If Vakuutus

Ifin lyhyen aikavälin SBT-tavoitteille hyväksyntä ensimmäisenä vahinkovakuutusyhtiönä Suomessa

Jaa

If on saanut hyväksynnän lyhyen aikavälin tieteeseen perustuville ilmastotavoitteilleen (Science Based Targets) ensimmäisenä vahinkovakuutusyhtiönä Suomessa. If ulottaa ilmastotavoitteensa vapaaehtoisesti omaisuus- ja ajoneuvovahinkojen korjauksiin ja sitoutuu vähentämään niistä aiheutuvia päästöjä.

Ifin vastuullisuusjohtaja Philip Thörn ja toimitusjohtaja Morten Thorsrud
Ifin vastuullisuusjohtaja Philip Thörn ja toimitusjohtaja Morten Thorsrud

If liittyy niiden maailmanlaajuisesti yli 4 000 yrityksen joukkoon, joiden ilmastotavoitteet Science Based Targets ‑aloite (Science Based Targets initiative, SBTi) on hyväksynyt. If on päättänyt viedä sitoumuksensa SBTi:n vaatimuksia pidemmälle asettamalla ylimääräisiä tavoitteita korvaustoiminnalleen.

– Korvaustoiminta on ydinliiketoimintaamme. Ajoneuvo- ja omaisuustuotelajeissa ostamme vuosittain materiaaleja ja palveluja Pohjoismaissa ja Baltiassa yhteensä noin 950 miljoonalla eurolla sekä käsittelemme yli miljoona korvaushakemusta. Merkittävä osa päästöistämme aiheutuu välillisesti tästä toiminnasta. Pystymme vaikuttamaan näihin päästöihin kannustamalla toimittajiamme asettamaan kunnianhimoisia ilmastotavoitteita, toteaa Ifin toimitusjohtaja Morten Thorsrud.

– Uskomme, että vakuutusalan tulisi keskittyä enemmän vahinkojen hoidon ilmastovaikutuksiin. Ylitämme tässä SBTi:n vaatimukset mielellämme, Ifin vastuullisuusjohtaja Philip Thörn kertoo.

”Haluamme ilmastotavoitteillamme mahdollisimman suurta vaikuttavuutta”

Science Based Targets ‑aloitteen mukaan Ifin on rahoitusalan yhtiönä asetettava tieteeseen pohjautuvat tavoitteet yhtiön omasta toiminnasta aiheutuville päästöille (Scope 1 ja Scope 2) sekä yhtiön sijoitustoiminnasta aiheutuville päästöille. Ifin noin 11 miljardin euron sijoitusomaisuus muodostaa suurimman osan Ifin kasvihuonekaasupäästöistä. Sijoitusten lisäksi vahinkoja hoidettaessa ostettavat materiaalit ja palvelut muodostavat merkittävän osan Ifin kokonaispäästöistä.

– Haluamme, että ilmastotavoitteillamme on mahdollisimman suuri vaikutus. Asettamalla tieteeseen perustuvia tavoitteita ja sisällyttämällä korvaustoimintaamme ylimääräisiä päästövähennystoimia haluamme olla yksi edelläkävijöistä siirryttäessä kohti kestävää vakuutustoimintaa, Morten Thorsrud sanoo.

Vastuullisuusvaatimuksia vahinkoja hoitaville kumppaneille

If korjaa ja uudelleen käyttää vuosittain jo lähes 3 500 tonnia muovia ja metallia ajoneuvojen korjauksissa. Nyt If on sitoutunut kasvattamaan SBT-aloitteeseen sitoutuneiden yritysten osuutta sen korvaustoiminnassa käyttämien toimittajien joukossa.

– Voimme saada aikaiseksi merkittäviä päästövähennyksiä vaatimalla vastuullista toimintaa vahinkoja hoitavilta kumppaneiltamme ja tukemalla heitä esimerkiksi materiaalien käytön vähentämisessä sekä korjaamisen ja osien uudelleenkäytön lisäämisessä, kertoo Thorsrud.

– Tiukat vaatimukset sekä tiivis yhteistyö toimittajien ja kumppaneiden kanssa mahdollistavat, että voimme kehittää liiketoimintaamme sekä edistää kestävää kehitystä. Edellyttämällä toimittajiltamme aktiivisesti innovatiivisia ratkaisuja, resurssitehokkuutta, läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta voimme minimoida kielteiset ympäristövaikutuksemme sekä edistää vastuullista tuotantoa ja kulutusta, Thörn arvioi.

If on asettanut seuraavat tavoitteet:

Scope 1: Suorat päästöt

48 % pienemmät päästöt vuoteen 2030 mennessä

Ifin tähän luokkaan kuuluvat päästöt ovat peräisin työsuhdeautoista. If sitoutuu vähentämään päästöjään vuoden 2020 tasosta eli 132 CO2e-tonnista 69 tonniin vuoteen 2030 mennessä muun muassa korvaamalla bensiini- ja dieselautoja sähköautoilla.

Scope 2: Epäsuorat päästöt

42 % pienemmät päästöt vuoteen 2030 mennessä

If sitoutuu siihen, että sen toimipisteiden sähkönkulutuksen, lämmityksen ja jäähdytyksen päästöt vähenevät vuoden 2020 tasosta eli 1 488 CO2e-tonnista 863 CO2e-tonniin vuoteen 2030 mennessä. Tämä tehdään esimerkiksi siirtymällä vihreän kaukolämmön käyttöön Espoon toimistossamme ja uusiutuvan sähkön käyttöön Baltian toimistoissamme.

Suurimpiin Pohjoismaissa sijaitseviin toimistoihimme ostamamme sähkö tulee jo uusiutuvista lähteistä.

Scope 3: Muut epäsuorat päästöt

Scope 3 sisältää 15 päästöluokkaa. Rahoitussektorilla sijoitukset ovat ainoa pakollinen luokka tieteeseen perustuvia tavoitteita asetettaessa. If ylittää aloitteen asettaman vaatimustason ja sitoutuu vähentämään myös ostetuista materiaaleista ja palveluista aiheutuvia päästöjä.

Sijoitusten osuus Ifin päästöistä oli 433 000 CO2e-tonnia vuonna 2020*. Ifin sijoitustoiminnan tavoitteet kattavat 85 % sen kaikista sijoituksista ja lainoista vuoden 2020 tasoon verraten**. If käyttää listattuihin osakkeisiin, yrityslainoihin, rahastoihin ja ETF:iin liittyvien tavoitteiden asettamiseen lämpötilapisteytystä:

If sitoutuu siihen, että sen sijoitusportfolion listattujen osakkeiden, yrityslainojen, rahastojen ja ETF:ien sijoitusarvon Scope 1 ja 2 päästöt vähenevät siten, että se siirtyy 2.52°C -lämpötilapisteytyksestä vuonna 2020, 2.04°C:een vuoteen 2027 mennessä.

Vuonna 2020 korvaustoiminnassa ostetut materiaalit ja palvelut aiheuttivat lähes 90 000 CO2e-tonnia päästöjä. Kaikkien vahinkojen hoidon ja konsernipalveluiden toimittajien on vuodesta 2020 lähtien pitänyt noudattaa Ifin toimittajien käytännesääntöjä (Supplier Code of Conduct). Vähentääkseen korvaustoiminnan päästöjä If on nyt sitoutunut myös kasvattamaan SBT-aloitteeseen sitoutuneiden yritysten osuutta sen korvaustoiminnassa käyttämien toimittajien joukossa.

If sitoutuu siihen, että vuoteen 2028 mennessä 30 % sen korvaustoimintaan liittyvistä materiaali- ja palveluostoista tulee toimittajilta, jotka ovat asettaneet tieteeseen perustuvia ilmastotavoitteita.

If sitoutui SBT-tavoitteiden noudattamiseen vuonna 2021.

Tietoa Science Based Targets ‑aloitteesta (SBTi) 

Science Based Targets -aloite (SBTi) on yhteistyöhanke, johon kuuluvat Maailman luonnonsäätiö (WWF), Carbon Disclosure Project (CDP), Maailman luonnonvarainstituutti (WRI) ja YK:n Global Compact -aloite.

Aloite edistää kunnianhimoisia ilmastotoimia yksityisellä sektorilla auttamalla yrityksiä asettamaan alakohtaisia tieteeseen perustuvia tavoitteita, jotta päästöjä voidaan vähentää mitattavalla ja yhdenmukaisella tavalla. Tavoitteet ovat tieteeseen perustuvia, jos ne ovat sen mukaisia, mitä uusin ilmastotiede pitää tarpeellisena Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Luettelo Ifin kaikista sijoitustavoitteista (englanniksi): Companies taking action - Science Based Targets

*Financed emissions (scope 1 and 2) from our fixed income and equity investments. 

**If uses the Temperature Rating approach for corporate loans (except commercial real estate), listed equity, corporate bonds, funds and ETFs and the Sectoral Decarbonisation Approach (SDA) for corporate loans (commercial real estate).   

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

 If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiseteläimetkoditautot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 7 900 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,9 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye