Tampereen yliopisto

Monipaikkainen työ haastaa oppimista ja yhteenkuuluvuuden tunnetta

Jaa

Laajamittainen monipaikkainen asiantuntijatyö on tullut jäädäkseen. Sillä on vaikutuksia sekä yksilöihin että työyhteisöihin erityisesti keskinäisen vuorovaikutuksen muuttumisen takia. Tampereen yliopistossa toteutetussa tutkimuksessa perehdyttiin monipaikkaisen asiantuntijatyön vuorovaikutustilanteisiin.

Tyypillisessä monipaikkaisessa asiantuntijatyössä työntekijät voivat ainakin osittain valita, missä haluavat työtään tehdä. Osa päivistä voidaan työskennellä työnantajan toimitiloissa, osa kotona tai vaikkapa vapaa-ajan asunnolla. Tämä johtaa siihen, että kasvokkaisten vuorovaikutustilanteiden osuus työkohtaamisista vähenee, kun hybridi- ja etävuorovaikutustilanteet yleistyvät.

Kasvotusten tapahtuvassa vuorovaikutustilanteessa henkilöt ovat samanaikaisesti samassa tilassa. Etänä tapahtuvassa vuorovaikutustilanteessa henkilöt ovat kukin tahoillaan, mutta yhteydessä esimerkiksi Teamsin tai Zoomin välityksellä. Hybridisti tapahtuvassa vuorovaikutustilanteessa osa henkilöistä on samassa tilassa ja osa osallistuu muualta etäyhteyden, kuten Teamsin tai Zoomin, välityksellä.

Etätyö etäännyttää porukasta

Työyhteisön jäsenten väliset vapaamuotoiset kohtaamiset tunnistettiin tärkeiksi oman oppimisen ja kehittymisen näkökulmasta. Etänä työskennellessä vapaamuotoisia kohtaamisia on vähemmän verrattuna tilanteeseen, jossa kaikki työskentelevät päivittäin työnantajan toimitiloissa.

Tutkimuksen tulokset osoittavat, että mitä enemmän etätyöpäiviä henkilö teki, sitä vähemmän hän koki yhteenkuuluvuuden tunnetta kollegojensa kanssa. Etävuorovaikutuksen koettiin vaikeuttavan omaa ammatillista kehittymistä ja oppimista. Ammatilliset verkostot kapenevat, samoin tietoisuus kollegoiden työstä ja työtehtävistä. Myös neuvojen pyytäminen sekä mallioppiminen – työhön liittyvien vinkkien ja jippojen kuuleminen – koettiin etänä kasvokkaista kohtaamista vaikeammaksi.

Hybridi on haastavin

Hybridisti järjestetyt vuorovaikutustilanteet osoittautuivat haastavimmaksi. Niissä koettiin vähiten yhteenkuuluvuutta. Erityisesti etäosallistujat kokivat ulkopuolisuuden tunnetta. Verrattuna kokonaan kasvokkain ja etänä oleviin kohtaamisiin, hybriditoteutuksissa osallistujat kokivat, etteivät tilanteelle asetetut tavoitteet täyty tai oma osaaminen kehity niin hyvin. Myös vaikutusmahdollisuudet tilanteisiin koettiin pienemmiksi.

Hybridikohtaamisissa mitattiin korkeampia fysiologisen virittyneisyyden arvoja verrattuna kasvokkaisiin ja etäkohtaamisiin, mikä ilmentää lisääntynyttä psykologista kuormitusta. Tämä voi johtua esimerkiksi siitä, että tilanne vaatii osallistujilta kykyä keskittyä useisiin asioihin samanaikaisesti ja vaihdella huomion kohdetta tehokkaasti.

Työsuojelurahaston rahoittaman 2-vuotisen tutkimushankkeen osallistujat olivat asiantuntijatyötä tekeviä työntekijöitä kolmesta Suomessa toimivasta yrityksestä. Tutkimuksen aineisto koostui kyselylomakkeesta, fysiologista virittyneisyyttä mittaavasta kahden viikon älysormusmittausjaksosta, vuorovaikutustilannekohtaisista päiväkirjamerkinnöistä sekä haastatteluista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Ympäristön mikrobiomin köyhtyminen voi altistaa immuunivälitteisille sairauksille – Vain pieni tippa verta saattaa paljastaa sairastumisen riskin8.5.2025 09:50:00 EEST | Tiedote

Ympäristöllä on merkittävä vaikutus terveyteemme – sanotaan, että jopa suurempi kuin perimällä. Mutta mitkä tekijät tarkalleen ottaen vaikuttavat sairastumisen riskiin? Entä voidaanko yhdestä pienestä veripisarasta selvittää, mille kaikille olemme elämämme aikana altistuneet? Näihin kysymyksiin etsittiin vastauksia uraauurtavassa HEDIMED-projektissa.

Väitös: Jos työtulojen progressiivisen verotuksen halutaan toteutuvan kunnolla, on lainsäädäntöä korjattava5.5.2025 10:14:24 EEST | Tiedote

Suomen tuloverojärjestelmässä tulon verokohteluun vaikuttaa olennaisesti se, kuka on tulon saaja. Kauppatieteiden maisteri Anette Ala-Lahti tutki väitöskirjassaan tulon kohdistamisperiaatteita, jotka ratkaisevat esimerkiksi, verotetaanko tulosta osakeyhtiötä vai luonnollista henkilöä. Tutkimuksessa havaitaan muun muassa, ettei työtulon kohdistamisperiaatteiden ja työtulon verokohtelun yhteyttä ole riittävästi huomioitu nykyisessä lainsäädännössä.

Väitös: Potilaan puhe on haastavaa lääkärille, joka käyttää suomea toisena kielenä5.5.2025 08:48:57 EEST | Tiedote

Suomessa työskentelee kasvava joukko lääkäreitä, joille suomi ei ole äidinkieli. Millaisia kielellisiä haasteita he kohtaavat työssään? Muun muassa tähän kysymykseen paneutuu FM Taina Pitkänen väitöstutkimuksessaan, joka kartoittaa lääkärin ja potilaan välisiä ymmärtämisongelmia ja tekee niiden perusteella päätelmiä potilastyöhön riittävästä kielitaidosta. Tutkimus nostaa esiin puheen ymmärtämisen yhteyden yhtäältä potilasturvallisuuteen ja toisaalta lääkärin ammatti-identiteettiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye