Atradius

Ukrainan talous riippuvainen ulkoisesta tuesta

Jaa

Vaikka Ukrainan talous on hitaasti elpymässä, maa on edelleen riippuvainen ulkoisesta tuesta.

Atradius

Sodan ensimmäisenä vuonna Ukrainan talous supistui lähes kolmanneksen, ja valtion budjetti ajautui epätasapainoon. Vuosina 2022 ja 2023 Ukraina sai noin 65 miljardia Yhdysvaltain dollaria, josta suurin osa on mennyt puolustusmenojen rahoittamiseen. Liittolaiset, kuten EU ja Yhdysvallat, ovat luvanneet taloudellista tukea kokonaisuudessaan noin 128 miljardia euroa. 

IMF arvioi, että Ukraina tarvitsee 114 miljardia Yhdysvaltain dollaria ulkomaista tukea vuoteen 2027 mennessä. Halukkuus tukea Ukrainaa taloudellisesti on kuitenkin viime aikoina vähentynyt, sillä 61 miljardin Yhdysvaltain dollarin suuruinen tukipaketti on kaatunut Yhdysvaltain kongressissa, ja 50 miljardin dollarin suuruinen EU:n tukipaketti on jäänyt hyväksymättä Unkarin veto-oikeuden vuoksi. 

Ulkoisen tuen voimakas väheneminen vaikuttaisi kielteisesti Ukrainan sotilaallisiin voimavaroihin. Siksi länsimaisten kumppanien kasvava vastahakoisuus luvata taloudellista tukea Ukrainalle on sitäkin huolestuttavampaa. Trumpin voitto Yhdysvaltojen vuoden 2024 vaaleissa voisi lopettaa Yhdysvaltojen tuen Ukrainalle kokonaan, mikä asettaisi entistä suuremman taakan EU:lle.

Jotta voidaan arvioida, miten Ukrainan rahoitustarpeet voivat kehittyä tulevina vuosina, on tärkeää tarkastella IMF:n eri skenaarioita. Perusskenaariossa oletetaan, että Venäjän ja Ukrainan välinen sota päättyy vuoden 2024 loppuun mennessä. Negatiivisessa skenaariossa puolestaan oletetaan, että sota jatkuu vuoden 2025 loppuun asti. 

IMF odottaa perusskenaariossaan, että valtiontalouden alijäämä pysyy hyvin suurena lähitulevaisuudessa (19 % vuonna 2024), ennen kuin se vähitellen pienenee sodan intensiteetin laskiessa. Negatiivisessa skenaariossa alijäämä pysyy yli 15 prosentissa vielä kaksi vuotta korkeampien puolustusmenojen ja alhaisemman taloudellisen toimeliaisuuden vuoksi, ennen kuin se alkaa supistua huomattavasti. Korkea alijäämä vaikuttaa myös julkiseen velkaan. Perusskenaariossa sen odotetaan kasvavan lähes 100 prosenttiin suhteessa BKT:hen vuonna 2025 ennen kuin se vähitellen pienenee. Negatiivisessa skenaariossa velka on korkeimmillaan 138 prosenttia vuonna 2026.

”Tästä vuodesta tulee rakennusvuosi Ukrainalle. Maata valmistellaan nyt siihen, että hyökkäyskyky löytyisi vuonna 2025. Ukrainaa tuetaan muun muassa rakentamaan omaa puolustusteollisuutta, jolloin sen riippuuvuus epävarmasta ulkopuolisesta tuesta vähenisi. Ukrainan jälleenrakentaminen edellyttää merkittäviä maailmanlaajuisia rahoitustoimia, mutta avaa myös valtavan markkinan yrityksille”, kommentoi Atradius Suomen maajohtaja Juhani Laitala.

Ukraina-raporttimme pääset lukemaan  täältä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Meistä

Luottovakuuttamisen, takausten ja perintäpalveluiden asiantuntijoina olemme sitoutuneet rakentamaan vahvoja asiakassuhteita.

Atradius on merkittävässä roolissa tukiessaan kansainvälisesti toimivien suomalaisten yritysten liiketoimintaa. Kansainvälinen verkostomme mahdollistaa sen, että pystymme vastaamaan suomalaisten asiakkaidemme moninaisiin tarpeisiin sekä koti- että vientimarkkinoilla.

Olemme kansainvälinen yritys; toimimme 52 eri maassa ja meillä on tiedot yli 240 miljoonan yrityksen maksutapakäyttäytymisestä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atradius

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye