Oulun yliopisto

Äidin synnytyksessä saamalla antibiootilla yhteys lapsen autoimmuunisairauksiin

Jaa

Lapset, joiden äidit ovat saaneet synnytyksen yhteydessä antibioottihoitoa, sairastuvat muita lapsia todennäköisemmin autoimmuunisairauksiin. Tulos käy ilmi Oulun yliopiston tuoreesta rekisteripohjaisesta tutkimuksesta, jossa oli mukana lähes 46 000 lasta. Tavallisimpia lasten autoimmuunisairauksia ovat tyypin 1 diabetes, keliakia ja lastenreuma. Tutkimuksen mukaan äidin antibioottihoito ei ollut yhteydessä lapsen allergisiin sairauksiin tai astmaan.

Kuva: Unsplash / Hu Chen

Synnytyksen aikana äideille annettu antibiootti ehkäisee tehokkaasti vastasyntyneiden harvinaisia B-ryhmän streptokokin aiheuttamia vakavia infektioita ja niistä johtuvia kuolemia. Antibioottia annetaan synnyttävälle äidille, jos hänellä todetaan B-streptokokki synnytyskanavassa ennen synnytystä. Suomessa lähes joka neljäs alateitse synnyttävistä saa antibioottia.

Tutkimustulos on tärkeä arvioitaessa synnytyksenaikaisen antibiootin mahdollisia haittoja ja tutkittaessa immuunipohjaisten sairauksien taustalla olevia syntymekanismeja. Jo aiemmin on tiedetty, että synnytyksen aikana äidille annettu antibiootti vaikuttaa lapsen suoliston mikrobiympäristön eli mikrobiomin kehittymiseen. Tutkimus tukee ajatusta, että suolen normaalilla mikrobiomilla voi olla merkitystä lapsen pitkäaikaiselle terveydelle.

’’Kyseessä on havainnoiva tutkimus, joka ei suoraan kerro, onko äitien synnytyksessä saaman antibiootin ja lapsen myöhemmän terveyden välillä syy-seuraussuhdetta, vaan tulos on tilastollinen yhteys, johon voivat vaikuttaa tuntemattomat tekijät’’, artikkelin pääkirjoittaja, Oulun yliopiston väitöskirjatutkija Sofia Ainonen toteaa.

Tutkimuksen johtajan, lastentautiopin professorin Terhi Ruuskan mukaan tulos rohkaisee kehittämään tarkkoja ehkäisymenetelmiä B-ryhmän streptokokki-infektioille. Tällainen voisi olla äidille annosteltava rokote, joka ei vaikuttaisi lapsen normaaliin mikrobiomiin.

Tutkimuksessa seurattiin vuosina 2007–2018 Pohjois-Pohjanmaalla Oulun yliopistollisessa sairaalassa ja Oulaskankaan sairaalassa alateitse syntyneitä lapsia. Tutkimuksessa hyödynnettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Kelan ja Tilastokeskuksen kansallisia rekisterejä, sekä OYSin alueen sairaaloiden korkealaatuisia sähköisiä potilasjärjestelmiä, joista äitien antibioottialtistus saatiin selvitettyä kattavasti.

Tutkimuksen esihyväksytty versio julkaistiin American Journal of Obstetrics and Gynecology -lehdessä 16. helmikuuta.

Tutkimusjulkaisu: Ainonen S, Ronkainen E, Hakkola M, Pokka T, Honkila M, Paalanne M, Kajantie E, Paalanne N, Ruuska TS. Risk of Immune-related Diseases in Childhood after Intrapartum Antibiotic Exposure. Am J Obstet Gynecol. 2024 Feb 16:S0002-9378(24)00086-3. doi: 10.1016/j.ajog.2024.02.020. Epub ahead of print. PMID: 38368916.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väitöskirjatutkija, LL Sofia Ainonen, Oulun yliopisto, sofia.ainonen@oulu.fi

Lastentautiopin professori Terhi Ruuska, Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala, 040 705 4677, terhi.ruuska@oulu.fi

Viestintäasiantuntija Meri Rova, Oulun yliopisto, 050 464 3361, meri.rova@oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Maan magneettikentän heikentyessä Auringon äärimmäiset hiukkaspurkaukset voivat uhata otsonikerrosta ja DNA:ta4.7.2024 06:04:00 EEST | Tiedote

Auringon hiukkaspurkausten aikana Maan ilmakehään voi kohdistua lyhytaikaisesti erittäin voimakas ja energeettinen hiukkasryöppy. Nykyisellään Maan magneettikenttä torjuu tehokkaasti useimmat hiukkaspurkaukset. Vuosituhansien ajanjaksoilla magneettikentän tiedetään kuitenkin toisinaan häviävän. Tuolloin tapahtuvat Auringon äärimmäiset hiukkaspurkaukset voivat vaikuttaa ilmastoon ja elämään maapallolla, todetaan uudessa kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa mukana on myös Oulun yliopisto.

Oulun yliopiston lääketieteen tutkinto-ohjelmaan 16 aloituspaikan lisäys – valitut saavat tiedon 4.7. mennessä26.6.2024 13:34:03 EEST | Tiedote

Oulun, Helsingin, Turun, Tampereen ja Itä-Suomen yliopistot ja opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) ovat sopineet aloituspaikkojen lisäämisestä pysyvästi lääketieteen koulutukseen, ja OKM on myöntänyt aloituspaikkojen lisäykseen lisämäärärahaa. Oulun yliopiston lääketieteen tutkinto-ohjelmaan tulee 16 aloituspaikan lisäys jo vuodelle 2024.

Oulun yliopistossa saavutettiin merkittäviä tuloksia 6G RF -elektroniikassa24.6.2024 06:56:00 EEST | Tiedote

Uraauurtava tulos 6G-teknologian kehityksessä on saavutettu onnistuneesti toteutetulla radiovastaanottimen etupäällä, joka toimii jopa 300 GHz:llä. Korkeataajuisen elektroniikan onnistunut tutkimustulos luo suuntaa huippunopealle langattomalle tiedonsiirrolle ja on yksi konkreettinen saavutus 6G-radion käyttöönoton edistymisessä. Tutkimuksen pääpaino on ollut radiovastaanottimen etuosan suunnittelussa, jossa yhdistyvät analogisen piiriteorian, mikroaaltoteorian ja radiotekniikan periaatteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye