YTK

YTK:lle tammikuussa hakemuksia yli viidennes viimevuotista enemmän

Jaa

YTK Työttömyyskassan hakemusmäärät ovat koholla suhteessa vuodentakaiseen. Työttömyys tulee tammikuun hakemuskertymän perusteella nousemaan. Nousua ajaa etenkin rakennusalan lomautusten määrä. 

Työttömyyden nousua ajaa etenkin rakennusalan lomautusten määrä
Työttömyyden nousua ajaa etenkin rakennusalan lomautusten määrä

YTK Työttömyyskassan työttömyysaste oli joulukuussa 6,6 % ja siten viime marraskuun tasolla. Alkuvuodesta hakemusten saapumistahti on kuitenkin kiihtynyt.

Tammikuussa hakemuksia on saapunut yli viidennes enemmän kuin vastaavaan aikaan vuosi sitten. Tammikuun kolmen ensimmäisen viikon aikana YTK:lle saapui 49 005 päivärahahakemusta. Viime vuonna vastaavaan aikaan niitä saapui 40 013.  

Ennusteena onkin, että työttömyys nousee.

“Tammikuussa työttömyysaste tulee tämänhetkisen hakemuskertymän perusteella nousemaan. Nousua ajaa etenkin rakennusalan lomautusten määrä”, sanoo YTK Työttömyyskassan toimitusjohtaja Auli Hänninen


Peräti 35 % nousu päivärahakuluissa

Suuret hakemusmäärät näkyvät myös YTK Työttömyyskassan päivärahakuluissa. YTK:lta maksettiin tammikuun kolmen ensimmäisen viikon aikana yhteensä 55,6 miljoonaa euroa etuuksia. Vuosi sitten samalla aikavälillä summa oli 41,1 miljoonaa euroa. Päivärahakulut kasvoivat siis peräti 35 %.   

Maksetut eurot ovat koholla hakemusmääriä enemmän. Tämä johtuu siitä, että päivärahaa saadaan jonkin verran aiempaa suurempien tulojen perusteella sekä siitä, että sovitellun päivärahan eli osa-aikatyön tekeminen on vuoden takaiseen verrattuna hieman vähentynyt.

Miesten työttömyys talvitunnelmissa

Miesten työttömyys irtosi loppuvuodesta naisten työttömyydestä. Joulukuussa miesten työttömyysaste YTK Työttömyyskassan jäsenistössä oli 7,1 % ja naisten työttömyysaste oli 5,9 %. Naisten ja miesten työttömyysasteet olivat tasoissa viimeksi syyskuussa.   

Toisen asteen koulutuksen tai pelkän peruskoulun korkeimpana tutkintonaan suorittaneiden osuus työttömistä on kasvanut. Tämä on linjassa miesten kohonneen työttömyyden kanssa, sillä miehillä on keskimäärin naisia matalampi koulutus.  

“Miesten korkeampi työttömyys johtuu muun muassa rakennusalan pitkästä alavireestä ja normaalista kausivaihtelusta. Talvella monet työmaat hiljenevät”, Auli Hänninen sanoo.   

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

YTK Työttömyyskassa on kaikkien alojen palkansaajien työttömyyskassa, joka vakuuttaa yli puoli miljoonaa palkansaajaa työttömyyden varalta. YTK on Suomen suurin työttömyyskassa. Tehtävämme on järjestää ansioturva jäsenillemme tehokkaasti, helposti ja inhimillisesti. Palvelemme valtakunnallisesti verkossa. Meillä työskentelee yli 200 ansioturvan ammattilaista. www.ytkkassa.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta YTK

Taija Numminen johtavaksi juristiksi – YTK Työelämä vahvistaa omaa työoikeusosaamistaan22.4.2024 07:35:00 EEST | Tiedote

Suomen suurimmasta yhdistyksestä, YTK Työelämä ry:stä on kasvanut merkittävä työoikeuden asiantuntija jäsenilleen Lakikaveri-palvelun kautta. Työoikeus-, palkka- ja päättämissopimusasioissa neuvontaa ja asianhoitoa tarvitsee vuosittain jopa noin 20 000 henkilöä. Kysynnän kasvaessa työoikeusasioiden kehityksestä ja neuvontapalvelusta vastaa johtavana juristina aloittanut varatuomari Taija Numminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye