Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT

Arkiliikunnan terveyshyödyt kiinnostavat – moni valitsee silti auton

Jaa

Tampereella tehty kokeilu osoittaa, että kävelyn ja pyöräilyn terveysvaikutukset kiinnostavat. Tieto arkiliikunnan terveyshyödyistä ei kuitenkaan yksin riitä muuttamaan liikkumistottumuksia ja motivoi valitsemaan vähäpäästöisempiä liikkumismuotoja.

Linja-auto, autoja ja pyöräilijöitä Länsiväylällä

Tampereella toteutettiin kokeilu, jossa osalle hiilijalanjälkilaskurin käyttäjistä tarjottiin tietoa eri liikkumismuotojen terveysvaikutuksista. Ympäristötaloustieteen apulaisprofessori Lassi Ahlvik Helsingin yliopistosta ja erikoistutkija Anna Sahari Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta selvittivät satunnaistetun kenttäkokeen avulla, valitsisivatko kaupunkilaiset useammin kävelyn tai pyöräilyn, jos saisivat kohdennettua tietoa näiden vähäpäästöisten liikkumistapojen terveyshyödyistä. Tutkimuksen perusteella tieto liikunnan terveyshyödyistä ei lisännyt arkiliikuntaa.  

"Liikkumisen terveyshyötyjen esille tuominen on yksi tapa kannustaa ihmisiä valitsemaan myös ympäristön kannalta kestävämpiä liikkumismuotoja. Kokeilu kuitenkin osoitti, ettei terveystieto yksin riitä muuttamaan liikkumistottumuksia. Monet tekijät vaikuttavat liikkumistavan valintaan ja lyhyellä aikavälillä näihin valintoihin on vaikeaa vaikuttaa", erikoistutkija Anna Sahari toteaa.  

Liikunnan terveyshyödyt kiinnostavat 

Tampereella toteutettiin syys-marraskuussa 2022 kokeilu, jossa osa kaupungin hiilijalanjälkilaskurin käyttäjistä sai sovelluksessa käyttöönsä myös aktiivisuuslaskurin sekä tietoa eri liikkumismuotojen terveysvaikutuksista (ks. Kuva 1). Koeryhmän jäsenet saivat myös viikoittain heräteviestin, joka kertoi, kuinka paljon käyttäjä oli liikkunut ja miten hänen suorituksensa vertautui suosituksiin ja muihin käyttäjiin.  

Kokeilu osoitti, että terveystieto kiinnostaa. Koeryhmä lisäsi sovelluksen käyttöä noin 50 prosenttia verrattuna kontrolliryhmään, joka ei saanut uusia ominaisuuksia käyttöönsä. Uusi tieto myös omaksuttiin. Koeryhmä pärjäsi kontrolliryhmää paremmin loppukyselyssä, jolla testattiin tietämystä liikkumisen terveysvaikutuksista. 

Tieto arkiliikunnan hyödyistä ei yksin riitä muuttamaan liikkumistottumuksia 

Kokeilusta saatujen tulosten suunta on kannustava: arkiliikunnan terveyshyödyistä tietoa saavat käyttäjät ryhtyvät kävelemään hieman enemmän, lisäävät julkisen liikenteen käyttöä sekä vähentävät autoilua. Tutkimuksessa havaitut pienet käyttäytymisvaikutukset eivät kuitenkaan ole tilastollisesti merkitseviä.   

Kokeilussa oli mukana noin 1300 hiilijalanjälkilaskurin aktiivikäyttäjää. Jos otoskoko olisi ollut suurempi, olisi ollut mahdollista todeta luotettavasti, onko havaittu vaikutus todellinen vai onko kyseessä sattuma. 

"Tieto arkiliikunnan terveyshyödyistä voi hieman vaikuttaa liikkumisvalintoihin, mutta vaikutus on joka tapauksessa pieni. Jos ihmisiä halutaan kannustaa muuttamaan liikkumistottumuksiaan, tarvitaan tiedon lisäksi myös toimia, joilla helpotetaan arkiliikuntaa", Anna Sahari toteaa. 

Satunnaistettu kenttäkokeilu 

Kokeilu toteutettiin satunnaistettuna kenttäkokeena hiilijalanjälkilaskurin käyttäjien keskuudessa. Satunnaistamisen avulla varmistettiin, että ryhmät ovat ominaisuuksiltaan mahdollisimman samankaltaisia, jolloin kokeilun aikana havaittavat erot ryhmien väillä johtuvat koeryhmän saamasta uudesta tiedosta. Kokeilussa Tampere.Finland-mobiilisovelluksen hiilijalanjälkilaskurin käyttäjät jaettiin puoliksi koeryhmään ja kontrolliryhmään käyttäen jyvitettyä satunnaistamista. Ennen satunnaistamista käyttäjät jyvitettiin eli jaettiin ryhmiin sen perusteella, kuinka paljon he kävelivät ja pyöräilivät ennen kokeilua sekä kuinka kaukana he asuivat Tampereen keskustasta. Satunnaistetun koeasetelman avulla voidaan tutkia, vaikuttavatko heräteviestit ja tiedot arkiliikunnan terveysvaikutuksista ihmisten liikkumisvalintoihin. 

Tutkimus: 
Lassi Ahlvik ja Anna Sahari (2023) Promoting active transport through health information: evidence from a randomized controlled trial. FIT Working Paper 16. Finnish Center of Excellence in Tax Systems Research.

Tampere.Finland-mobiilisovelluksen%20hiilijalanj%E4lkilaskurin%20aktiivisuuslaskuri%20ja%20esimerkkej%E4%20terveystietoa%20tarjoavista%20n%E4kymist%E4.
Kuva 1. Tampere.Finland-mobiilisovelluksen hiilijalanjälkilaskurin aktiivisuuslaskuri ja esimerkkejä terveystietoa tarjoavista näkymistä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) on taloustieteellisen tutkimuksen asiantuntijayksikkö. Teemme tieteellisesti korkeatasoista tutkimusta edistääksemme tietoon pohjautuvaa talouspolitiikkaa. Tutustu työhömme tarkemmin: https://vatt.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT

Tulanet: Kehysriihen T&K-rahoituksen lisäykset tulevat tarpeeseen – tutkimuslaitosten post doc -ohjelmaan tulossa 40 miljoonaa euroa17.4.2024 16:16:13 EEST | Tiedote

Hallitus päätti eilen 16. huhtikuuta päättyneessä kehysriihessä muun muassa valtion tutkimuslaitosten post doc -ohjelmasta, jonka rahoituksella palkattaisiin yhteentoista valtion tutkimuslaitokseen 85 tutkijatohtoria vuosina 2025–2028. ”Olemme tyytyväisiä päätökseen”, sanoo Mikael Collan, VATT:n ylijohtaja ja valtion tutkimuslaitoksia edustavan Tulanetin puheenjohtaja.

VATT: Makeisvero ohjasi kulutusta terveellisemmäksi vain virvoitusjuomien osalta8.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Makeisvero ja siitä seuranneet korkeammat hinnat eivät vähentäneet makeisten ja jäätelön kulutusta, vahvistaa Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n uusi tutkimusraportti. ”Sen sijaan virvoitusjuomissa sokerillisten juomien korotettu vero ohjasi kulutusta voimakkaasti sokerittomiin juomiin”, sanoo VATT:n ja Verotutkimuksen huippuyksikkö FIT:n tutkimusprofessori Tuomas Kosonen.

Tulanet: Kehysriihessä T&K-rahoitusta satsattava post doc -ohjelmaan – 60 miljoonalla eurolla halutaan lisätä tutkimuslaitosten ja yritysten yhteistyötä26.3.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Valtion tutkimuslaitosten yhteenliittymä Tulanet ehdottaa, että T&K-rahoitusta suunnataan huhtikuun kehysriihessä uuteen post doc -ohjelmaan. “60 miljoonalla eurolla saamme luotua 120 uutta määräaikaista tutkijatohtorin paikkaa, joissa toimitaan läheisessä yhteistyössä etenkin elinkeinoelämän kanssa”, sanoo Tulanet-verkoston puheenjohtaja, VATT:n ylijohtaja Mikael Collan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye