Tiedekilpailu toi Jyväsjärven rantaan 80 toisen asteen opiskelijaa kilpailemaan opiskelupaikasta Jyväskylän yliopistossa
Keski-Suomen maakunnan ja sen lähikuntien lukioiden sekä Ammattiopisto Gradian parhaat toivat Jyväskylän yliopiston Mattilanniemen kampukselle vilinää, kun nuoret kisailivat paremmuudesta fysiikassa, kemiassa, matematiikassa ja tietotekniikassa. Parhaat palkittiin opiskelupaikalla Jyväskylän yliopistossa lukio-opintojen jälkeen.

Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta ja informaatioteknologian tiedekunta järjestivät yhdessä Keski-Suomen LUMA-keskuksen kanssa perinteiset tiedekilpailut torstaina 25.1.2024. Jo perinteeksi muodostuneessa Keski-Suomen ja maakunnan lähikuntien tiedekilpailussa toisen asteen opiskelijat mittasivat taitojaan fysiikan, kemian, matematiikan ja tietotekniikan saroilla. Kilpailuiden parhaat palkittiin opiskelupaikalla Jyväskylän yliopistossa.
Kilpailuihin osallistui yhteensä 80 opiskelijaa 13 eri lukiosta, Ammattiopisto Gradian kaksoistutkintoon johtavista opinnoista ja yhdestä yläkoulusta. Kilpailuista matematiikka ja tietotekniikka kiinnostivat eniten. Matematiikkakilpailussa osallistujia oli yhteensä peräti 46.
- Kilpailulla halutaan nostaa LUMA-aineiden näkyvyyttä. Haluaisimme, että kilpailuihin osallistuvat näkisivät yliopistomme varteenotettavana jatko-opiskelupaikkana. Vaikka nuoret eivät meidän yliopistoon päätyisikään, toivoisimme, että he jatkavat opintojaan LUMA-aloilla. Toisen asteen opiskelijoille kilpailu tarjoaa tilaisuuden mittauttaa omat taidot ajatellen esimerkiksi tulevia ylioppilaskirjoituksia, kertoo Keski-Suomen LUMA-keskuksen koordinaattori Anniina Koliseva.
Kilpailun parhaat palkittiin opiskelupaikalla
Kilpailun voittajilla on mahdollisuus päästä opiskelemaan Jyväskylän yliopistoon ilman pääsykoetta. Fysiikan, kemian ja matematiikan kilpailuiden viiden kärki sai opiskeluoikeuden ylioppilastutkinnon suorittamisen jälkeen. Tietotekniikan opiskelupaikka Jyväskylän yliopistossa on odottamassa tietotekniikan, matematiikan ja fysiikan kilpailun kolmen parhaimmistoon sijoittuneita. Vuosien saatossa on myös havaittu, että kilpailuun osallistuvat tulevat opiskelupaikan alalta saamaan, vaikka eivät kilpailuun osallistuisikaan.
- Kilpailulla voi varmistaa opiskelupaikan, jolloin hakuvaiheessa on ainakin yksi stressin aihe vähemmän. Samalla opiskelija pääsee testaamaan omaa tasoaan suhteessa muihin kuin omiin lukiokavereihinsa. Lisäksi opiskelija pääsee kilpailupäivänä tutustumaan yliopistoon ja opiskelualaan, kertoo matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan opintopäällikkö Marja Korhonen.
Kiertopalkinnolla palkittiin paras lukio. Lukioiden välisen joukkuekilpailun voiton vei Jyväskylän Lyseon lukio.
Hands on -työskentelyssä yhdistyivät käytäntö ja teoria
Kilpailun ja palkintojen jaon välissä järjestettiin niin sanottua hands-on -toimintaa, jossa kilpailuun osallistujat pääsivät perehtymään pienryhmissä fysiikan, kemian ja matematiikan mysteereihin. Luennolla istumisen sijaan lukiolaiset pääsivät itse toteuttamaan erilaisia kokeita tai tehtäviä oppien samalla käytännönläheisesti aihealueesta.
Hands-on -pisteillä oli mukana alan yliopisto-opiskelijoita, jolloin lukiolaisilla oli mahdollisuus jutella ja kysellä alan opiskelijoiden kanssa opiskelusta Jyväskylän yliopistossa.
- Tapahtumasta on pyritty järjestämään kilpailijoille myös viihdyttävä. Osallistujille tarjotaan itse kilpailun jälkeen lounas sekä myöhemmin iltapäivällä kahvit. Väliajalla tarjotaan rennompaa toimintaa leikkimielisen Hands on -joukkuekisailun merkeissä, selventää Koliseva.
Opiskelijat kilpailivat leikkimielisesti pienien ongelmien parissa esimerkiksi selvittäen erilaisia tilavuuksia, massoja ja lämpötiloja. Esimerkiksi fysiikan työpajassa määritettiin kappaleen massa annettujen välineiden avulla.
- Kaikki olivat todella kiinnostuneita luonnontieteistä, matematiikasta ja tietotekniikasta. Oli ihanaa huomata, että suurimalla osalla osallistujista oli selkeästi päämääränä luonnontieteet ja se näkyi myös hands-on -pisteen suorituksissa. Lukiolaiset olivat hyvin kartalla asioista, kertoo kemian opiskelija Vilma Niemi, joka oli vetämässä yhtä hands-on -pistettä.
Tietotekniikan juhlavuosi!
Tiedekilpailulla on pitkät perinteet. Matematiikassa, fysiikassa ja kemiassa kilpailtiin 31. kertaa ja 10. kerran tietotekniikassa.
- Parasta on nähdä vuodesta toiseen se, miten innostuneina opiskelijat ja heidän opettajansa ovat joka vuosi kilpailupäivästä. Sen minkä pystyin lukiolaisten tunnelmia torstaina aistimaan, niin suurimman osan kasvoilla paistoi hymy. Hands on -tehtäviä suoritettiin innolla ja palkintojenjaossa koettiin suurta riemua, iloitsee Koliseva.
Tietotekniikkakilpailun tehtävät tämän vuoden kilpailuun oli laatinut 10 vuotta sitten (23.1.2014) järjestetyn tietotekniikkakilpailun toiseksi tullut Denis Zhidkikh. Zhidkikh työskentelee nykyisin informaatioteknologian tiedekunnan yliopistonopettajana.
– Muistan vielä, kun 10 vuotta sitten tulimme Laukaan lukiosta Agoralle ja siellä oli valtavasti porukkaa. Osallistuminen totta kai jännitti, enkä silloin olisi uskonut, että pääsisin itse mukaan järjestämään kilpailua, Zhidkikh muistelee.
Zhidkikhin sanoo, että kilpailijoiden taso on vuosien varrella kasvanut samalla, kun ohjelmoinnin ja laskennallisen ajattelun merkitys lukio-opetuksessa on nostanut päätään. Hän kuitenkin toivoisi jatkossa enemmän kilpailijoita myös lähikuntien lukioista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Keski-Suomen LUMA-keskus, Anniina Koliseva, puh. 050 472 4151, anniina.koliseva@jyu.fi
Jaana Markkanen, Informaatioteknologian tiedekunta, puh. 040 805 3279, jaana.a.markkanen@jyu.fi
Marja Korhonen, Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, puh. 040 770 7777, marja.e.korhonen@jyu.fi
Elina LeskinenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 461 7880elina.leskinen@jyu.fiTeemu RahikkaViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 469 9377teemu.m.rahikka@jyu.fiKuvat

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusaseman ja LIFE Revives -hankkeen Luontoilta keräsi ennätysyleisön4.7.2025 14:34:18 EEST | Tiedote
Järjestyksessään 17. ”Piolookisen Luontoilta” Konneveden tutkimusasemalla keskiviikkona 2.7.2025 veti paikalle ennätysyleisön, yli 200 osallistujaa. Luontoilta on osa Konnevesi-viikkoa ja ilta vietettiin lämpimissä tunnelmissa myös sään osalta.
Jyväskylän yliopistoon valittiin 2755 uutta opiskelijaa3.7.2025 13:33:27 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon hyväksyttiin kevään toisessa yhteishaussa ja yliopistojen avoimen väylän erillishaussa yhteensä 2755 uutta opiskelijaa. Lukuvuosi alkaa elokuun lopussa uusien opiskelijoiden orientaation merkeissä. Onnittelemme kaikkia valittuja!
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme