Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i ÖsterbottenPohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Tammikuun työllisyyskatsaus: Työttömyys jatkaa kasvuaan edelleen (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)

Jaa

Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa) oli tammikuun lopussa yhteensä 8 150 työtöntä työnhakijaa. Se on 935 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömiä oli tammikuussa 471 enemmän kuin joulukuussa 2023. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta on kuitenkin edelleen Manner-­Suomen alhaisin (7,1 %). Koko maassa vastaava osuus on 10,9 %. Joulukuuhun verrattuna työttömyysaste pienentyi 0,5 prosenttiyksikköä Pohjanmaan ELY-keskusalueella ja 0,3 prosenttiyksikköä koko maassa. Tammikuun aikana oli avoinna yhteensä 7 660 työpaikkaa, mikä on 3 229 työpaikkaa (- 29,7 %) vähemmän kuin vuosi sitten. Kokoaikaisesti lomautettuja oli 1 217 eli 366 enemmän kuin vuotta aikaisemmin (+ 43,0 %). Tiedot ilmenevät työ-­ ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

Nainen asiakaspalvelussa.

Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi lähes kaikissa Pohjanmaan ELY-keskusalueen seutukunnissa vuoden takaiseen verrattuna. Työttömien määrä kasvoi eniten Pietarsaaren seudulla (+ 30 %) ja pienentyi ainoastaan Suupohjan rannikkoseudulla (- 9 %). Pohjanmaan ELY-keskusalueen kunnista alhaisin työttömyysaste oli Luodossa, joissa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 2,6 %.  Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli suurinta Perhossa (11,9 %). Vaasan työttömyysaste oli 7,9 %, Kokkolan 9,2 % ja Pietarsaaren 9,2 %.

Työttömyys kasvoi kaikissa ikäryhmissä ja useimmissa ammattiryhmissä vuodentakaiseen verrattuna

Tammikuun lopussa alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 1 010, mikä on 129 enemmän kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan ja 117 vähemmän kuin edellisessä kuussa. Työttömien määrä kasvoi 25–29-vuotiaiden ikäryhmässä 53 henkilöllä vuoden takaisesta 817:ään työttömään.

Yli 50-vuotiaita oli työttömänä 2 866 eli 234 enemmän kuin vuotta aikaisemmin (35 % kaikista työttömistä työnhakijoista). 60–64-vuotiaiden ikäryhmässä oli eniten työttömiä työnhakijoita eli kaikkiaan 1 104 työtöntä. Työttömien määrä kasvoi eniten 40–44-vuotiaiden ikäryhmässä, kasvua oli 163 henkilöä vuoden takaiseen verrattuna.

Ammattiryhmittäin tarkasteltuna työttömyys vähentyi ainoastaan maanviljelijöiden, metsätyöntekijöiden ym. ammattiryhmässä (- 41). Työttömien määrä lisääntyi vuotta aikaisempaan nähden eniten rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ryhmässä (+ 300).

Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi vuotta aikaisempaan nähden

Tammikuun lopussa yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä oli 2 056, mikä on 129 enemmän kuin vuotta aikaisemmin ja 42 enemmän kuin edellisessä kuussa. Yli kaksi vuotta yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä oli 1 027, mikä on 37 vähemmän kuin vuosi sitten.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Pohjanmaan ELY-keskus tukee alue- ja yhdyskuntarakenteen tasapainoista kehittämistä, kehittää elinkeino-, innovaatioympäristö-, maaseutu- ja työvoimapolitiikkaa sekä edistää osaamista, koulutusta, työperäistä maahanmuuttoa sekä maahanmuuttajien työllistymistä ja kotouttamista. Toimialueeseemme kuuluvat Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat.

Pohjanmaan ELY-keskus julkaisee alueen työllisyyskatsauksen kuukausittain. Työllisyyskatsauksen tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoon. Työnvälitystilasto kertoo työ- ja elinkeinotoimistojen työnhakija-asiakkaista, työnantajien TE-toimistoihin ilmoittamista avoimista työpaikoista ja työvoimapoliittisista toimenpiteistä. Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisee koko maata koskevan työllisyyskatsauksen, ja ELY-keskukset laativat alueelliset työllisyyskatsaukset.

.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Stort intresse för landsbygdsutveckling i Österbotten och Mellersta Österbotten – företags tillväxt, jord- och skogsbruksföretagares kompetens och snabba nätförbindelser främjas med 3,7 miljoner euro (Österbotten, Mellersta Österbotten)11.4.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

I fråga om EU:s landsbygdsfinansiering kommer finansieringsperioden 2023–27 i gång på allvar för landsbygdsutvecklingens del då de första utvecklingsprojekten för denna period har beviljats finansiering. Projekten inleds under 2024. De ska höja kompetensen hos regionens företagare och jordbruksproducenter, främja företags tillväxt och internationalisering och ge invånare och näringslivet på landsbygden tillgång till snabba nätförbindelser.

Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan toimijoilla ennätyskiinnostus alueen maaseudun kehittämiseen – yritysten kasvua, maa- ja metsätalousyrittäjien osaamista sekä nopeita verkkoyhteyksiä edistetään 3,7 miljoonalla eurolla (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)11.4.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

EU:n maaseuturahoituksen rahoituskausi 2023–27 lähtee maaseudun kehittämisen osalta käyntiin toden teolla, sillä kauden ensimmäisille kehittämishankkeille on myönnetty rahoitusta. Vuoden 2024 aikana aloittavat hankkeet parantavat alueen yrittäjien ja maataloustuottajien osaamista, edistävät yritysten kasvua ja kansainvälistymistä sekä tuovat nopeita verkkoyhteyksiä maaseudun asukkaiden ja elinkeinoelämän käyttöön.

Sysselsättningsöversikt för februari: Arbetslösheten ökar och antalet lediga arbetsplatser minskar fortsättningsvis (Österbotten, Mellersta Österbotten)26.3.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Inom området för NTM-centralen i Österbotten (Österbotten, Mellersta Österbotten) fanns det i slutet av februari sammanlagt 8 034 arbetslösa arbetssökande. Det är 754 fler än för ett år sedan. Antalet arbetslösa var i februari 116 färre än i januari. Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften inom området för NTM-centralen i Österbotten är dock fortsättningsvis den lägsta i Fastlandsfinland (7,0 %). Motsvarande andel i hela landet är 10,8 %. Jämfört med januari månad minskade arbetslöshetsgraden med 0,1 procentenheter inom Österbottens NTM-centrals område och i hela landet. Under februari fanns det totalt 8 207 lediga arbetsplatser, vilket är 3 536 arbetsplatser (- 30,1 %) färre än för ett år sedan. Antalet heltidspermitterade var 1 182 dvs. 218 fler (+ 22,6 %) än för ett år sedan. Uppgifterna framgår av arbets- och näringsministeriets Arbetsförmedlingsstatistik.

Helmikuun työllisyyskatsaus: Työttömyys kasvaa ja avointen työpaikkojen määrä laskee edelleen (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)26.3.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa) oli helmikuun lopussa yhteensä 8 034 työtöntä työnhakijaa. Se on 754 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömiä oli helmikuussa 116 vähemmän kuin tammikuussa. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta on kuitenkin edelleen Manner-­Suomen alhaisin (7,0 %). Koko maassa vastaava osuus on 10,8 %. Tammikuuhun verrattuna työttömyysaste pienentyi 0,1 prosenttiyksikköä Pohjanmaan ELY-keskusalueella ja koko maassa. Helmikuun aikana oli avoinna yhteensä 8 207 työpaikkaa, mikä on 3 536 työpaikkaa (- 30,1 %) vähemmän kuin vuosi sitten. Kokoaikaisesti lomautettuja oli 1 182 eli 218 enemmän kuin vuotta aikaisemmin (+ 22,6 %). Tiedot ilmenevät työ-­ ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

Konjunkturutsikterna för små och medelstora företag har blivit dystrare i Österbotten och i Mellersta Österbotten13.2.2024 10:00:00 EET | Tiedote

Två gånger om året låter Företagarna i Finland, arbets- och näringsministeriet och Finnvera utföra SMF-företagsbarometern för att kartlägga små och medelstora företags ekonomiska ställning. I SMF-företagsbarometern våren 2024 har de allmänna konjunkturutsikterna för Österbottens NTM-centrals område (landskapen Österbotten och Mellersta Österbotten) sjunkit ganska långt under nollstrecket. Saldotalet var -16, vilket är en aning dystrare än i hela landet. Vyerna har blivit betydligt sämre än de var i mätningen förra hösten.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye