Ateneumin taidemuseo / Konstmuseet Ateneum / Ateneum Art Museum

Taiteilijaryhmä IC-98:n uusi lyhytelokuva esillä Fokus-salissa

Jaa

Ateneumin taidemuseon Fokus-salissa nähdään 27.2.–28.4.2024 taiteilijaryhmä IC-98:n lyhytelokuva Impivaara Uusi maailma (2024). Patrik Söderlundin (s. 1974) ja Visa Suonpään (s. 1968) muodostaman taiteilijaryhmän elokuva on näynomainen kuvitelma Aleksis Kiven klassikosta Seitsemän veljestä (1870). Elokuva pohtii ihmisen toimintaa luonnon herrana.

Kuva eläimen silmästä, josta heijastuu metsää ja taivaalla lentävän lentokoneen jälki.
IC-98: Impivaara – uusi maailma (yksityiskohta). Kuva: IC-98

Lyhytelokuva katsoo Seitsemää veljestä 2020-luvun näkökulmasta


”Mutta katsos kun mies taitaa aatella mitä hän tahtoo,

aatella itsensä koko maailman herraksi tai tönkeileväksi sontiaiseksi.

Kas hän taitaa aatella kuolleiksi Jumalan, perkeleet, enkelit

ja koko ihmissuvun ja elikot maassa, meressä ja ilmassa,

aatella maan, helvetin ja taivaan katoovan – –

ja pimeyden astuvan sijaan – –." 

– Aleksis Kivi, Seitsemän veljestä (1870)
 
Elokuvan lähtökohtana ovat Seitsemän veljeksen Impivaaraan sijoittuvat luvut, jotka yhdistyvät kehämäisesti ja liittävät yhteen menneisyyden ja sepitteellisen tulevaisuuden. Lyhytelokuva tarkastelee romaania kulttuurimme energeettisen perustan, lajien välisen yhteiselon ja ympäristökriisistä ponnistavien tulevaisuuksien näkökulmasta. Tapahtumat alkavat 1700-luvun isojaosta ja päättyvät postfossiiliselle 2100-luvulle.
 
Elokuvan silmänkantamattomat maisemat luovat mielleyhtymän Suomen taiteen ikonisiin maisemakuvauksiin, kuten Eero Järnefeltin maalauksiin Kolilta. Ne korostavat, että ihminen on osa luontoa ja sen vuorovaikutusverkostoja, ei kaiken keskipiste.

Aleksis Kiven Seitsemää veljestä ovat tulkinneet monien eri alojen taiteilijat, kukin oman aikansa näkökulmasta. Elokuvan lisäksi Fokus-salissa nähdään kolme Akseli Gallen-Kallelan (1865–1931) luonnosta Seitsemän veljeksen kuvitukseksi (1908).

IC-98:n lyhytelokuvan kesto on 26 minuuttia. Sen esitykset alkavat aina puolen tunnin välein klo 10.15 alkaen. Viimeinen esitys alkaa arkisin klo 19.15 ja viikonloppuisin klo 16.15.

Ateneumin osalta näyttelystä on vastannut intendentti Sointu Fritze. Katso koko näyttelytyöryhmä

Elokuvan on tuottanut Testifilmi Oy. Sitä ovat tukeneet Suomen elokuvasäätiö, AVEK, Yle ja Taiteen edistämiskeskus. Yhteistyökumppanina toimii Genelec.

Teoksen teemat liittyvät Ajan kysymys -kokoelmanäyttelyyn

IC-98:n lyhytelokuvan teemat ovat samoja Ateneumin toisessa kerroksessa esillä olevan Ajan kysymys -kokoelmanäyttelyn kanssa. Myös Ajan kysymys nostaa esiin kysymyksiä ihmiskeskeisen maailmankuvan oikeutuksesta, aineelliselle kasvulle rakentuvan modernin elämänmuodon ristiriitaisuuksista sekä suomalaisuutta määrittävistä käsityksistä.

Fokus-sali esittelee tiiviitä nostoja Ateneumin kokoelmien taiteilijoista tai teemoista. Fokus-sali sijaitsee museon toisessa kerroksessa kokoelmanäyttelyn yhteydessä.

Ateneumissa on nähty viime vuosina nykytaidetta eri näyttelyissä. Tällä hetkellä Ajan kysymyksessä on 1800- ja 1900-lukujen taiteen lisäksi esillä Sirpa Alalääkkölän, Petri Ala-Maunuksen ja Toni R. Toivosen teoksia Kansallisgallerian kokoelmista.

IC-98:n taide käsittelee luontoon ja sen tulevaisuuteen liittyviä teemoja

IC-98 on taiteilijaryhmä, jonka muodostavat Visa Suonpää (s. 1968) ja Patrik Söderlund (s. 1974). 26 vuotta kestäneen yhteistyönsä aikana he ovat toteuttaneet taidejulkaisuja, paikkasidonnaisia teoksia, julkisia tilaustöitä sekä liikkuvan kuvan installaatioita. Viimeaikaisessa työskentelyssään ryhmä on käsitellyt elollisen ja elottoman luonnon suhdetta sekä ympäristötuhon ja ihmisenjälkeisen maailman tulevaisuuden teemoja. IC-98 edusti Suomea Venetsian biennaalissa vuonna 2015.
 


Taiteilijaryhmän verkkosivut

IC-98 median edustajien tavattavissa tiistaina 27. helmikuuta

Median edustajat ovat tervetulleita tutustumaan elokuvaan ja haastattelemaan taiteilijoita Ateneumiin tiistaina 27. helmikuuta. Sovithan ajan haastattelulle erikseen.

Lisätiedot: Viestintäpäällikkö Anna Kari, puh. 040 717 8185, anna.kari [a] ateneum.fi

Kuvat: press.ateneum.fi  

Ateneumin taidemuseo


Aukioloajat:
Ti–pe klo 10–20 | La, su klo 10–17 | Ma suljettu

Sisäänpääsymaksut: Normaali pääsylippu lippukassalta 22 € | Normaali pääsylippu verkosta 20 € | Alennettu pääsylippu 12 € | 18–24-vuotiaat 12 € | Alle 18-vuotiaat maksutta| Vapaa pääsy Museokortilla

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva eläimen silmästä, josta heijastuu metsää ja taivaalla lentävän lentokoneen jälki.
IC-98: Impivaara – uusi maailma (yksityiskohta).
Lataa
Mustavalkoinen kuva. Kaksi kauluspaitoihin pukeutunutta hymyilevää miestä, katsovat ohi kameran.
IC-98. Kuva: Linda Svarfvar.
Lataa

Linkit

Kansallisgalleria on kuvataiteen valtakunnallinen museo. Se ylläpitää kolmea Suomen tunnetuimmista museoista, jotka ovat Ateneumin taidemuseo, Nykytaiteen museo Kiasma ja Sinebrychoffin taidemuseo. Lisäksi se hallinnoi kansallista taidekokoelmaa sekä siihen liittyvää arkistoa, rakentaa kulttuuriperintöä ja edistää taiteellista sivistystä. 

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ateneumin taidemuseo / Konstmuseet Ateneum / Ateneum Art Museum

The Ateneum’s 2024 exhibitions seek the essence and explore the big questions of life and death28.11.2023 09:30:00 EET | Press release

A retrospective exhibition of works by a master depicter of nature and people, Eero Järnefelt, who was always looking for emotion and truth, will be staged on the third floor of the Ateneum from 5 April to 25 August 2024. On 4 October, the third-floor exhibition space will see the opening of an exciting exhibition contrasting medieval and modern art: Gothic Modern.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye