Suomen Apteekkariliitto

Apteekkariliitto kannattaa rokotusoikeuden antamista farmaseuteille ja proviisoreille

Jaa

Liiton mukaan rokotusoikeuden laajentamisella voidaan parantaa rokotusten saavutettavuutta ja rokotuskattavuutta sekä helpottaa henkilöstötilannetta muualla terveydenhuollossa.

Rokotusoikeuden laajentamisen tavoitteena on täydentää julkisen terveydenhuollon palveluverkostoa ja turvata rokottavan henkilöstön riittävyyttä erityisesti haja-asutusalueilla.
Rokotusoikeuden laajentamisen tavoitteena on täydentää julkisen terveydenhuollon palveluverkostoa ja turvata rokottavan henkilöstön riittävyyttä erityisesti haja-asutusalueilla. Apteekkariliitto/Roni Rekomaa

Suomen Apteekkariliitto kannattaa rokotusoikeuden antamista farmaseuteille ja proviisoreille. Liiton mukaan rokotusoikeutta laajentamalla voidaan parantaa rokotusten saavutettavuutta ja rokotuskattavuutta sekä helpottaa henkilöstötilannetta muualla terveydenhuollossa. 

Sosiaali- ja terveysministeriö on ehdottanut, että rokotusasetusta muutettaisiin niin, että jatkossa myös proviisorit ja farmaseutit olisivat oikeutettuja antamaan rokotuksia pistoksina säädetyin edellytyksin.  

– Rokotusoikeuden laajentaminen apteekin farmaseuttiselle henkilöstölle tukee myös hyvin apteekkien toimintaa osana muuta terveydenhuoltoa, Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Inka Puumalainen toteaa. 

Apteekkariliiton tammikuussa 2024 tekemän selvityksen mukaan suurin osa (79 %) apteekkareista suhtautuu myönteisesti farmaseuttien ja proviisorien oikeuteen antaa rokotuksia. Yli puolet apteekkareista on kiinnostunut rokotusten järjestämisestä, mikäli sille on taloudelliset edellytykset. 

Apteekeissa rokottaminen edellyttää terveyspalveluyrityksen perustamista 

Farmaseuttien ja proviisorien rokotusoikeus ei automaattisesti tuo apteekeille oikeutta rokottaa. Rokotusten järjestäminen edellyttäisi jatkossakin erillisen terveyspalveluyrityksen perustamista apteekin yhteyteen. 

Tällä hetkellä Suomessa on reilu 800 apteekkitoimipistettä, ja niistä vain noin kolmessakymmenessä toimii apteekkarin perustama erillinen terveyspalveluyritys, eli Terveyspiste. 

– Apteekin Terveyspisteiden perustamista on tähän saakka haastanut muun muassa aluehallintovirastojen tiukat tilavaatimukset, toiminnan käynnistämisen työläys ja toiminnan vaativat resurssit. Jos apteekin yhteyteen perustetaan Terveyspiste, toiminnan on oltava apteekille kannattavaa, Puumalainen kertoo.  

Apteekit voivat keventää julkisen terveydenhuollon taakkaa 

Rokotusoikeuden laajentamisen tavoitteena on täydentää julkisen terveydenhuollon palveluverkostoa ja turvata rokottavan henkilöstön riittävyyttä erityisesti haja-asutusalueilla. Jatkossa hyvinvointialueet voisivat tarvittaessa sopia rokotustoiminnan laajentamisesta esimerkiksi apteekkien Terveyspisteisiin. Tämä mahdollistaisi rokotustoiminnan jatkumisen lähipalveluna silloinkin, jos paikkakunnalta lakkautettaisiin terveysasema.  

Inka Puumalainen huomauttaa, että apteekeilla on potentiaalia tukea muuta terveydenhuoltoa muuallakin kuin rokotustoiminnassa. Hän sanoo, että apteekkien yli 800 toimipisteen ja 5 500 farmasian ammattilaisen verkosto on terveydenhuollossa toistaiseksi alihyödynnetty resurssi.  

Yhteinen malli helpottaisi yhteistyötä

Apteekkariliitto on esittänyt sosiaali- ja terveysministeriölle, että se perustaisi työryhmän selvittämään apteekkien roolia hyvinvointialueella. Työryhmän toimeksiantona olisi tehdä esitys apteekkien hyödyntämisestä rokotustoiminnassa sekä lääkehuollon ja apteekkien integroimiseksi osaksi hyvinvointialueiden hoito- ja palveluprosesseja.  

– Nähdäksemme tämä helpottaisi hyvinvointialueiden tilannetta muun muassa säästämällä hoitohenkilöstön resursseja, Puumalainen toteaa. 

Puumalainen toteaa, että apteekeilla on iso potentiaali tukea muuta terveydenhuoltoa ja vähentää terveydenhuollon kuormaa. Jotta apteekit voisivat toimia muun terveydenhuollon tukena, on tärkeää huolehtia apteekkien taloudellisista toimintaedellytyksistä, sekä varmistaa, että apteekkeihin riittää farmaseuttista työvoimaa.  


Lisätietoja: 

Inka Puumalainen 

Farmaseuttinen johtaja; FaT 

Apteekkariliitto 

p. 010 6801 427 

inka.puumalainen@apteekkariliitto.fi 

null
Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Inka Puumalainen. Apteekkariliitto/Mikko Mäntyniemi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Apteekkariliitto ry (www.apteekkariliitto.fi) on yksityisiä apteekkeja edustava yhdistys. Apteekkariliitto kehittää eettisesti ja ammatillisesti korkeatasoista apteekkitoimintaa osana terveydenhuoltoa ja tuottaa jäsenilleen apteekkitoimintaa tukevia palveluita.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Apteekkariliitto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye