Saimaalla kielletään pinta- ja välivesiverkkoja vaelluskalojen suojelemiseksi
Pinta- ja välivesiverkot kielletään useilla kalatalousalueilla, ja alimmat pyyntimitat nousevat. Rajoitukset koskevat myös järvilohen vaellusreittejä. Rajoitusten tavoitteena on vähentää vaelluskalojen sivusaaliskuolleisuutta ja edistää kestävää kalastusta Saimaalla.

Saimaalla kielletään kohojen avulla pintaan tai väliveteen laskettavat verkot, muikkuverkkoja lukuun ottamatta. Rajoitus tulee voimaan 1.3.2024 ja koskee Heinävedenreitin, Haukiveden, Puumalan ja Mikkeli-Luonteri kalatalousalueen vesiä. Pihlajaveden kalatalousalueen käyttö- ja hoitosuunnitelman mukaisia rajoituksia asetetaan voimaan myöhemmin, koska suunnitelma on vasta hyväksymisvaiheessa. Yöveden ja Suur-Saimaan välisessä Hampunsalmessa kielletään verkkokalastus ympärivuotisesti vaelluskalojen suojelemiseksi. Vaelluskapeikkojen ja lisääntymisalueiden rajoituksista sekä Saimaannieriän suojelemiseksi asetettavista rajoituksista tiedotetaan myöhemmin keväällä.
Saimaalla saimaannorpan pesimäalueilla on kielletty ympärivuotisesti riimu- ja vahvalankaiset verkot sekä pitkäsiima ja kalatäkyiset koukkupyydykset. Lisäksi verkkokalastus on kiellettyä 15.4–30.6 ja muikkuverkot 15.4–20.6 välisenä aikana. Näiden lisäksi Paasselän ja Haukiveden välisellä järvilohen vaelluspoikasten liikkumisreitillä kielletään muikkuverkot 15.7 saakka.
Rajoitukset perustuvat kalatalousalueiden käyttö- ja hoitosuunnitelmiin ja niistä annettuihin lausuntoihin, ne asetettiin voimaan Pohjois-Savon ELY-keskuksen päätöksellä. Päätöksissä on otettu huomioon Saimaan järvilohen ja taimenen erittäin heikko tilanne, minkä vuoksi kalastuksen sivusaaliskuolleisuuden vähentäminen on nyt erityisen tärkeää. Rajoitukset tulevat voimaan 1.3.2024 ja ovat voimassa alueesta riippuen jopa vuoden 2032 loppuun. Viranomaisten asettamat kalastusrajoitukset näkyvät maa- ja metsätalousministeriön kalastusrajoitus – palvelussa.
-Kalastusrajoitukset ovat yksi keino vähentää vaelluskalojen sivusaaliskuolleisuutta ja parantaa niiden lisääntymismahdollisuuksia. Toivomme, että kalastajat ymmärtävät rajoitusten tärkeyden ja noudattavat niitä. Samalla haluamme edistää kestävää kalastusta Saimaalla, toteaa Pohjois-Savon ELY-keskuksen johtava kalatalousasiantuntija Teemu Hentinen.
Alimmat pyyntimitat nousevat ja syvännekalastusta rajoitetaan
Kalatalousalueet rajoittavat samalla myös syvännealueiden kalastusta vaelluskalojen sivusaaliskuolleisuuden vähentämiseksi sekä kuhan kestävän kalastuksen edistämiseksi ja kalakannan tuottavuuden turvaamiseksi. Yleisesti syvännekalastuksessa kielletään 22–54 mm verkot, mutta aluekohtaiset rajoitukset löytyvät www.kalastusrajoitus.fi –palvelusta.
Kuhan kestävää kalastusta edistetään ja yhteensovitetaan nostamalla alinta sallittua pyyntimittaa ja syvänneverkkojen solmuväliä säätelemällä. Kuhan pyyntimitta nousee 42 cm:stä 45 cm:iin Kyyvedellä sekä Mäntyharju-Vuohijärven, Puulan, Mikkeli-Luonterin ja Heinävedenreitin kalatalousalueilla. Puulan kalatalousalueella rasvaeväleikatun taimenen alin pyyntimitta nousee 55 cm:iin. Heinävedenreitin kalatalousalueella rasvaeväleikatun taimenen alin pyyntimitta nousee 60 cm:iin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kalatalousasiantuntija Tero Nieminen p. 0295 026 035, tero.nieminen@ely-keskus.fi
Johtava kalatalousasiantuntija Teemu Hentinen p. 0295 024 037, teemu.hentinen@ely-keskus.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus
Kesän peltovalvonnat alkavat pian Pohjois-Savossa30.6.2025 09:45:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Savossa maatilojen peltotukien valvonnat käynnistyvät heinäkuun alussa. Peltovalvontaa tullaan tekemään noin 2 %:lle tiloista, joka tarkoittaa noin 70 tilaa. Vaikeasti torjuttavat ja tehokkaasti leviävät rikkakasvit ovat ikäviä kavereita viljelykasvustoissa. Vipu-mobiili on viljelijän tärkeä työkalu maataloustukien hallinnassa.
Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 26.6.202526.6.2025 12:16:54 EEST | Tiedote
Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,00. Taso on 33 cm alle ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja kevään tulvahuipusta laskua on 36 cm. Virallisten vesiväylien kulkusyvyydet ovat normaalit, sillä Kallaveden väylät on mitoitettu 25 cm tämänhetkistä alemman vedenpinnan mukaan. Viime päivien sateet eivät vielä näy pinnan nousuna, mutta vedenpinta on sentään pysynyt ennallaan kolme vuorokautta. Tilastollisesti tarkastellen vedenpinta on varsin alhainen, sillä tämänpäiväistä alempi pinnankorkeus 26.6. on havaittu viimeksi vuonna 1978, joka on ollut koko säännöstelyhistorian vähävetisin vuosi, mutta koko vuoden havainnot huomioituna minimi lukemat eivät ole vuodelta 1978. Lisäjuoksutuksia ei ole ollut käynnissä ja luonnonkoskien virtaamaa säätäviä rakenteita ei ole. Iisalmen reitillä säännöstellyissä Kiuruvedessä, Porovedessä ja Onkivedessä virtaamat ovat olleet pieniä. Näissä järvissä kaikki lähtevä virtaama menee patoluukkujen kautta, joten pinnan taso ei pääse samalla t
Joroisten Maaveden, Sysmäjärven ja Paron vesistöjen käyttäjien tyytyväisyys vesistöihin ja vedenkorkeuksiin25.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Osana Joroisvirran reitin padotus- ja juoksutusselvitystä Pohjois-Savon ELY-keskus teetti helmi-maaliskuussa 2025 kyselytutkimuksen asukkaiden mielipiteistä. Kahden erillisen kyselyn perusteella selvitettiin Maaveden altaan (Maavesi, Salmenjärvi ja Monni) sekä Sysmäjärven ja Paron vesistöjen käyttäjien ja ranta-asukkaiden yleistä tyytyväisyyttä vesistöihin ja niiden vedenkorkeuksiin sekä kartoitettiin mahdollisia haittoja, jotka haittaavat vesistöjen käyttöä. Molemmista kyselyistä oli kaksi erillistä versiota: yleisesti jaettu versio sekä otannalla toteutettu versio, joka lähettiin yhdelle omistajalle noin puolessa rantakiinteistöistä. Vesitalousasiantuntija Aarni-Matti Mäntyselkä kertoo, että yleisesti Maaveden kyselyyn vastanneet olivat hieman tyytyväisempiä vesistöihin, kuin Sysmäjärven ja Paron kyselyihin vastanneet. -Maaveden altaan kyselyyn vastanneista noin kymmenes (12 %) oli erittäin tyytyväisiä ja yli puolet (59 %) melko tyytyväisiä käyttämänsä järven nykyiseen tilaan kokonai
Pohjois-Savossa toukokuussa 13 154 työtöntä työnhakijaa25.6.2025 08:08:31 EEST | Tiedote
Pohjois-Savossa oli toukokuun lopussa 13 154 työtöntä työnhakijaa, mikä on 2 085 työtöntä työnhakijaa enemmän kuin vuosi sitten (18,8 %). Näistä lomautettuja oli 1 027, mikä on 7 lomautettua vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan (-0,7 %).
Uusi liikennejärjestelmäsuunnitelma Mikkelin seudulle linjaa kehittämistä vuoteen 2040 asti24.6.2025 09:22:04 EEST | Tiedote
Laajassa vuoropuhelussa valmisteltu Mikkelin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma tarjoaa kokonaisvaltaisen näkymän alueen henkilö- ja tavaraliikenteen kehittämiseen pitkälle tulevaisuuteen. Suunnitelma tähtää liikenteen saavutettavuuden, turvallisuuden, kestävyyden ja tasa-arvoisuuden parantamiseen. Suunnitelma kattaa Mikkelin, Hirvensalmen, Juvan, Kangasniemen, Mäntyharjun ja Puumalan kunnat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme