Kangasalan kaupunki

Kesäpäivä Kangasalla 2024 -vuoden avaus Kangasala-talossa 28.2. klo 14–15

Jaa

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 160 vuotta säveltäjä Gabriel Linsénin Kesäpäivä Kangasalla -laulun ensiesityksestä. Pirkanmaan maakuntalaulua muistetaan erityisesti kesällä, mutta vuosi avataan Kangasala-talossa suomalaisen kulttuurin päivänä 28. helmikuuta. Tapahtumaan sisältyy Kesäpäivä Kangasalla -aiheisen tekstiiliteoksen julkistaminen sekä musiikkiesityksiä.

Maisema Kangasalan Haralanharjulta.
Maisema Kangasalan Haralanharjulta. Kangasalan kaupunki

“Kesäpäivä Kangasalla” runon sävellys täyttää tänä vuonna 160 vuotta. Zacharias Topeliuksen runo ja Gabriel Linsénin sävellys koskettavat laulajia ja kuulijoita edelleenkin vuodesta toiseen. Juhlaviikkoa vietetään juhannusviikolla kesäkuussa, jolloin on luvassa lauluun liittyviä tapahtumia.

“Laulun ensiesitys tapahtui Floran päivänä 13. toukokuuta 1864. Sen lauloi pari kuukautta aiemmin perustettu Suomen ensimmäinen naiskuoro Vår förening - Kevätyhdistys. Linsén oli luvannut säveltää naiskuorolle musiikkia kuultuaan sen laulavan. Topeliuksen runon saamia säveliä varmaan siivitti säveltäjän edellisen kesän vierailu Kangasalla, jolloin seudun maisemat ja luonto olivat tehneet häneen lähtemättömän vaikutuksen,” kertoo tuottaja-säveltäjä Heikki Mäenpää. 

“Laulun tarina tarjoaa meille mielenkiintoisia kertomuksia eri ihmisistä ja tapahtumista. Pienen mustapääkertun eli Sylvia-linnun kertomia maisemia voi kokea kulkemalla kesäisessä luonnossa ja nousemalla näkötorneihin,” Mäenpää jatkaa.

Tekstiiliteos kunnioittaa suomalaisen naiskuoron historiaa

Osana Lumoava Kangasala -ympäristö ja taideohjelmaa Kangasalan kaupunki hankki Gabriel Linsénin sukuun kuuluvalta tekstiilitaiteilija Heidi Linséniltä Kesäpäivä Kangasalla -aiheisen tekstiiliteoksen. Käsin tuftatuista ryijyistä tunnettu ja muun muassa Taito-Finlandia-ehdokkaana ollut Heidi Linsénin teos Heijastuksia Roineella (Adalle) kunnioittaa sävellyksen juuria osana suomalaista naisten historiaa. 

“Gabrielin sisar Maria Adamia Linsén, joka tunnettiin nimellä Ada, oli yksi kuoron perustajajäsenistä. Hän menehtyi 1868 nälkävuosina 27-vuotiaana. Sävellyksen historiaa selvittäessäni huomasin kuvittelevani usein sitä, minkälaisen elämän hän olisi voinut elää, jos hän ei olisi menehtynyt niin nuorena”, kertoo Linsén.

Tule mukaan juhlavuoden avajaistilaisuuteen

Yleisöllä on mahdollisuus päästä kuulemaan lisää juhlaviikon ohjelmasta, tapaamaan taiteilijaa ja näkemään tekstiiliteos suomalaisen kulttuurin ja Kalevalan päivänä 28.2. Kangasala-talon aulassa klo 14–15. Luvassa on myös musiikkiesityksiä. Tilaisuuden avaa Kesäpäivä Kangasalla-lauluun ja sen tarinaan perehtynyt Mäenpää. 

“Kesäpäivä Kangasalla on hieno osa suomalaista identiteettiä ja musiikkimaisemaa. Laululla voi myös samalla juhlistaa kuluvaa sivistyksen teemavuotta”, toteaa Mäenpää tuotantoryhmineen ja toivottaa kaikki tervetulleeksi tilaisuuteen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Eljas Suvanto
Taidekoordinaattori, hyvinvointi- ja vapaa-aikapalvelut
p. 040 121 6803
eljas.suvanto@kangasala.fi

Kuvat

Maisema Kangasalan Haralanharjulta.
Maisema Kangasalan Haralanharjulta.
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kangasalan kaupunki

Kangasalla uusi nuorten kesäyrittäjyyspalvelu3.4.2024 16:58:50 EEST | Tiedote

Kangasalan kaupunki haluaa ensimmäistä kertaa selvittää nuorten kiinnostusta kesäyrittäjänä toimimiseen. Kaupungin työllisyyspalvelut ovat suunnitelleet yhdessä Uusyrityskeskus Ensimetri Oy:n kanssa nuorille suunnatun Kangasalan nuorten kesäyrittäjyys 2024 kampanjan. Kangasalla kesäyrittäjyyskampanja on suunnattu vuonna 1995-2009 syntyneille nuorille. Nuoret voivat osallistua työpajoihin Kangasalla tai kaupunkiseudun muissa kunnissa. Kangasalan lisäksi työpajoja järjestetään Tampereella ja Nokialla. Lisätietoa työpajoista löytyy tästä! Ilmoittautumislinkki Kangasalan työpajaan löytyy tästä! Kaupungin työllisyyspalvelut kannustaa nuoria kokeilemaan yrittäjyyttä yksin tai tiiminä. Nuoret saavat Ensimetrin asiantuntijoilta neuvoja ja vinkkejä yrityksen perustamiseen ja yrittäjänä toimimiseen. Kesän aikana on mahdollisuus jatkuvaan yhteydenpitoon ja kokemusten vaihtoon yrittäjyyttä kokeilevien muiden nuorten kanssa. Nuorilla on lisäksi mahdollisuus osallistua kesäajalla Ensimetrin järjestä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye