Satakunnan ELY-keskus

Satakunnassa työttömien määrä on kasvanut vuoden takaiseen verrattuna – eniten nousua nuorten työttömyydessä

Jaa

Työttömyyden kasvua on ollut Satakunnassa toistaiseksi lähinnä rakentamisen ja teollisuuden ammattialoilla. Määrällisesti eniten on kasvanut toisen asteen koulutuksen saaneiden työttömien ja työttömien miesten määrä. Suhteellisesti eniten nousua on kuitenkin ollut nuorten, alle 25-vuotiaiden työttömyydessä.

Karttakuva Työttömien työnhakijoiden prosenttiosuus työvoimasta kunnittain Satakunnassa tammikuun 2024 lopulla.
Työttömien työnhakijoiden osuus (%) työvoimasta kunnittain Satakunnassa tammikuun 2024 lopulla.

Satakunnassa oli tammikuun lopussa 10 130 työtöntä työnhakijaa, mikä on noin 680 henkeä (7,2 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Koko maassa työttömyys nousi selvästi enemmän (12,8 %). Tammikuun aikana työttömien määrä laski Satakunnassa 130 hengellä. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 10,6 %.

Useimmissa Satakunnan kunnissa työttömien määrä on noussut vuoden takaiseen verrattuna

Työttömien työnhakijoiden määrä on vuoden takaiseen verrattuna noussut kahdessatoista Satakunnan kuudestatoista kunnasta. Määrällisesti eniten työttömien määrä on vuoden aikana kasvanut Porissa, jossa lisäystä oli 448 henkeä. Suhteellisesti eniten työttömyys on kasvanut Kokemäellä (22 %).

Tammikuussa korkein työttömyys oli Porissa, jossa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 13,0 %. Alin työttömyys oli Säkylässä, 6,6 %.

Suhteellisesti eniten on noussut nuorten työttömyys

Työttömistä työnhakijoista oli tammikuun lopussa miehiä 62 % ja naisia 38 %. Vuoden takaiseen verrattuna työttömien miesten määrä on kasvanut 12 %, mutta naisten vain vajaat 1 %.

Alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli tammikuun lopussa noin 15 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Yli 50-vuotiaissa työttömissä oli nousua vuoden takaisesta vajaat 3 %. Vain 50-54-vuotiaiden työttömien määrä laski vuoden takaiseen verrattuna.

Tammikuun lopussa yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä oli 2 860. Se on noin 13 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Ulkomaiden kansalaisia oli työttöminä työnhakijoina vajaat 1 000, mikä on saman verran kuin vuosi sitten.

Työttömien määrä kasvanut eniten rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ammattiryhmässä

Koulutusasteen mukaan tarkasteltuna tammikuun lopussa oli eniten toisen asteen koulutuksen suorittaneita työttömiä (sis. erikoisammattitutkinnon suorittaneet), joita oli 5 520. Näiden työttömien työnhakijoiden määrä nousi vuoden takaisesta 10 %.

Työvoiman kysynnän heikkeneminen näkyy työttömien työnhakijoiden määrän kasvuna useimmissa pääammattiryhmissä. Vuoden takaiseen verrattuna eniten työttömien määrä on kasvanut rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ammattiryhmässä, jossa kasvua oli lähes 300 henkeä. Tässä ryhmässä oli myös tammikuun lopussa selvästi eniten työttömiä työnhakijoita (2 359 työtöntä). Palvelu- ja myyntityössä sekä maanviljelijät, metsätyöntekijät ym. ryhmässä työttömien määrä hieman pieneni vuotta aiemmasta.

Uusien avoimien työpaikkojen määrä laski vuoden takaisesta

Satakunnassa ilmoitettiin työ- ja elinkeinotoimistoon tammikuun aikana 3 221 uutta avointa työpaikkaa. Se on lähes neljänneksen vähemmän kuin vuosi sitten tammikuussa. Myös kuukauden kaikkien avoimien työpaikkojen määrä laski.

Eniten uusia työpaikkoja tuli tammikuussa hakuun palvelu- ja myyntityöntekijöiden pääammattiryhmässä, jossa avautui 1 444 työpaikkaa. Tammikuussa hakuun tuli paljon eri alojen kesätyöpaikkoja.

Satakunnan työllisyyskatsausta voit tarkastella kokonaisuudessaan työ- ja elinkeinoministeriön Työllisyyskatsaus-sivustolla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Työttömien työnhakijoiden osuus (%) työvoimasta kunnittain Satakunnassa tammikuun 2024 lopulla.
Työttömien työnhakijoiden osuus (%) työvoimasta kunnittain Satakunnassa tammikuun 2024 lopulla.
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye