Teknologiateollisuus ry

Vientiyritysten tilanne edelleen vaikea: Lomautusten määrä kasvanut selvästi teknologiateollisuudessa

Jaa

Suomen suurimman vientialan yritysten tilauskanta ohenee edelleen reipasta tahtia ja lomautettujen määrä on kasvanut selvästi. Huojentavaa on, ettei kolmannen neljänneksen raju pudotus uusissa tilauksissa toistunut vuoden lopulla, kertoo Teknologiateollisuus ry:n tuore tilauskanta- ja henkilöstötiedustelu.

Tuoreet tiedot suomalaisten teknologiateollisuusyritysten tilauskertymästä ja kysynnän kehittymisestä ennakoivat Suomen talouteen edelleen haastavaa alkuvuotta. Toimialan yritysten liikevaihdon arvioidaan yhä laskevan seuraavan puolen vuoden aikana. Vuosi sitten ennätykseen noussut henkilöstömäärä on kääntynyt laskuun ja lomautettujen määrä on kasvanut huomattavasti, kertoo Teknologiateollisuus ry:n tuore tilauskanta- ja henkilöstötiedustelu. 

– Monilla yrityksillä tulee olemaan vaikeuksia alkaneen vuoden aikana. Hyvinä aikoina kertynyt vahva tilauskanta on kannatellut yrityksiä, mutta yhä useammalla tilauskannat ovat ohentuneet selvästi ja yritykset ovat jo joutuneet turvautumaan lomautuksiin tai vähintään niiden uhka on noussut merkittävästi. Positiivinen pilkahdus on, että uusien tilausten kertymä toipui kolmannen neljänneksen romahduksesta. Toipumisesta huolimatta tilauskertymä oli huonompi kuin viime vuosina keskimäärin, sanoo pääekonomisti, johtaja Petteri Rautaporras.   

Teknologiateollisuuden yritysten liikevaihto laski Suomessa ennakkoarvion perusteella vuonna 2023 noin kaksi prosenttia verrattuna vuoteen 2022.  

Rautaporras pitää mahdollisena, että vielä viime vuoden lopulla pelätty raju tuotantomäärien putoaminen ja voimakas työllisyyden heikkeneminen voidaan näillä näkymin välttää alkuvuoden aikana. 

– Sisällä olevien tilausten ansiosta tuotanto on pyörinyt teknologiateollisuudessa kiitettävästi, mutta piristymisestä huolimatta tilauskertymää ei voi vielä kuvata edes tyydyttäväksi. Näyttää väistämättömältä, että tuotantomäärät laskevat jonkin verran alkuvuoden aikana, hän toteaa. 

Saatujen uusien tilausten arvo teknologiateollisuudessa oli viime loka−joulukuussa 33 prosenttia suurempi kuin edellisellä neljänneksellä mutta 19 prosenttia pienempi kuin viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla. Koko tilauskannan arvo oli joulukuun lopussa kolme prosenttia pienempi kuin syyskuun lopussa ja 16 prosenttia pienempi kuin vuoden 2022 joulukuussa.  

Suurimmalla toimialalla eli kone- ja metallituoteteollisuudessa uusien tilausten arvo oli loka–joulukuussa 48 prosenttia suurempi kuin edellisellä neljänneksellä. Vuoden 2022 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna saatujen uusien tilausten arvo laski 16 prosenttia. 

– Ehdottoman positiivinen viesti yrityksistä on, että kolmannen neljänneksen erittäin heikko tilauskertymä jäi ainakin näillä näkymin poikkeukseksi. Uusien tilausten toipuminen viittaa siihen, että viime vuoden lopulla kysyntää merkittävästi painaneet väliaikaiset tekijät ovat ainakin osin helpottaneet. Vaikka näillä näkymin vältämme viime vuoden lopulla pelätyn kriisin, äkkinäistä käännettä parempaan ei kannata odottaa. Melko aneemiseen nollakasvuun tässä kyllä joutuu vielä sopeutumaan, Rautaporras sanoo. 

Koko teknologiateollisuuden tarjouspyyntökyselyn saldoluku tammikuussa oli -23. Tammikuussa kerätty tieto kertoo siitä, että kysyntä oli tilausvirran piristymisestä huolimatta edelleen kokonaisuudessaan heikkoa. 

HUOLESTUTTAVIA SIGNAALEJA SUOMESTA ON VÄLTETTÄVÄ 

Teknologiateollisuuden henkilöstömäärässä näkyy pientä pudotusta. Henkilöstöä oli joulukuun lopussa 334 000. 

Lomautettujen määrä on kasvanut toimialalla huomattavasti. Lomautusjärjestelyiden piirissä oli henkilöstötiedustelun perusteella joulukuun lopussa noin 16 000 työntekijää, kun heitä vielä kesällä oli vain muutama tuhat. 

– Teollisuuden tuotanto on sakannut koko Euroopassa, ja yritysten tilanne on ollut erittäin huolestuttava, mutta henkilöstöstä on haluttu pitää kiinni. Vaikka taloudessa on nähtävissä hienoista valoa tunnelin päässä, alkutalvi tulee olemaan vaikeaa aikaa teknologiateollisuuden yrityksissä. Tilannetta ei pitäisi nyt horjuttaa millään tavoin. Teollisuusyrityksiin kohdistuva massiivinen lakkoaalto antaa ulkomaisille asiakkaille ja sijoittajille erittäin huolestuttavan signaalin, sanoo toimitusjohtaja Jaakko Hirvola.

Maan hallitus on sitoutunut tasapainottamaan julkisen sektorin taloutta esimerkiksi uudistamalla työmarkkinoiden rakenteita. Samalla se on luvannut vahvistaa muun muassa korkean tason tutkimus- ja innovaatiopolitiikkaa.  

– Kymmenet Teknologiateollisuuden jäsenyritykset ovat allekirjoittaneet sitoumuksen, jossa ne lupaavat lisätä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopanostuksiaan Suomessa. Tämä työ on vaikeasta taloustilanteesta huolimatta hyvässä käynnissä. Lisärahoituksesta riittävä osuus tulee kohdistua yritysvetoiseen tutkimukseen, jotta pysymme neljän prosentin uralla. Yritysten investoinnit tuovat Suomelle uutta kestävää kasvua ja työllisyyttä, ja yritykset tarvitsevat hyvin monialaisia osaajia. Suomi seisoo nyt näillä jaloilla, ja toivottavasti emme niihin itseämme ammu, Hirvola toteaa. 

Lisätiedot:

Toimitusjohtaja Jaakko Hirvola, puh. 0400 633 751 

Johtaja, pääekonomisti Petteri Rautaporras, puh. 050 304 2220 

Avainsanat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Teknologiateollisuus ry on elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen vaikuttajaorganisaatio, joka edistää Suomen keskeisimmän vientialan kilpailukykyä ja toimintaedellytyksiä. Suomalaisen teknologiateollisuuden päätoimialoja ovat elektroniikka- ja sähköteollisuus, kone- ja metallituoteteollisuus, metallien jalostus, suunnittelu ja konsultointi sekä tietotekniikka. Teknologiateollisuus vastaa 50 prosentista Suomen viennistä ja 65 prosentista tutkimus- ja kehitysinvestoinneista. Ala työllistää suoraan noin 330 000 ja välillisesti noin 700 000 suomalaista. Jatkuvasti kehittyvä ja ajassa elävä teknologiateollisuus luo perustan suomalaiselle hyvinvoinnille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Teknologiateollisuus ry

Teknologiateollisuus: Hallituksen lupaus yritysvetoisista TKI-panostuksista luo uutta kasvua16.4.2024 16:38:16 EEST | Tiedote

Teknologiateollisuus ry pitää hyvänä hallituksen kehysriihilupausta yritysvetoisten tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopanostusten (TKI) lisäämisestä. Vihreän siirtymän ja murrosteknologioiden tukeminen antaa suomalaiselle teknologiateollisuudelle mahdollisuuden uusien vientituotteiden ja -palveluiden synnyttämiseksi. Tämä luo edellytyksiä kestävälle kasvulle, uusille työpaikoille ja hyvinvoinnille tulevaisuudessa.

Teknologiateollisuuden yrityskysely: 40 % arvioi vähentävänsä investointeja Suomeen poliittisten lakkojen vuoksi – Myös irtisanomisiin joudutaan25.3.2024 09:00:00 EET | Tiedote

Peräti 40 prosenttia Teknologiateollisuuden jäsenkyselyyn vastanneista yrityksistä kertoo vähentävänsä investointeja Suomeen poliittisten lakkojen vuoksi. Suurista yrityksistä joka neljäs on jo siirtänyt lakon vuoksi tuotantoaan konsernin ulkomaisiin yksiköihin, ja joka kolmannessa yrityksessä henkilöstöä joudutaan lomauttamaan tai irtisanomaan. Laajojen lakkojen jatkuminen tulee vaikeuttamaan satojen teknologiateollisuusyritysten tuotantoa.

Vientiteollisuuden puheenjohtajat: SAK:n toiminta ei palvele Suomen ja suomalaisten etua – ”Neuvotteluissa sovitun työrauhan merkitys näyttää olevan hyvin pieni”20.3.2024 17:19:42 EET | Tiedote

Suomen suurimpien vientiliittojen Teknologiateollisuuden, Metsäteollisuuden ja Kemianteollisuuden hallitusten puheenjohtajat kantavat kasvavaa huolta poliittisten lakkojen vaikutuksista investointeihin, kansantalouteen sekä suomalaisten yhteishenkeen ja luottamukseen lähivuosina. Ammattiyhdistysliike murentaa toimillaan työrauhan arvon työntekijä- ja työnantajapuolen keskinäisessä vuorovaikutuksessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye