Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskusPohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Alkuvuodesta työpaikkoja runsaasti tarjolla Pohjois-Pohjanmaalla

Jaa

Pohjois-Pohjanmaalla oli tammikuun lopussa työttömiä selvästi enemmän kuin vuosi sitten. Joulukuun lopusta tilanne hieman parani, kun lomautettujen määrä väheni tammikuun aikana. Avoimia työpaikkoja oli tammikuussa tarjolla viime vuotta enemmän ja moni haki jo työntekijöitä kesäkuukausille.

Työttömien työnhakijoiden määrä Pohjois-Pohjanmaalla tammikuussa 2024.

Tammikuussa Pohjois-Pohjanmaalla oli 23 500 työtöntä työnhakijaa, mikä on 2 600 työtöntä enemmän kuin vuosi sitten (+12 %). Joulukuusta työttömien määrä laski 550 henkilöllä. Työttömistä työnhakijoista kokoaikaisesti lomautettuja oli lähes 3 400. Joulukuun lopusta lomautettujen määrä väheni 550 hengellä.

Maakunnan työttömyysaste oli tammikuun lopussa 12,1 % ja koko maassa se oli 10,9 %. Maakunnan sisällä alhaisin työttömyysaste oli Nivala-Haapajärven seutukunnassa (10,2 %). Kunnittain tarkasteltuna matalin työttömyysaste oli Reisjärvellä (6,9 %) ja korkein Pudasjärvellä (18,1 %). Oulun työttömyysaste oli 13,0 %. Työttömien määrä kasvoi neljää kuntaa lukuun ottamatta kaikissa kunnissa vuoden takaiseen verrattuna. Suhteellisesti eniten kasvua oli Pyhännällä (+72 %), Sievissä (+43 %) ja Kempeleessä (+29 %).

Tammikuun aikana Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston alueella oli avoinna lähes 10 700 työpaikkaa, joista uusia avoimia työpaikkoja oli 7 900. Uusien työpaikkojen määrä kasvoi vuoden 2023 tammikuusta noin 1 100 työpaikalla. Määrällisesti eniten uusia työpaikkoja oli avoinna palvelu- ja myyntityöntekijöille (mm. myyjät, ravintola- ja suurtaloustyöntekijät sekä kiinteistöhuollon työntekijät) ja ryhmälle muut työntekijät (mm. toimisto- ja laitossiivoojat, avustavat keittiötyöntekijät sekä rakennusalan avustavat työntekijät).

Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi vuoden takaisesta 1 600 henkilöllä (+26,7 %). Vähintään yli vuoden yhtä- jaksoisesti työttömänä olleita oli tammikuun lopussa lähes 7 700. Pitkäaikaistyöttömien määrä on kasvanut koko maakunnan alueella. Joulukuuhun verrattuna pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi noin 200 henkilöllä. Yli kaksi vuotta työttömänä olleiden määrä on pysynyt jo pitkään samalla tasolla ja tammikuun lopussa heitä oli 3 500.

Tammikuussa työttömyys kasvoi kaikissa ikäryhmissä, suhteellisesti eniten 15–19-vuotiaiden ryhmässä (+22,7 %). Alle 25-vuotiaita työttömiä oli tammikuun lopussa lähes 3 500, mikä on 350 työtöntä enemmän kuin vuotta aiemmin. Nuorten työttömien määrä on valtakunnan toiseksi korkein. Työttömistä työnhakijoista miehiä oli 14 800 ja naisia 8 700. Joulukuusta miesten työttömyys laski -1,4 % ja naisten -4,7 %.

Maakunnan aktivointiaste oli tammikuun lopussa 24,5 % ja kuukauden aikana kaikkiaan 7 600 henkilöä oli mukana työllistymistä edistävissä TE-palveluissa. Palveluissa olleista 41 % oli koulutuksessa: työvoimakoulutuksessa oli mukana 1 670 opiskelijaa ja omaehtoisesti työttömyysetuudella opiskeli 1 420 henkilöä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus:
johtaja Petri Keränen, 0295 026 727
yksikön päällikkö Eine Kela, 0295 038 227
asiantuntija Jarkko Pietilä, 0295 038 116
suunnittelija Katja Pietilä (tilastot), 0295 038 122
s-posti: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi


Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto:
johtaja Pirjo Juntunen, 0295 056 596
palvelujohtaja Mari Tuomikoski, 0295 056 801
palvelujohtaja Marita Rimpeläinen, 0295 056 713
s-posti: etunimi.sukunimi@te-toimisto.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

vaihde 0295 038 000

https://www.ely-keskus.fi/ely-pohjois-pohjanmaa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan järvien happitilanne heikoin rehevissä ja matalissa järvissä17.4.2024 15:56:53 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus selvitti maalis–huhtikuussa 38 järven happitilannetta. Järvet jäätyivät varhain syksyllä ja pitkä jääpeitteinen kausi näkyi erityisesti matalien ja rehevien järvien happitilanteen heikentymisenä. Syvemmissä järvissä hapen määrä vähenee usein pohjaa kohden, koska eri lämpötilassa olevat kerrokset eivät sekoitu. Pitkä jäätalvi näkyi lievästi myös syvempien järvien happipitoisuuksissa. Kuusamossa järvien jäänpaksuus oli maalis-huhtikuussa keskimäärin 0,8 m, Taivalkoskella 0,7 m ja Pudasjärvellä 0,6 metriä. Oulun ja Rokuan järvissä jään paksuus oli 0,6 m ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosalla 0,5 metriä. Talven aikana ELY-keskuksen on ilmoitettu kalakuolemista Sievin Jyringinjärvellä, Vaalan Syväjärvellä ja Oulun Laholaisojassa.

Kasviplanktonin kevätkukinta värjäsi vettä Oulun edustalla merialueella12.4.2024 15:57:19 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus selvitti Oulun edustan merialueelta Kuivasmereltä Taskisenrannasta tehtyä vesistöhaittailmoitusta. Ilmoituksen mukainen ruskea vesi, haju ja verkkojen limoittuminen johtui todennäköisesti kasviplanktonin kevätkukinnasta. Kasviplanktonlevät voivat lisääntyä massoittain jään alla, kun valon määrä lisääntyy ja ravinteita on riittävästi. Kevätkukinta voi värjätä veden ruskeaksi tai punertavaksi ja sotkea verkkoja. Maalis- ja huhtikuun alun näytteissä vedenlaatu oli talviajalle tyypillinen. Pitkästä jäätalvesta huolimatta happitilanne oli syvemmillä alueilla hyvä. Matalaa ranta-aluetta on kuitenkin paljon ja vedenvaihtuvuudeltaan rajoitetuilla alueilla happitilanne on voinut heikentyä, mikä on voinut aiheuttaa hajuja ja kuplimista avannosta. Voimakkain kasviplanktonin kevätkukinta lienee ajoittunut maalis- ja huhtikuun näytteenottojen väliin. Vesinäytteiden ja vedenlaatutulosten osalta täytyy huomioida, että ne kertovat aina näytteenottohetken tilanteen. Vesist

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye