Helsingin yliopisto

Suomalainen julkaisutuotanto 2000-luvulla

Jaa

Kuka on ollut Suomen tuotteliain romaanikirjailija 2000-luvulla? Entä kuka on julkaissut eniten runoteoksia? Millaisia muutoksia viime vuosina on tapahtunut harrasteaineiston eli esimerkiksi keittokirjojen ja käsityökirjojen julkaisumäärissä? Suosituimman säveltäjän varmasti tietävät jo kaikki, mutta kuka onkaan eniten pitkäsoittolevyjä tähdittänyt artisti? Miten C-kasetti voi nykyään julkaisumäärien valossa?

Kansallisbibliografia 2023 -julkaisun kansi
Kansallisbibliografia 2023 Marko Oja Kansalliskirjasto

Muun muassa näihin kysymyksiin löytyy vastaus Kansallisbibliografia 2023 -julkaisusta, jossa esitellään kotimaisen julkaisutuotannon aihepiirejä ja julkaisumäärien muutosta vuosien varrelta keskittyen erityisesti 2000-luvulla julkaistuun aineistoon.

Kansallisbibliografia 2023 -julkaisu Doria-palvelussa

Kansalliskirjaston lakisääteinen tehtävä on kerätä ja tallettaa kotimainen julkaisutuotanto jälkipolvia varten. Itse julkaisujen säilyttämisen lisäksi myös niihin liittyvien kuvailutietojen tuottaminen on tärkeää, jotta koko ajan karttuvan kokoelman sisältöjä pystytään hakemaan ja käyttämään. Kaikki nämä tiedot löytyvät Suomen kansallisbibliografiasta.

Kansallisbibliografia koostuu kahdesta kokoelmasta. Fennica sisältää kotimaisen kirjallisuuden viitetiedot, kansallisdiskografia Violaan tallennetaan musiikkiäänitteiden ja nuottiaineiston tietoja. Yhteensä näistä kahdesta kokoelmasta löytyy kotimaisen julkaisutuotannon historiaa jo yli puolen vuosituhannen ajalta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Katri Riiheläinen
Palvelupäällikkö, Kansallisbibliografiapalvelut
Kansalliskirjasto
puh: +358 50 4786201
katri.riihelainen@helsinki.fi

Linkit

Kansalliskirjasto on kaikille avoin kulttuuriperintöorganisaatio, joka palvelee valtakunnallisesti kansalaisia, tiedeyhteisöjä ja muita yhteiskunnan toimijoita. Turvaamme Suomessa julkaistun tai Suomea koskevan julkaistun kulttuuriperinnön saatavuuden sekä välitämme ja tuotamme tietosisältöjä tutkimukselle, opiskelulle, kansalaisille ja yhteiskunnalle. Kehitämme palveluja yhteistyössä kirjastojen, arkistojen, museoiden ja muiden toimijoiden kanssa. Kansalliskirjasto Helsingin yliopiston erillislaitos.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye