Uusi tutkimus selvittää Onnikka-painonhallintasovelluksen käyttöä synnytyksen jälkeisessä elintapamuutoksessa ja lihavuuden hoidossa
STELLA (Synnyttäneen tukena elintapamuutokseen) -tutkimus selvittää, voisiko Onnikka-digisovelluksen käyttö tukea elintapamuutosta ja vähentää painonnousua synnytyksen jälkeen naisilla, jotka ovat olleet lihavia ennen raskautta. Tutkimus pyrkii arvioimaan Onnikan vaikutuksia myös tuleviin raskauksiin.

Tutkimus toteutetaan Oulun yliopiston kliinisen lääketieteen tutkimusyksikössä Oulun yliopistollisessa sairaalassa (OYS) Pohteen ja Oulun yliopiston yhteistyönä.
Tutkimukseen otetaan mukaan 200 vapaaehtoista OYSissa synnyttänyttä naista. Osallistujien tulee olla vähintään 18-vuotiaita, ennen raskautta lihavia (BMI ≥ 30.0 kg/m2) ja pystyä käyttämään suomenkielistä Onnikka-digisovellusta omalla puhelimellaan.
Tutkimukseen soveltuvat henkilöt saavat ennakkotietoa tutkimuksesta raskausaikana neuvoloiden ja äitiyspoliklinikan kautta, ja tutkimukseen sisäänotto ja satunnaistaminen kahteen ryhmään tapahtuu synnytyksen jälkeen OYSin vuodeosastolla. Osallistujat arvotaan kahteen ryhmään, joista toinen saa käyttöönsä Onnikka-digisovelluksen.
Varsinainen tutkimus alkaa neuvolassa tai äitiyspoliklinikalla synnytyksen jälkitarkastuksen yhteydessä noin 5-12 viikkoa synnytyksestä. Kaikki tutkittavat saavat tuolloin tavanomaisen elintapaohjauksen, ja toinen ryhmä aloittaa Onnikka-sovelluksen käytön.
Tutkittavien etenemistä seurataan sähköisin kyselyin kahden vuoden ajan. Painonmuutosta tarkastellaan 12 ja 24 kuukauden kohdalla tutkimuksen aloittamisesta, ja mahdollisten myöhempien raskauksien sujumista seurataan sairauskertomustietojen ja kansallisten rekisterien avulla.
Lihavuus on yksi suurimmista kansanterveytemme haasteista, ja sen hoitamiseksi tarvitaan uusia menetelmiä sekä entistä varhaisempaa ja tehokkaampaa tukea, joka olisi mahdollisimman monen sitä toivovan saavutettavissa kohtuullisin kustannuksin.
Raskaudenjälkeinen painonnousu, erityisesti lihavuuden yhteydessä, lisää riskejä tulevissa raskauksissa ja aiheuttaa pitkäaikaisia terveyshaittoja. Synnyttäneille tarkoitetut painonhallinnan tukikeinot ovat rajalliset terveydenhuollon resurssien niukkuuden vuoksi.
”Kannustavalla ja matalan kynnyksen painonhallinnan tuella otollisessa vaiheessa raskauden jälkeen voi olla pitkäaikaisia positiivisia vaikutuksia naisen ja koko perheen elämään. Tutkimuksesta saatavien tulosten ja kokemuksen perusteella Onnikka-sovelluksen käyttöä on mahdollista myöhemmin laajentaa”, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sanna Mustaniemi.
Tutkimuksen tulokset voivat tarjota uutta tietoa ja näkökulmaa raskaudenjälkeisen painonhallinnan tueksi. Oulun yliopistossa kehitetty Onnikka-digisovellus on aiemmissa tutkimuksissa todettu tehokkaaksi painon pudottamisessa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, LT Sanna Mustaniemi, Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala, sanna.mustaniemi@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Meri Rova, Oulun yliopisto, 050 464 3361, meri.rova@oulu.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme