Keski-Suomen ELY-keskusKeski-Suomen ELY-keskusKeski-Suomen ELY-keskusKeski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomeen vajaa 600 hehtaaria uusia suojelualueita v.2023

Jaa

Viime vuonna Keski-Suomessa suojeltiin metsänomistajien vapaaehtoisuuteen perustuvassa METSO-ohjelmassa noin 204 hehtaaria luonnonsuojelullisesti arvokkaita metsäalueita. Lisäksi Helmi-elinympäristöohjelman avulla suojeltiin noin 344 hehtaaria pääosin suoalueita, jotka kuuluvat Keski-Suomen maakuntakaavan suojeluvaraus- ja soidensuojelun täydennysehdotuksen rajauksiin. Lisäksi suojeltiin noin 20 hehtaaria Natura 2000 -verkoston kohteita. 

Keuruun ja Jämsän rajamailla sijaitseva Lempaatsuo on laaja keskeltä lähes puuton suoalue.
Keuruun ja Jämsän rajamailla sijaitseva Lempaatsuo on laaja keskeltä lähes puuton suoalue. Johanna Hallman / Keski-Suomen ELY-keskus

Valtiolle suojelualueeksi hankittiin METSO-ohjelman kohteena Viitasaaren Haaralasta noin 50 hehtaarin kokoinen alue, joka on suureksi osaksi vanhaa kuusivaltaista sekametsää. Kohteeseen kuuluu myös korpisoita ja lettoa. Viitasaarelta suojeltiin myös Rauskajärven itärannalta noin 8 hehtaarin alue iäkästä kalliokkometsää. Äänekoskella Sumiaisten Hitonhaudan suojelukohde laajeni noin 18 hehtaaria länsiosassa tehdyn kiinteistökaupan myötä.

Vuoden 2023 merkittävimpiin soidensuojelukohteisiin lukeutuu Keuruun ja Jämsän rajamailla sijaitseva Lempaatsuon alue, joka on pinta-alaltaan 172 ha. Suo on kasvillisuudeltaan ja -lajistoltaan sekä pienvesiensä puolesta valtakunnallisesti arvokas luontokohde. Lempaatsuo oli vähällä joutua turvetuotantoalueeksi reilu kymmenen vuotta sitten. Nyt tehdyn suojelupäätöksen myötä suo on suojeltu lähes kokonaan. Soidensuojelua edistettiin merkittävästi myös Kyyjärvellä Peuralamminnevan Natura-alueen tuntumassa usean tilan suojeluratkaisuilla.

Jyväskylässä suojeltiin Päijänteen itäpuolelta Iilijärven Natura 2000 -ohjelmaan kuuluva noin viiden hehtaarin vanhan metsän alue. Lisäksi suojeltiin reilun 50 hehtaarin alue Jääskelän Natura-alueen läheisyydestä.

Saarijärvellä suojeltiin Ranta-Hännilässä Saarijärven reitin maisemassa näkyvät kaksi vanhan metsän aluetta. Nämä suojelukohteet rajautuvat olemassa oleviin luonnonsuojelualueisiin.

Pienempiä suojelualueita perustettiin kuluneena vuonna ympäri Keski-Suomea Jämsään, Laukaaseen, Joutsaan, Hankasalmelle ja Pihtiputaalle ja Multialle. Keski-Suomen ELY-keskus on METSO-ohjelman yhteydessä suojellut maakunnassa jo yli 7 000 hehtaaria. METSO-ohjelmaa on toteuttanut myös Metsähallitus, joka on osoittanut metsätalouden piirissä olleita alueita suojeluun n. 1 200 ha. Keski-Suomessa on tästä syystä päästy jo tässä vaiheessa METSO-ohjelman maakuntakohtaiseen pinta-alatavoitteeseen eli noin 8400 ha suojeltuun pinta-alaan. METSO-ohjelman toteuttaminen jatkuu kuitenkin vielä 2025 vuoden loppuun asti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keuruun ja Jämsän rajamailla sijaitseva Lempaatsuo on laaja keskeltä lähes puuton suoalue.
Keuruun ja Jämsän rajamailla sijaitseva Lempaatsuo on laaja keskeltä lähes puuton suoalue.
Lataa
Iäkästä kuusivaltaista sekametsää.
Viitasaaren suojelualueen iäkästä kuusivaltaista sekametsää.
Lataa
Lempaatsuolla esiintyy arvokkaiksi pienvesikohteiksi luokiteltuja puroja ja lampia.
Lempaatsuolla esiintyy arvokkaiksi pienvesikohteiksi luokiteltuja puroja ja lampia.
Lataa
Vanhaa suojeltua metsää Saarijärven reitin varrelta.
Vanhaa suojeltua metsää Saarijärven reitin varrelta.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

ELY-keskuksen logo.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomeen odotettavissa selvästi keskimääräistä suurempia tulvia lumisen talven takia – osassa järviä tulvahuippu jo saavutettu17.4.2024 13:32:13 EEST | Tiedote

Aikaisen kevään takia vedenkorkeushuiput osuvat tänä vuonna tavanomaista varhaisempaan ajankohtaan. Tilanteen kehittymistä kannattaa seurata ja käydä tarkastamassa tilanne omalla rantakiinteistöllä. Irtotavarat kannattaa kerätä rannalta suojaan sekä tarkistaa laitureiden ja veneiden kiinnitykset. Myös matalilla rantateillä ajamista on syytä välttää.

Keski-Suomen ELY-keskuksen tienpidon ja liikenteen suunnitelma on julkaistu – vuonna 2024 tienpitoon on Keski-Suomessa käytössä noin 11 miljoonaa euroa edellisvuotta enemmän5.4.2024 08:30:00 EEST | Tiedote

Vuonna 2024 tienpitoon on Keski-Suomessa käytössä kaikkiaan 50,2 miljoonaa euroa, mikä on noin 11 miljoonaa euroa edellisvuotta enemmän. Rahoituksen kasvua vuodelle 2024 selittää päällysteiden korjauksiin eduskunnan myöntämä 250 miljoonan euron lisärahoitus, josta Keski-Suomen ELY-keskuksen osuus on 14,3 miljoonaa euroa. Lisärahoituksella pystytään korjaamaan maanteiden sekä kävely- ja pyöräilyväylien päällysteitä viime vuosia enemmän ja poistamaan osittain korjausvelkaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye