Insinööriliitto IL ry

Ikääntyvien työntekijöiden asema syytä selvittää

Jaa

Insinööriliitto esittää, että hallitus asettaa selvityshenkilön etsimään keinoja ikääntyvien aseman parantamiseen työmarkkinoilla. Liiton mielestä samassa yhteydessä on syytä selvittää, mitä ikääntyneiden työntekijöiden taloudelliselle asemalle tapahtuu, kun työttömyys osuu kohdalle.

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo Insinööriliitto

Ikääntyneiden työntekijöiden uudelleentyöllistyminen on ollut ongelma Suomessa jo pitkään, mikä käy ilmi erilaisista tilastoista. Ikääntyneet työntekijät ovat valitettavan usein myös eturivissä, kun yritysten muutosneuvotteluissa etsitään irtisanottavia henkilöitä.

– Töiden loppuminen on aina kova paikka ihmiselle. Elämä ja talous joutuu erityisen tiukoille silloin, kun mahdollisuudet uuden työn löytymiseen ovat tavallista heikommat. Osin tästä syystä ikääntyneillä työntekijöillä on ollut työttömyysturvassa erityisiä ikäsidonnaisia etuuksia, joista nyt ollaan luopumassa. Tämä ei saa ajaa pitkän työuran tehneitä ihmisiä kohtuuttomiin tilanteisiin, Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo sanoo.

Hänen mielestään erillistä selvitysmiestä tarvitaan selvittämään niitä keinoja, joilla voidaan varmistaa ikääntyvien työntekijöiden asema yritysten muutosneuvotteluissa. Uusia lääkkeitä tarvitaan myös niihin tilanteisiin, joissa ikääntynyt työntekijä on joutunut työttömäksi.

­– Selvitysmiehen asettamisella on kiire, jotta keinoja voidaan saada käyttöön kuluvan vaalikauden aikana.

Salon mukaan karu totuus on, että ikääntyneen, kokeneen ja osaavan työntekijän kohtaloksi usein jää täyttää ahkerasti ja kuuliaisesti työhakemuksia ilman ensimmäistäkään yhteydenottoa työnantajilta.

– Ikääntyvien työntekijöiden kohtelu on todellinen ongelma suomalaisilla työmarkkinoilla. Suomella ei kuitenkaan olisi varaa minkäänlaiseen ikäsyrjintään ottaen huomioon eri aloja jäytävän osaajapulan. Työelämän ikäsyrjintä kohtelee ihmisiä kaltoin ja on potku talouskasvun nilkoille, Salo sanoo.

Salon mukaan ensisijainen tavoite on löytää keinoja ikääntyvien työntekijöiden työurien pidentämiseen ja työllistymisen helpottumiseen kestävällä tavalla.

– Toissijaisesti on estettävä se, että ikääntyvät, usein pitkän ja kunniakkaan työuran tehneet ihmiset eivät joudu työuransa viimeisinä vuosina kohtuuttomaan taloudelliseen asemaan, kun työttömyys osuu kohdalle. Näin voi käydä, kun järjestelmiä ollaan muuttamassa vailla tarkkaa tietoa siitä, miten muutokset ihmisiä kohtelevat, Salo toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:


puheenjohtaja Samu Salo 040 184 2290

Linkit

Insinööriliitto on akavalainen ammattijärjestö, johon kuuluu jäsenjärjestöjen kautta 75 000 jäsentä. Jäsenet ovat insinöörejä ja muita tekniikan asiantuntijoita sekä insinööriopiskelijoita. Insinööriliitto tekee työtä parempien työpäivien puolesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye