Jyväskylän yliopisto

Nuorten väliset erot liikuntataidoissa sekä fyysisessä kunnossa ja aktiivisuudessa säilyvät murrosiän läpi

Jaa

LitM Iiris Kolunsarka tutkii liikuntapedagogiikan väitöksessään yhteyksiä motorisen pätevyyden, koetun motorisen pätevyyden, fyysisen kunnon, fyysisen aktiivisuuden ja kehon painoindeksin välillä murrosiässä. Lisäksi tutkimuksessa tarkasteltiin urheiluseuraharrastamisen yhteyttä nuoren kunnon ja painoindeksin kehitykseen. Kolunsaran väitöskirja koostuu pitkittäistutkimuksesta, joihin on kerätty aineistoa yli tuhannelta nuorelta 5. luokalta yläasteen loppuun.

Väitöskirjatutkija Iiris Kolunsarka
Väitöskirjatutkija Iiris Kolunsarka

Nuorten ylipaino, vähäinen fyysinen aktiivisuus ja heikko fyysinen toimintakyky ovat huolestuttavia ilmiöitä sekä maailmanlaajuisesti että Suomessa. Fyysinen aktiivisuus muovautuu osaksi yksilön elämäntapaa jo varhaisessa elämänvaiheessa, sillä lapsuudessa opitut liikuntataidot luovat perustan myöhemmälle liikkumiselle. Tästä syystä on tärkeää ymmärtää liikuntataitojen, liikkumisen ja näihin liittyvien tekijöiden kehitystä nuoruudessa. 

Liikuntataidot eivät yksin riitä fyysisen aktiivisuuden ylläpitoon murrosiässä 

Väitöskirjatutkimus osoittaa, että nuorien heikommilla liikuntataidoilla on yhteys alhaisempaan koettuun liikunnalliseen pätevyyteen, heikompaan fyysiseen kuntoon, vähäisempään fyysiseen aktiivisuuteen ja todennäköisempään ylipainoon. Tulokset viittaavat lisäksi siihen, että nuoret säilyttävät nämä ominaisuudet läpi murrosiän, jolloin myös yksilöiden väliset erot säilyvät ajassa. Mikäli lapsuudessa on ajautunut tällaiseen negatiiviseen liikuntaan osallistumisen kierteeseen, on sen muuttaminen murrosiän aikana hyvin epätodennäköistä. 

Tutkimus kuitenkin paljastaa, että fyysinen aktiivisuus vähenee eniten heillä, joilla on 11-vuotiaana korkein fyysinen aktiivisuus sekä parhaimmat liikuntataidot. Pelkät hyvät liikuntataidot eivät siis riitä vain myös muut tekijät, kuten sosiaaliset suhteet ja urheiluseuraharrastaminen, vaikuttavat merkittävästi fyysisen aktiivisuuden kehitykseen murrosiässä. Väitöskirjatutkimus osoitti konkreettisesti, että urheiluseuraharrastamisen lopettaminen oli yhteydessä fyysisen kunnon tasaantumiseen, kun taas sen jatkaminen edisti kunnon kehitystä. Huolestuttava havainto oli se, että fyysisen kunnon vähäinen kehitys ja aktiivisuuden jyrkempi lasku olivat yhteydessä suurempaan kehon painoindeksin nousuun murrosiässä. 

Yhtenäiset liikunnan edistämistoimet eivät välttämättä kohtaa kaikkien tarpeita 

Nuoret ovat keskenään hyvin erilaisia. Tulevaisuudessa olisi harkittava yksilöllisempiä toimenpiteitä, jotka voivat tukea liikuntaan osallistumisen positiivista kehitystä lapsuudessa ja mahdollistaa merkityksellisen liikkumisen kaikille nuorille, riippumatta heidän kunnostaan, taitotasostaan tai painostaan. Suomalainen koulujärjestelmä ja koululiikunta tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden edistää liikuntaa ja liikkumistaitoja, tavoittaen lähes kaikki lapset ja nuoret. Urheiluseuroilla on myös valtava potentiaali toimia liikunnan edistämisen eturintamassa. Kuitenkin on huomioitava, että vaikka urheiluseurat alun perin tavoittavat laajan joukon lapsia, monen liikuntaharrastus päättyy murrosiän myötä. 

Nuorten liikunnan vähenemisen taustalla vaikuttavat kuitenkin ennen kaikkea yhteiskunnan muutokset. Nyky-yhteiskunnassa liikkumisen tarve on vähentynyt entisestään. Siksi tällaisissa ponnistuksissa tarvitaan laajaa yhteiskunnallista osallistumista niin vanhemmilta, valmentajilta, opettajilta kuin päättäjiltä. Yhteistyöllä voidaan luoda kestäviä ratkaisuja, jotka innostavat ja tukevat nuoria liikkumaan edistäen samalla heidän fyysistä toimintakykyään. 

Väitöskirjatutkimusta ovat rahoittaneet Opetus- ja kulttuuriministeriö, Ellen ja Artturi Nyyssösen säätiö sekä USA:n tutkimusvierailun osalta Fulbright Finland säätiö. 

Iiris Kolunsarka on kotoisin Helsingistä ja hän kirjoittanut ylioppilaaksi Helsingin luonnontiedelukiosta vuonna 2013. Hän valmistui Jyväskylän yliopistosta Liikuntatieteiden maisteriksi vuonna 2020. Väitöskirjatutkimuksen hän aloitti tammikuussa 2021. 

LitM Iiris Kolunsarkan väitöskirja “Developmental associations of physical activity, motor competence, perceived motor competence, health-related fitness, and weight status through adolescence: A 4-year follow-up study” tarkastustilaisuus pidetään lauantaina 17.2.2024 klo 12.00 Seminaarinmäellä salissa S212 Vastaväittäjänä toimii professori Matthieu Lenoir (University of Ghent, Belgia) ja kustoksena apulaisprofessori Timo Jaakkola (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti. 

Väitöstilaisuutta voi seurata verkkovälitteisesti: https://r.jyu.fi/dissertation-kolunsarka-170224 

Julkaisutiedot: 

Väitöskirja "Developmental associations of physical activity, motor competence, perceived motor competence, health-related fitness, and weight status through adolescence: A 4-year follow-up study" on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9918-6  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Iiris Kolunsarka, iiris.a.kolunsarka@jyu.fi

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös: Koneoppiminen auttaa ennustamaan ylipainoa ja kestävyyskuntoa - apua ennaltaehkäisevien hoitojen kehittämisessä22.2.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopistossa tehdyssä väitöstutkimuksessa selvitettiin tekoälyn ja koneoppimisen mahdollisuuksia kestävyyskunnon ja ylipainon ennustamisessa sekä henkilökohtaisen terveysindeksin kehittämisessä. Kokonaisuutena koneoppiminen mahdollistaa yksilölle parempien hoitomuotojen valitsemisen sekä hoitojen kehittämisen ennaltaehkäisevämpään suuntaan.

Emeritusprofessori Pekka Neittaanmäki sanoo, ettei Suomi hyödynnä tarpeeksi tohtorien osaamista21.2.2024 07:00:00 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopiston emeritusprofessori Pekka Neittaanmäki sanoo, että päästäkseen opetus- ja kulttuuriministeriön tohtorikoulutukselle asettamiin työllistymistavoitteisiin, Suomessa pitää vaatia korkeatasoisiin julkisiin virkoihin tohtorinkoulutusta ja että julkisella rahoituksella tehtävään tutkimukseen pitää palkata tutkijankoulutuksen saaneita henkilöitä. OKM uutisoi äskettäin tohtorikoulutuksen pilotista, jonka tavoitteena on kouluttaa aiempaa enemmän huippuosaajia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye