Aalto-yliopisto

Aalto-yliopisto tarjoaa uutta dokumenttielokuvaansa yritysten ja yhteisöjen käyttöön – Ainutlaatuinen teos paljastaa, miten luova prosessi etenee

Jaa

Yliopiston tuottama dokumentti näyttää 30 tapaa käyttää luovuutta työkaluna, ja haastaa työyhteisöt kehittämään omaa luovuuttaan.

Ihminen sukeltaa veden alla niin, etteivät hänen jalkansa näy.
Kuva Radical Creatives -dokumenttielokuvan kuvauksista. Hayley Lê / Aalto-yliopisto

Maailman talousfoorumi listasi viime vuoden Future of Jobs -raportissaan luovuuden tärkeimmäksi työelämätaidoksi. Aalto-yliopisto kannustaakin nyt suomalaisia työpaikkoja kehittämään luovuusosaamistaan. Ensimmäinen askel on tehty helpoksi: kuka tahansa voi järjestää tunnin mittaisen Radical Creatives -elokuvan näytöksen omalla työpaikallaan tai yhteisössään.

Emilia Hernesniemen ohjaama Radical Creatives -dokumenttielokuva on tutkielma ihmisistä, jotka ovat päättäneet muuttaa nykytilaa.

Miten luovuutta käytetään aivotutkijan, kasvuyrittäjän, muotoilijan, jäätutkijan, rauhanneuvottelijan, filosofin tai taloustieteen professorin työssä? Elokuvassa yli 30 ihmistä pohtii radikaalisti luovan toiminnan ominaisuuksia – ja löytää niistä paljon yhdistäviä tekijöitä.

Käytämme luovuuttamme, kun kokeilemme uusia tapoja tehdä tuttua asiaa. Radikaali luovuus taas muuttaa vallitsevan toimintamallin, kuten esimerkiksi kännykät korvasivat lankapuhelimet.

Vahva elektroniikkaosaaminen mahdollisti piensatelliitit

Yksi elokuvan tarinoista kertoo suomalaisesta piensatelliittiteollisuudesta, joka on kasvanut vauhdilla viidentoista vuoden aikana vahvan elektroniikkaosaamisen päälle.  

Vuonna 2010 professori Jaan Praks tarttui ideaan Suomen ensimmäisen satelliitin rakentamisesta, koska avaruustekniikan erikoistyökurssille kaivattiin haastavaa projektia. Seitsemän vuotta myöhemmin, juhannusaattona 2017, neljän kilon painoinen nanosatelliitti Aalto-1 laukaistiin vihdoin avaruuteen. Vuonna 2024 opiskelijoiden perustama Iceye on Nasan ja ESA:n virallinen alihankkija

”Radikaalin luovuuden ytimeen kuuluu rajojen rikkominen”, Jaan Praks sanoo.

”Eikä ytimessä kuulu miettiä, miltä toiminta näyttää ulkoapäin, kun työskentelee tärkeäksi kokemansa asian puolesta.” 

Radical Creatives -elokuvan viesti on inhimillinen ja toiveikas. Elokuva tuo esiin luovaa ja kokeilevaa työskentelykulttuuria, joka on avoin, monikulttuurinen ja hierarkialtaan matala. Tutkimusten mukaan juuri tällaisissa olosuhteissa luovuus kukoistaa. Isotkin muutokset muuttuvat mahdollisiksi.  

Dokumentissa ääneen pääsevät erityisesti opiskelijat. Kannustavan yhteisön tuella elokuvan ihmiset uskaltavat tehdä asioita, joita he eivät voineet kuvitella tekevänsä.

Aalto-yliopisto haastaa työpaikat kehittämään luovuustaitoja

Radical Creatives -elokuva on keskustelunavaaja.

”Haluamme hälventää luovuuteen liittyvää salaperäisyyttä. Luovuutta voi oppia, ja sen lainalaisuuksia tulisi ymmärtää yhteiskunnan kaikilla aloilla. Ytimessä ovat kokeilut, yritteliäisyys, epävarmuuden ja epäonnistumisten sietäminen sekä vastuun ottaminen omasta työstään”, sanoo Aalto-yliopiston radikaalista luovuudesta vastaava johtaja Riikka Mäkikoskela.

Luovuuden kehittäminen on tunnistettu kriittiseksi osaamiseksi monella yhteiskunnan alueella. Organisaation luovuuden ja muutoskyvyn kasvattamiseen ovat ensimmäisten joukossa sitoutuneet Fiskars-konserni ja Espoon kaupunki.

Fiskars juhlistaa tänä vuonna 375-vuotista taivaltaan.

”Tavoitteemme on luoda edistyksellistä muotoilua, joka tekee arjesta ainutkertaista. Luovuus on tämän tavoitteen liikkeellepaneva voima. Kannustamalla työntekijöitämme luovuuteen voimme paitsi kehittää uusia tuotteita ja palveluita, myös vastata muutoksiin nopeammin. Luovuutta vaaliva yrityskulttuuri antaa yksilöille mahdollisuuden löytää koko potentiaalinsa – ja olla sitoutuneempia työhönsä”, sanoo Anna Mindelöf, Fiskars-konsernin henkilöstöjohtaja.

Espoon kaupunki haluaa olla julkisen sektorin uudistumisen kärjessä ja kehittää kansainvälistä innovaatioverkostoaan.

”Espoossa on paljon kansainvälisiä ammattilaisia perheineen, mutta haasteet oman yhteisön ja työpaikan löytymisessä sekä suomen kielen oppimisessa vaikuttavat heidän halukkuuteensa jäädä Suomeen. Viime vuonna pidetyssä radikaalin luovuuden kesäkoulussa haimme keinoja, miten voimme auttaa heitä kiinnittymään Espooseen. Saamamme ideat vievät työtämme eteenpäin”, Espoon kaupungin elinkeinojohtaja Harri Paananen kertoo.

Syksyllä 2024 Aalto-yliopisto julkaisee avoimen verkkokurssin luovan työskentelyn perusteista. Vuonna 2024 käynnistyi myös Business Finlandin rahoittama Luova loikka -tutkimus, jossa kehitetään työkaluja organisaatioiden luovuuden mittaamiseen ja kehittämiseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Luovan osaamisen kehityshaaste:
Riikka Mäkikoskela, Head of Radical Creativity
riikka.makikoskela@aalto.fi
+358 45 131 3562

Radical Creatives -elokuvaan liittyvät tiedustelut:
Milla Kokko, vastaava tuottaja
milla.kokko@aalto.fi
+358 40 8600277

Kuvat

Ihminen seisoo harmaan seinän edustalla kädet puuskassa ja katsoo kameraan.
Elokuvan ohjaaja Emilia Hernesniemi on aiemmin palkittu parhaan lyhytelokuvan Jussi-palkinnolla.
Lataa
Alaston ihminen poseeraa maalaustunnilla.
Kuva Radical Creatives -dokumenttielokuvan kuvauksista.
Lataa
Sivukuva ihmisestä istumassa työpöydän takana. Etualalla opetusmateriaalina käytettäviä leluja.
Elokuvan kuvauksia Espoon Otaniemessä. Kohtauksessa haastateltavana professori Pauliina Ilmonen.
Lataa
Haalaripukuisia opiskelijoita seisomassa, taustalla punatiilinen rakennus.
Dokumentissa ääneen pääsevät erityisesti opiskelijat. Kuva elokuvan kuvauksista Espoon Otaniemessä.
Lataa
Ihminen istuu etualalla, takana lapsi katsoo ikkunan läpi ja näyttää kieltään.
Aalto-yliopistossa opiskeleva Saban Ramadani Radical Creatives -elokuvan kuvauksissa. Taustalla yksi elokuvan nuoremmista esiintyjistä.
Lataa
Kaksi ihmistä seisoo nakkikioskin edessä ja nauraa.
Elokuvan kuvauksia Espoon Otaniemessä. Kohtauksessa mukana Iceyen toimitusjohtaja Rafal Modrzewski (vas.) ja professori Jaan Praks.
Lataa
Ryhmä ihmisiä istuu kivisillä portailla kahdessa rivissä.
Elokuvan tuotantoryhmä kuvattuna Otaniemessä. Kuvaaja Iiris Sjöblad ylärivin keskellä, ohjaaja Emilia Hernesniemi alarivissä toinen vasemmalta.
Lataa

Linkit

Tietoa julkaisijasta

Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu 13 000 opiskelijaa ja yli 4 500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye