja sosiaalisina ongelmina myös syntyvyydessä, työelämässä, palveluiden laadussa ja vapaaehtoistyössä, jonka arvoksi on Suomessa laskettu 3 miljardia euroa vuosittain.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye