Terveyden monitoroinnin ja itsemittaamisen asiantuntijoita Oulun yliopistossa
Tietoisuus omasta terveydestä, teknologian tarjoama helppous sekä halu ennaltaehkäistä terveysongelmia ovat lisänneet terveyden monitoroinnin ja itsemittaamisen suosiota. Oulun yliopistossa aiheeseen liittyvien teemojen parissa työskentelee useita tutkijoita eri tieteenaloilta. Asiantuntijamme ovat median haastateltavissa.

Terveyden monitorointi on kasvattanut suosiotaan teknologian kehityksen ja lisääntyneen terveystietoisuuden myötä. Ihmiset hyödyntävät älylaitteita, kuten älykelloja ja aktiivisuusrannekkeita, seuratakseen fyysistä aktiivisuuttaan ja nukkumistaan sekä noudattaakseen terveellisiä elämäntapoja. Terveyden monitorointi tehostaa myös terveydenhuoltoa, koska se mahdollistaa etäseurannan ja tarjoaa ammattilaisille kattavampaa tietoa potilaiden tilasta samalla, kun ihmiset voivat itse aktiivisesti osallistua oman terveytensä hallintaan.
Terveyden monitoroinnin asiantuntijoita Oulun yliopistossa:
Tutkijatohtori Maisa Niemelä, 050 339 0795. Fyysisen aktiivisuuden ja paikallaanolon mittaaminen puettavilla aktiivisuusmittareilla. Fyysisen aktiivisuuden yhteys sydänterveyteen.
Väitöskirjatutkija Laura Nauha, 045 783 83394. Kronotyyppi, mittalaitteilla mitattu fyysinen aktiivisuus, paikallaanolo, unirytmin säännöllisyys ja kardiometabolinen terveys keski-iässä.
Tutkijatohtori Vahid Farrahi, 045 238 2367. 24-tunnin fyysisen aktiivisuuden, istumiskäyttäytymisen, unen ja terveyden väliset yhteydet.
Akatemian Tutkijatohtori Aku Visuri, 040 485 1190. Puettavien ja mobiiliteknologioiden käyttö itseseurannassa, unenlaadun vaikutus jokapäiväiseen elämään ja hyvinvointiin.
Dosentti Mariella Särestöniemi, 040 582 2935. Tulevaisuuden terveydenhuoltoon sekä itsemonitorointiin kehitettävät menetelmät. Esimerkkeinä mm. rintasyövän havaitseva liivi ja jalan veritulpan havaitseva säärystin.
Apulaisprofessori, Akatemiatutkija, Simo Hosio, 050 343 7515. Joukkoistettu digitaalinen terveys. Joukkoälyyn perustuvat itsehoitomenetelmät (esim. selkäkipu, mielenterveyden ongelmat, Parkinsonin tauti).
Lääketieteen tekniikan apulaisprofessori Teemu Myllylä, 050 350 5823. Lääketieteen mittausmenetelmät, puettavat sensorit ja sairaalan teknologia erityisesti aivotutkimuksessa. Tekoälysovellukset ja virtuaalisuus lääketieteen sovelluksissa, sairaalajärjestelmissä ja terveydenhuollossa.
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@oulu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Meri RovaViestintäasiantuntija, FT
Tiedeviestintä: lääketiede, biokemia ja molekyylilääketiede
Ville WittenbergViestintäasiantuntija
tiedeviestintä: tieto- ja sähkötekniikka, 6G Flagship
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Pellot tarvitsevat lisää kosteutta hillitsemään päästöjä – vettä ohjattava 20 kertaa suuremmalta alueelta14.5.2025 05:05:00 EEST | Tiedote
Uuden tutkimuksen mukaan vettä on ohjattava turvepellolle jopa 20 kertaa suuremmalta alueelta, jotta saavutetaan riittävä kosteus kasvihuonekaasupäästöjen hillitsemiseksi. Oulun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkimus etsii ratkaisuja turvepeltojen päästöihin vesienhallinnan avulla.
Tutkijat kehittävät uuden menetelmän metaanipäästöjen havaitsemiseen13.5.2025 06:36:00 EEST | Tiedote
Metaani on yksi ilmakehän voimakkaimmista kasvihuonekaasuista. Uudessa projektissa Oulun yliopiston Optoelektroniikan ja mittaustekniikan -tutkimusyksikön tutkijat yhdessä Lapin ammattikorkeakoulun ja Keski-Ruotsin yliopiston FSCN- ja STC-tutkimuskeskuksien tutkijoiden kanssa kehittävät menetelmän päästöjen havaitsemiseksi ja määrän arvioimiseksi jätehuollossa, biokaasun tuotannossa, maataloudessa ja kosteikkojen ennallistamisessa.
Oulun yliopistolle excellence-laatuleima poikkeuksellisen korkealaatuisesta kehittämistyöstä12.5.2025 11:11:00 EEST | Tiedote
Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) on myöntänyt Oulun yliopistolle excellence-laatuleiman erinomaisesta toiminnan kehittämisestä. Arvioinnin mukaan yliopiston toiminta osoittaa innovatiivista edelläkävijyyttä ja pitkäjänteistä kehittämisotetta.
Kalastusvälineiden kierrätys laajenee koko Suomeen – Keräyspiste Erämessuilla 16.–18.5. Oulun yliopiston osastolla12.5.2025 06:16:00 EEST | Tiedote
Kalastusvälineet ovat merkittävimpiä merten muoviroskan lähteitä, ja niitä varten on alkamassa lain velvoittama erilliskeräys. Käytettyjen kalastusvälineiden keräystä ja kierrätysratkaisuja tutkitaan Oulun yliopiston johtamassa kansainvälisessä CIRCNETS-hankkeessa.
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu mukana valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa – suomalaisten korkeakoulujen avoimia opintoja nyt yhdessä paikassa7.5.2025 05:52:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu Oamk ovat mukana uudessa valtakunnallisessa Opin.fi-palvelussa, joka kokoaa korkeakoulujen avoimia opintoja yhteen paikkaan. Maksuton palvelu tekee opintojen löytämisestä ja vertailusta helppoa ja kiinnostavaa. Opinnot ovat tarjolla joustavasti kaikenikäisille, monet ajasta ja paikasta riippumatta. Opiskeltavaa löytyy esimerkiksi kestävästä kehityksestä uusiin teknologioihin ja hyvinvoinnista terveyteen ja turvallisuusalaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme