Satakunnan ELY-keskus

Ukrainalaisia muutti laajasti Satakunnan kuntiin viime vuoden aikana

Jaa

Satakunnan kuntiin muutti vuoden 2023 aikana yhteensä 767 tilapäistä suojelua saavaa ukrainalaista. Ukrainalaisia muutti lähes jokaiseen Satakunnan kuntaan. Eniten ukrainalaisia sijoittui Poriin ja toiseksi eniten Raumalle.

Ukrainan lippu liehuu tangossa sinistä taivasta vasten.

Kolmanneksi eniten ukrainalaisia muutti viime vuoden aikana Säkylään ja lähes yhtä paljon Kankaanpäähän. Ulvila, Merikarvia, Huittinen, Eura ja Eurajoki olivat myös ukrainalaisten suosimia muuttokuntia viime vuonna.

– Tämän vuoden tammi- ja helmikuun aikana Satakunnan kuntiin on muuttanut noin sata ukrainalaista lisää. Satakunnassa vastaanottokeskusten kirjoilla on lisäksi noin 200 ukrainalaista, jotka ovat muuttamassa kuntaan heti, kun esimerkiksi sopiva asunto löytyy, maahanmuuttoasiantuntija Päivi Juhala Satakunnan ELY-keskuksesta kertoo.

Tilapäistä suojelua saavat voivat hakea kotikuntaa Digi- ja väestötietovirastosta, kun he ovat asuneet Suomessa vuoden. Satakunnassa on tällä hetkellä hieman yli 400 ehdot täyttävää henkilöä, jotka ovat kuitenkin halunneet pysyä vastaanottojärjestelmän kirjoilla sen sijaan, että olisivat muuttaneet jonkin kunnan asukkaaksi. Euroopan unionin neuvosto päätti viime syyskuussa jatkaa tilapäistä suojelua maaliskuulle 2025 asti.

Kiintiöpakolaisten sijoittamisesta sovittu Euraan, Huittisiin ja Poriin

Satakunnan ELY-keskuksella on voimassa oleva sopimus kuntaan osoittamisesta ja kotoutumisen edistämisestä kaikkien Satakunnan 16 kunnan kanssa. Kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta vuodelle 2023 oli sovittu Huittisten ja Euran kanssa, mutta pakolaisten saapuminen siirtyi vuodelle 2024. Eura vastaanotti alkuvuodesta 5 kiintiöpakolaista Syyriasta. Huittinen vastaanottaa toukokuussa 15 kiintiöpakolaista Kongosta. Vuodelle 2024 sovitut kiintiöpakolaiset tulevat Poriin loppuvuodesta.

Joulukuussa 2023 Poriin avattiin Maahanmuuttoviraston kilpailuttamana 21-paikkainen alaikäisten vastaanottoyksikkö, jota ylläpitää Babando Oy. Alaikäisyksikkö on tarkoitettu yksin maahan tulleille alaikäisille lapsille ja nuorille. Tähän mennessä yksikköön tulleet alaikäiset ovat kaikki olleet 16–17-vuotiaita nuoria.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye