Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Hailuodon jäätietä ei avata talvikaudella 2023–2024

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja Varsinais-Suomen ELY-keskus ovat pitkin kuluvaa talvea tutkineet ja havainnoineet Hailuodon jäätielinjan jääolosuhteita. Kovasta pakkastalvesta huolimatta vallitsevat jääolosuhteet eivät mahdollista Hailuodon jäätien turvallista perustamista ja ylläpitoa kuluvana talvikautena.

Hailuodon jäätietä ylläpitää ELY-keskus ja kunnossapidon toteuttaa hoitourakoitsija. Tienpitäjä ei voi teettää jäätien hoitourakoitsijalla työtä, jonka turvallisuutta ei voida riittävällä tavalla varmistaa eikä riskejä hallita. 

Jään kantavuus määräytyy jään tehollisen paksuuden mukaan. Jääolosuhteet voivat vaihdella Hailuodossa tuulesta, vedenkorkeuden vaihteluista ja lumiolosuhteista johtuen erittäin nopeasti. Jäätien perustamispäätökseen vaikuttaa jään paksuuden seuranta. Lisäksi päätöksenteossa huomioidaan pitkän ajan ennusteet tuulisuudesta, lämpötiloista ja sateista.

Tehtyjen tutkimusten ja havaintojen perusteella on todettu, että:

 • pienin tehollinen jäänvahvuus 12.2.2024 oli 34 cm
  • jäätietä voidaan alkaa perustaa, kun jään tehollinen paksuus jäätielinjalla on vähintään 40 cm 
 • jäässä on tielinjalla railoja
 • jäässä on tielinjalla vähintään kaksikerrosrakenteita, jotka heikentävät jäätä oleellisesti
 • vedenkorkeuden vaihtelut ovat olleet talvikaudella suuria ja niiden seurauksena on syntynyt virtauksia, jotka ovat holvanneet jäätä alhaalta päin ja vesi on ajoittain noussut jään päälle
 • sää lauhtuu ja tuulet voimistuvat kuluvan viikon aikana
 • vuodenaikaan nähden jään tehollinen paksuus on jäätielinjalla heikko 
  • kokemuksen mukaan maaliskuussa jäät eivät enää päivälämpötilan noustessa vahvistu
  • jäätien aukioloaika suhteessa sen perustamis- ja ylläpitokustannuksiin jää lyhyeksi

ELY-keskus on tehtyjen tutkimusten ja havaintojen perusteella tullut siihen lopputulokseen, ettei Hailuodon jäätietä talvikaudella 2023–2024 perusteta. Olosuhteet huomioiden jäätien perustamis- ja ylläpitotyön turvallisuutta ei voida taata.

Yhteyshenkilöt

Yksikön päällikkö Heino Heikkinen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, p. 0295 038 241
Tieinsinööri Tapani Jaakkola, Varsinais-Suomen ELY-keskus, p. 0295 022 791
sähköposti: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tietoa julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

vaihde 0295 038 000

https://www.ely-keskus.fi/ely-pohjois-pohjanmaa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Kasviplanktonin kevätkukinta värjäsi vettä Oulun edustalla merialueella12.4.2024 15:57:19 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus selvitti Oulun edustan merialueelta Kuivasmereltä Taskisenrannasta tehtyä vesistöhaittailmoitusta. Ilmoituksen mukainen ruskea vesi, haju ja verkkojen limoittuminen johtui todennäköisesti kasviplanktonin kevätkukinnasta. Kasviplanktonlevät voivat lisääntyä massoittain jään alla, kun valon määrä lisääntyy ja ravinteita on riittävästi. Kevätkukinta voi värjätä veden ruskeaksi tai punertavaksi ja sotkea verkkoja. Maalis- ja huhtikuun alun näytteissä vedenlaatu oli talviajalle tyypillinen. Pitkästä jäätalvesta huolimatta happitilanne oli syvemmillä alueilla hyvä. Matalaa ranta-aluetta on kuitenkin paljon ja vedenvaihtuvuudeltaan rajoitetuilla alueilla happitilanne on voinut heikentyä, mikä on voinut aiheuttaa hajuja ja kuplimista avannosta. Voimakkain kasviplanktonin kevätkukinta lienee ajoittunut maalis- ja huhtikuun näytteenottojen väliin. Vesinäytteiden ja vedenlaatutulosten osalta täytyy huomioida, että ne kertovat aina näytteenottohetken tilanteen. Vesist

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye