Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Minun elämäni, Ukraina! -kokonaisuus kerto Ukrainan sotaa paenneiden naisten tarinoita

Jaa

Minun elämäni, Ukraina! -näyttämöteoksessa ukrainalaiset ja suomalaiset teatteritaiteen ammattilaiset kertovat sotaa paenneiden naisten tarinoita. OSIRIS teatterin tuottama teos saa ensi-iltansa Malmitalossa keskiviikkona 21.2. Kanneltalossa avautuneessa näyttelyssä on esillä valokuvia ja jälleenrakennushankkeen suunnitelmia, jotka on toteutettu ukrainalais-suomalaisena yhteistyönä.

Kaksi Minun elämäni, Ukraina! -näyttämöteoksen esiintyjää istuu teatteriaition reunalla.

Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan tulee helmikuussa kuluneeksi kaksi vuotta. Kuinka sota vaikuttaa Suomessa eläviin Ukrainasta paenneisiin? OSIRIS teatterin tuottama näyttämöteos Minun elämäni, Ukraina! saa ensi-iltansa Malmitalossa juuri sodan vuosipäivän kynnyksellä, keskiviikkona 21.2.2024.

Dokumenttiteatteria, musiikkia, laulua ja tanssia yhdistävässä teoksessa kuullaan tositarinoita pelosta, syyllisyydestä, sitkeydestä, rohkeudesta ja hyvän elämän etsinnästä. Näyttämöllä nähdään ukrainalaisia ja suomalaisia teatteritaiteen ja musiikin ammattilaisia, näyttelijät Anastasiia Redchuck, Ljubov Yanchukevich, Cécile Orblin, Laura Hänninen ja Anna Murtola. Teoksen on käsikirjoittanut ja ohjannut Liisa Isotalo, ja koreografina on toiminut Vitalii Podhurskyi.

Käsikirjoitus perustuu Liisa Isotalon haastattelemien ukrainalaisten naisten kokemuksiin. Teoksessa liikutaan mariupolilaisesta kellarista suomalaiselle mansikkamaalle ja pohditaan identiteettiä sekä kysytään, mitä ihmisyydestä jää, jos kulttuuri ja sivistys tuhoutuvat.

Näyttämöteoksesta on viisi esitystä, Malmitalon ensi-illan lisäksi se nähdään Aleksanterin teatterissa, Järvenpää-talossa sekä Riihimäen teatterissa. Esitys on ymmärrettävissä suomeksi ja ukrainaksi.

Kanneltalon Galleriassa nähdään hankkeeseen liittyvä Minun elämäni, Ukraina! -näyttely 19.2.2024 – 9.3.2024. Näyttely koostuu Ahmed Alalousin Suomessa ottamista valokuvista sekä Oleksandra Abdurashytovan Ukrainassa sodan aikaan ottamista valokuvista. Näyttelyn toisen osion muodostavat Ukrainan Tšernihivin kaupungin jälleenrakennusprojektin suunnitelmat. Arkkitehtitoimisto Kanttia 2 ja arkkitehti Anastasiia Pihlman loivat ohjeiston sodan aikana mittavia tuhoja kärsineen Tšernihivin jälleenrakentamiselle: kuinka korjata rakennukset, julkisivut, kadut, torit ja puistoalueet niin, että huomioidaan myös esteettömyys, energiaratkaisut ja väestönsuojat. Tuhoutuneen Tšernihivin teatterin raunioita nähdään myös näyttämöteoksessa.

Minun elämäni, Ukraina! on OSIRIS teatterin yhteistyöhanke ukrainalaisten maahanmuuttajien, kausityöntekijöiden, pakolaisten, eri alojen taiteilijoiden sekä teatterialan ammattilaisten kanssa.

”En pysty unohtamaan, vaikkei täällä ole sotaa. Sota on minussa. Se jäi kiinni minuun, meihin. Meihin kaikkiin. En osaa olla täällä, rauhassa.”


Lisätietoa näyttelystä Kanneltalon sivuilta.

Lisätietoa näyttämöteoksesta Malmitalon sivuilta ja Teatteri Osiriksen sivuilta.



Haastattelupyynnöt ja lisätiedot:

Piia Latvala | viestintäsuunnittelija | piia.latvala@hel.fi | 040 529 1675

Anna Murtola | tuottaja | anna@osiristeatteri.fi | 044 533 9620

Liisa Isotalo | ohjaaja |  liisa@osiristeatteri.fi | 0400 417 474

Pressikuvat © Ahmed Alalousi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Helsingin kulttuurikeskukset

Helsingin kulttuurikeskukset Annantalo, Caisa, Kanneltalo, Malmitalo, Maunula-talo, Stoa ja Vuotalo tarjoavat kaupunkilaisille kulttuuritapahtumia, esityksiä, näyttelyitä, kursseja ja taidekasvatusta.

Annantalo

Caisa

Kanneltalo

Malmitalo

Maunula-talo

Stoa

Vuotalo

Liput kaikkiin esityksiin: Kulttuurihelsinki.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin uusin uimaranta avataan 15.7. klo 10 – Palettilammen vesi tulee Päijänteestä11.7.2024 15:10:57 EEST | Tiedote

Kuninkaantammen asuinalueelle Helsinkiin avataan uusi uimaranta, Palettilampi. Tämä entinen vedenpuhdistuslaitoksen allas on kunnostettu ja täytetään Päijännetunnelista tulevalla vaihtuvalla järvivedellä. 235 metriä pitkän ja 140 metriä leveän altaan veden maksimisyvyys on n. 1,8–2,0 metriä. Uimarannan avauduttua rantapelastajat päivystävät alueella 11. elokuuta asti päivittäin kello 10.00–18.00.

Paljon sateenkaarevia tapahtumia Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan palveluissa Pride-viikolla19.6.2024 10:55:09 EEST | Tiedote

Tasa-arvo ja ihmisoikeudet kuuluvat Helsingin keskeisiin arvoihin, jotka näkyvät kaupungin palveluissa ympäri vuoden. Vuoden 2024 Pride-teema on rauha ja toivo. Rauha ja toivo syntyvät tekojen kautta, ylpeydellä ja yhdessä. Pride-kuukautta juhlistetaan Helsingin kaupungin kirjastoissa, kulttuurikeskuksissa, kaupunginmuseossa, liikuntapalveluissa ja nuorisopalveluissa järjestämällä yhdenvertaisuutta edistäviä tapahtumia. Rauhaa on saada kasvaa juuri sellaiseksi kuin on. Rauhan rikkomiselle tai kyseenalaistamiselle ei tule antaa sijaa.

Ennakkotiedote: Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokous 11.6.20247.6.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokouksen 11.6.2024 esityslista on julkaistu. Lautakunta päättää muun muassa vihreiden aloitteesta keskustan elävöittämiseksi lapsille, nuorille ja perheille, ja Meri-Rastilan monitoimitaloon sijoittuvan nuorisotilan tarveselvityksen. Helsingin kaupunki järjestää yleisen kaksivaiheisen arkkitehtuurikilpailun Vuosaaren Meri-Rastilassa sijaitsevan monitoimitalon suunnittelusta. Hanke on nuorisotalon, koulun, päiväkodin, leikkipuiston sekä kotihoidon aputilojen yhteishanke, ja se tulee olemaan kaupunkiuudistusalueen keskeinen palvelurakennus, joka lisää alueen houkuttelevuutta ja viihtyisyyttä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye