Etelä-Savon ELY-keskus

Savonlinnan yleiskaava loppusuoralla

Jaa

Etelä-Savon ELY-keskus on antanut lausunnon Savonlinnan keskustaajaman strategisen yleiskaavan ehdotuksesta. ELY-keskuksen mielestä kaavaratkaisu vaikuttaa perusteellisesti harkitulta ja sisällöllisesti valmiilta. Strategisena ratkaisuna ELY-keskus kannustaa korostamaan Laitaatsalmen rautatiesillan sekä kaupungin länsipuolisen VT14:n ja Savonlinna – Pieksämäki -ratayhteyden kehittämistä. Toinen strategisen tason pohdinta voisi olla keskusta-alueen matkailun kehittäminen.

Vuonna 2012 käynnistyneen Savonlinnan keskustaajaman strategisen yleiskaavan tavoitteena on korvata osin vanhentuneet ja hyvin yksityiskohtaiset osayleiskaavat yleispiirteisemmällä kaavalla, joka pyrkii ennakoimaan ja ohjaamaan Savonlinnan keskustaajaman maankäyttöä vuoteen 2040 saakka.

Kaavaehdotus perustuu pitkälti olemassa olevan rakenteen hyödyntämiseen, mitä ELY-keskus pitää järkevänä ja taloudellisena ratkaisuna, sekä lukuisiin selvityksiin ja suunnitelmiin. Sitä varten on mm. selvitetty asemakaavojen päivittämistarvetta, minkä tuloksena on saatu myös priorisointijärjestys tarvittaville asemakaavamuutoksille. 

Kaavan erityisenä ansiona voidaan pitää hyvin asetettuja tavoitteita, jotka myös toteutuvat kaavaratkaisussa. Kaavamääräyksissä korostuu ympäristön laatu, viihtyisyys, virkistysarvot, saavutettavuus ym. vetovoimatekijät. Kaavaprosessissa on myös osallistettu asukkaita, yrityksiä ym. osallisia kiitettävästi. Savonlinnan demografiset haasteet sekä keskustaajamalle ominaiset vetovoimatekijät ja vahvuudet on ELY-keskuksen mielestä tunnistettu hyvin ja onnistuttu yhdistämään ne alueen kehittämistavoitteisiin. 

Merkittävimmät puutteet kohdistuvat ELY-keskuksen näkemyksen mukaan kaavakarttaan liittyvään kaava-aineistoon, lähinnä vaikutusten arviointiin ja kaavaratkaisun perustelemiseen. Myös kaavamerkinnöissä on täsmennystarpeita mm. kaavan strategisen luonteen ja oikeusvaikutusten osalta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Satu Karjalainen, maankäyttöasiantuntija, p. 029 502 4024, satu.maarit.karjalainen@ely-keskus.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

ELY-keskuksen logo.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Tulvat Etelä-Savossa nousemassa harvinaisen korkealle15.4.2024 13:56:43 EEST | Tiedote

Lämmin sää on saanut lumet sulamaan nopeasti Etelä-Savossa ja vettä on nyt paljon liikkeellä. Lumien nopea sulaminen on saanut vesistöt tulvimaan ja kevään vesisateet ovat edelleen kiihdyttäneet tulvien nousua. Vedenpinnat ovat nousseet paikoin voimakkaastikin ja virtaamat ovat suuria. Useat järvet ovat ajankohdan ennätyskorkeudessa. Pienemmät vesistöt saavuttavat tulvahuippunsa todennäköisesti jo tällä viikolla.

Itäsuomalaiset pk-yritykset hakevat kasvua – ELY-keskus myönsi 1,1 miljoonaa euroa kasvuselvityshankkeisiin15.4.2024 09:01:59 EEST | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskus myönsi maaliskuussa 43:lle Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon alueen yritykselle 1,1 miljoonaa euroa yrityksen kehittämisavustusta kasvuselvityshankkeisiin. Näillä hankkeilla yritykset selvittävät uusia kasvumahdollisuuksia. Avustus oli haettavana tammi-helmikuun ajan. Tässä haussa avustus myönnettiin kertakorvauskustannusmallia käyttäen. Rahoitus myönnettiin Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR).

Runsasluminen talvi kääntymässä kohti kevättulvia Etelä-Savossa28.3.2024 10:45:02 EET | Tiedote

Talven aikana kertyi lunta Etelä-Savon alueella runsaasti ja sulaminen on jo lähtenyt käyntiin. Mäntyharjun reitillä järvien vedenkorkeudet ovat jo ennen lumien sulamista monin paikoin korkealla ajankohdan keskimääräiseen tasoon verrattuna. Usealle järvelle ennustetaan keskimääräistä suurempaa kevättulvaa. Tulevien viikkojen lämpötilakehitys ja sademäärät kuitenkin viime kädessä ratkaisevat, millaiseksi kevään vesitilanne kehittyy.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye