HUS

Tammisairaalan taideohjelma: Inhimillisyyttä ja elämyksiä sairaalaympäristössä

Jaa

Silmäsairauksiin keskittyvän Tammisairaalan taideohjelma rakentuu kolmen teeman ympärille: kaupunki, meri ja luonto. Vuonna 2025 avautuvan sairaalan ensimmäinen teos, Tuula Lehtisen Blur Circle, on jo nähtävissä rakennuksen julkisivussa.

Tuula Lehtisen julkisivuteos Blur Circle Tammisairaalan kaupunkiteemaisessa rakennusosassa.
Tuula Lehtisen julkisivuteos Blur Circle Tammisairaalan kaupunkiteemaisessa rakennusosassa. Marika Kokkinen-Eurén HUS

Tammisairaalan rakennuslupaa myöntäessä Helsingin kaupunki edellytti, että sen julkisivussa tulee olla taiteellisia elementtejä. Taidekuraattori Veikko Halmetoja kertoo hankkeen olleen poikkeuksellinen projekti. 

“Sairaalan julkisivu vaikuttaa niin merkittävästi kaupunkikuvaan. Yleensä on ihmisen itsensä valittavissa, kokeeko teoksen vai ei, mutta Tammisairaala on läsnä kaikkien alueella liikkuvien elämässä.” 

Julkisivun taidekilpailun voitti mosaiikkiteoksistaan tunnettu taiteilija Tuula Lehtinen, jonka puna-, sini- ja vihreäsävyiset teokset, eli kaupunkia, merta ja luontoa kuvaavat julkisivut, ovat jo nähtävissä Paciuksenkadun varrella. Taiteilijan tyylille uskollisena mosaiikkikuvioista koostuvat julkisivut leikittelevät hahmottamisella. 

“Näkemiseen liittyvä ajatusmaailma on tämänkin teoksen taustalla – miten pienemmistä ja suuremmista pikseleistä koostuvat mosaiikit hahmottuvat toistensa rinnalla. Teos näyttäytyykin eri tavoin eri katseluetäisyyksiltä tarkasteltuna”, kertoo Lehtinen. 

Julkisivuteokset syntyivät yhdessä taiteilijan pojan Ossi Lehtisen kanssa. Mosaiikkiteoksissaan Lehtinen käsittelee todelliseen valokuvaan pohjautuvaa luonnosta Ossi Lehtisen kehittämässä ohjelmistossa, jossa mosaiikkikuviointi herää henkiin. Vaikka Tammisairaalan julkisivuteoksen materiaalina on mosaiikin sijasta teollinen julkisivulaatta, yhdistää prosessi luovasti digitaalisen maailman perinteiseen käsityötekniikkaan. 

Näkemisen teema taiteessa

Lähtökohtana Tammisairaalan taiteessa on ollut tulevien potilaiden erilaiset näkörajoitteet ja näkemisen haasteet. Muun muassa kosketusaisti on nostettu vahvaan rooliin. Lastenosastolle sijoittuvat eläinaiheiset pronssiveistokset antavat nuoremmillekin taiteen kokijoille elämyksiä, vaikka potilaalla ei olisi täyttä näkökykyä. 

Vaatimuksena on ollut, että taide ei häiritse tai häikäise, ja kosketettavat teokset on helppo pitää puhtaana.  

Sairaalaan tilattujen teosten lisäksi Halmetoja valitsee HUSin taidetoimikunnan taidevalikoimasta yksittäisiä ripustettavia teoksia henkilökunnan toiveita kuunnellen. Tammisairaalaan siirtyy myös nykyisestä Silmä-korvasairaalasta henkilökunnalle rakkaita teoksia, kuten aikanaan silmälääkäreiden puolisoiden lahjoittama lyijylasimaalaus. 

Taide luo sairaalaympäristöön inhimillisyyttä

HUS saa toisinaan kritiikkiä siitä, että julkisia varoja käytetään taiteeseen. Mikä on taiteen arvo rakennushankkeissa ja potilaan hoidossa? 

Halmetojan mukaan taiteen arvo on aina suurempi kuin sen hinta – arvo syntyy siitä, miten se tuo henkilökunnan ja potilaiden arkeen elämyksiä ja kokemuksia, muistoja ja muistikuvia. Tammisairaalassa taidehankintojen hinta on noin 335 000 euroa, eli 0,20 prosenttia koko hankkeen 170 miljoonan kustannusarviosta. 

“Kaikissa sairaaloissa tarvitaan taidetta, eikä ole syytä ajatella, miksi silmäsairauksista kärsivät olisivat huonommassa asemassa taiteen kokijoina. Ihmiset, jotka joutuvat käyttämään sairaalapalveluja ja pääsevät niiden piiriin, ansaitsevat viihtyisän ympäristön”, painottaa Halmetoja. 

Taitelijalle julkisen taiteen tekeminen on tapa toteuttaa suuria ideoita, luoda jotakin pysyvää sekä kaikkien saavutettavissa olevaa taidetta. Sen avulla voidaan myös pehmentää kaupunkikuvaa tai ratkaista ympäristöön liittyviä haasteita. 

“Näyttelyt ovat ohimeneviä ja yleensä tiloissa, joissa monikaan ei niitä näe. Julkinen taide on demokraattista ja palvelee yhteiskuntaa laajemminkin”, sanoo puolestaan Lehtinen.

Lisätietoja medialle: 

HUSin mediapalvelun yhteystiedot 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tuula Lehtisen julkisivuteos Blur Circle Tammisairaalan kaupunkiteemaisessa rakennusosassa.
Tuula Lehtisen julkisivuteos Blur Circle Tammisairaalan kaupunkiteemaisessa rakennusosassa.
Marika Kokkinen-Eurén HUS
Lataa
Teos jatkuu vihreäsävyisenä luontoaiheisessa osassa.
Teos jatkuu vihreäsävyisenä luontoaiheisessa osassa.
Marika Kokkinen-Eurén HUS
Lataa
Tammisairaalan kaikki kolme rakennusta kuvattuna Paciuksenkadulta.
Tammisairaalan kaikki kolme rakennusta kuvattuna Paciuksenkadulta.
Marika Kokkinen-Eurén HUS
Lataa

Tietoa HUSista

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS – Vaikuttavinta hoitoa

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.

hus.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Jourvård för misshandlade utvecklad inom HUS – ny vårdkedja ger klarhet och stöd15.7.2025 12:48:26 EEST | Pressmeddelande

HUS har tagit i bruk en ny vårdmodell vid samjourerna i Pejas, Jorv och Mejlans som förbättrar vården av patienter som utsatts för våld. Målet med modellen är ett enhetligt tillvägagångssätt för att identifiera och undersöka våld samt hänvisa patienten till stödtjänster inom HUS. Den praktiska och tydliga verksamhetsmodellen säkerställer att alla som utsatts för våld får det stöd de behöver, oberoende av vilken jour de besöker.

Pahoinpideltyjen päivystyksellistä hoitoa kehitetty HUSissa – uusi hoitoketju tuo selkeyttä ja tukea15.7.2025 12:48:26 EEST | Tiedote

Peijaksen, Jorvin ja Meilahden yhteispäivystyksissä on otettu käyttöön uusi hoitomalli, joka parantaa väkivaltaa kokeneiden potilaiden hoitoa. Mallin tavoitteena on, että HUSissa on yhtenäinen toimintatapa väkivallan tunnistamiseen, tutkimiseen ja potilaiden ohjaamiseen tukipalveluihin. Käytännönläheinen ja selkeä toimintamalli varmistaa, että jokainen väkivaltaa kokenut saa tarvitsemansa tuen, riippumatta siitä, missä päivystyksessä hän asioi.

Emergency care of victims of violence developed at HUS – new care chain brings clarity and support15.7.2025 12:48:26 EEST | Press release

The Emergency Departments of Peijas, Jorvi and Meilahti have introduced a new care model that improves the treatment of patients who have experienced violence. The model is aimed at ensuring a uniform practice for recognizing violence, examining the patients and referring them to support services. A practical and clear operating model ensures that everyone who has experienced violence receives the support they need, regardless of which emergency department they visit.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye