Emeritusprofessori Pekka Neittaanmäki sanoo, ettei Suomi hyödynnä tarpeeksi tohtorien osaamista
Jyväskylän yliopiston emeritusprofessori Pekka Neittaanmäki sanoo, että päästäkseen opetus- ja kulttuuriministeriön tohtorikoulutukselle asettamiin työllistymistavoitteisiin, Suomessa pitää vaatia korkeatasoisiin julkisiin virkoihin tohtorinkoulutusta ja että julkisella rahoituksella tehtävään tutkimukseen pitää palkata tutkijankoulutuksen saaneita henkilöitä. OKM uutisoi äskettäin tohtorikoulutuksen pilotista, jonka tavoitteena on kouluttaa aiempaa enemmän huippuosaajia.

Opetus- ja kulttuuriministeriö uutisoi vastikään osoittavansa suomalaisille yliopistoille 255 miljoonaa euroa tohtorikoulutuksen uusien käytänteiden pilotointiin. Tavoitteena on parantaa tutkijakoulutuksen avulla suomen kansainvälistä kilpailukykyä ja kouluttaa aiempaa enemmän huippuosaajia.
Jyväskylän yliopisto on julkaissut viime viikolla emeritusprofessori Pekka Neittaanmäen raportin, jossa hän esittää toimenpiteitä, joiden avulla ministeriön asettamiin tavoitteisiin päästään.
Neittaanmäki tietää mistä puhuu, sillä hänellä on yli 30 vuoden kokemus väitöskirjojen ohjaamisesta ja hän on akateemisen uransa aikana ehtinyt ohjata kaikkiaan 130 väitöskirjaa. Se on erittäin mittava määrä, jopa maailman tasolla tarkasteltuna.
Neittaanmäen mukaan Suomi ei tällä hetkellä täysimääräisesti hyödynnä kouluttamiaan tohtoreita, vaan on tohtorien osaamisen hyödyntämisessä selkeästi muuta Eurooppaa jäljessä.
Ensimmäisenä toimenpiteenä Neittaanmäki palauttaisi korkeatasoisiin julkisiin virkoihin vaatimuksen tohtorintutkinnosta.
– Johtavissa tehtävissä laajojen kokonaisuuksien hallintakyky ja uuden tiedon tuottamiskyky ovat kaikkein tärkeimpiä asioita. Väitöskirjan tekeminen osoittaa, että henkilöltä löytyvät nämä taidot. Näissä viroissa pitäisikin edellyttää korkeinta mahdollista koulutusta, Neittaanmäki sanoo.
Toiseksi julkisella rahoituksella tehtäviin tutkimushankkeisiin pitäisi palkata tutkijankoulutuksen saaneita henkilöitä. Neittaanmäen mukaan tutkijankoulutuksen saaneiden henkilöiden palkkaaminen pitäisi olla yksi rahoituksen saamisen kriteereistä.
Kolmantena asiana Neittaanmäki nostaa esille konsulttipalvelut, joihin sekä yksityinen että julkinen sektori käyttävät vuosittain merkittäviä summia rahaa.
– Konsulteilta tulisi edellyttää korkeaa koulutustasoa ja erityisesti tutkimuksellisissa tehtävissä myös tohtorin tutkintoa. Tällöin myös tutkimuksen laatu paranee ja tehostuu, Neittaanmäki tiivistää.
Raportissa toimenpide-ehdotukset rakentuvat Neittaanmäen omiin kokemuksiin
Neittaanmäen kirjoittama raportti on jaettu kolmeen osaan ja se perustuu vahvasti hänen omiin kokemuksiinsa professorina ja väitöskirjojen ohjaajana.
Raportin ensimmäisessä osassa hän käy läpi omia toimintamallejaan ja kokemuksiaan tutkijakoulutukseen liittyen. Toisessa osassa tarkastellaan kansallista tutkimus-, kehitys- ja innovaatiostrategiaa. Kolmannessa osassa Neittaanmäki esittelee toimenpide-ehdotuksia siitä, miten tutkijakoulutus tulisi Suomessa järjestää, jotta kansallisesti asetettuihin tavoitteisiin olisi mahdollista päästä.
Raportissa Neittaanmäki muun muassa painottaa, että opiskelijoita täytyy alkaa suunnata tohtorikoulutusta kohti jo yliopisto-opintojen alkuvaiheesta lähtien. Mahdollisuus jatko-opintoihin tohtorikoulussa on tuotava opiskelijoille esille heti ensimmäisen opiskeluvuoden aikana.
Opiskelijat tulee ottaa varhaisessa vaiheessa mukaan tutkimustoimintaan esimerkiksi niin, että opiskelijoita palkataan tutkimusryhmiin harjoittelijoiksi.
Neittaanmäki nostaa esille lisäksi sen, että yliopistossa vierailevat ulkomaalaiset tutkijat tulisi sitouttaa pitämään vierailuluentoja ja keskustelemaan opiskelijoiden kanssa. Neittaanmäki myös sanoo, että Suomessa pitää ulkomaalaisten huippuyliopistojen tapaan saada tutkimustyössään pitkälle edenneet professorit pitämään kursseja jo kandidaattivaiheen opiskelijoille.
Kaikki Neittaanmäen toimenpide-ehdotuksen pääsee lukemaan hänen julkaisustaan Omia kokemuksia tutkijakoulutuksesta ja ehdotuksia koulutuksen kehittämiseen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pekka NeittaanmäkiEmeritusInformaatioteknologian tiedekunta
Puh:+358405507005pekka.neittaanmaki@jyu.fiTeemu RahikkaViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 469 9377teemu.m.rahikka@jyu.fiKuvat

Linkit
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.
Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote
Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme